
I matskolorna för barn fylls glasen med mjölk
– Mjölk innehåller flera näringsämnen såsom protein, kalcium, D-vitamin, B-gruppens vitaminer, kalium och fosfor. Dessa är nödvändiga för barnets tillväxt och utveckling, påminner mjölkambassadör Kati Riekkinen. Hon berättar för barnen om goda matvanors, mjölkens och motionens betydelse. Mjölk och Hälsa rf. är en av Matskolan-Ruokakoulu projektets samarbetsparter.
Mjölkens kalcium och D-vitamin stärker barnets benstomme. Därför är det viktigt att barnen i en växande ålder äter tillräckligt med mjölkprodukter samt motionerar dagligen. Motionsgrenar såsom bollspel, dans, gymnastik och friidrott stärker benstommen ytterligare. En stark benstomme förebygger benbrott både under barndomen och i vuxen ålder.
– Mjölk är även en utmärkt återhämtningsdryck då det innehåller såväl proteiner, kolhydrater som mineralämnen. Det gäller att njuta av ett mjölkglas efter ett motionspass.
- Mjölk lämpar sig som dryck vid varje måltid. Det dagliga behovet av kalcium täcker vi genom att dricka en halv liter mjölk och äta några ostsmörgåsar, tipsar Riekkinen.
- I Finland finns idag över 9 000 mjölkgårdar. En mjölkgård har i medeltal 30 kor och två tredjedelar av gårdarna har färre än 30 kor. Matskolan ger barnen en fin möjlighet till att besöka mjölkgårdar och bekanta sig med den inhemska mjölkproduktionen, sammanfattar mjölkombudsman Sami Kilpeläinen, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.
Redakörerna har möjlighet att besöka sommarens matskolor. Det gäller att komma överens om en lämplig tidpunkt tillsammans med matskolans handledare.
Tilläggsinformation:
Mjölkambassadör Kati Riekkinen, Mjölk och Hälsa rf., 045 345 68888
Mjölkombudsman Sami Kilpeläinen, MTK, 040 552 0646
Projektledare Bettina Lindfors, Matskolan-Ruokakoulu, 045 109 6811
Lista på årets matskolor och kontaktuppgifter till handledarna hittas på www.matskolan.fi.
Matskolans logo, bilder och annat material hittas via STT-info, https://www.sttinfo.fi/pressroom?8
Nyckelord
Kontakter
Bettina LindforsProjektledare
Tel:045 109 6811bettina.lindfors@matskolan.fiBilder

Om
Följ Matskolan-Ruokakoulu
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu
Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant14.12.2016 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.
Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland18.8.2016 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.
Inbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!31.5.2016 12:30:00 EEST | Pressinbjudan
Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8 - 12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen.
Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor18.5.2016 13:07:37 EEST | Pressmeddelande
I sommar kockar 900 barn måltider av grönsaker och fisk på matskolorna. På matskolorna som förverkligas av 4H-föreningarna lär sig barnen betydelsen av hälsosam mat och motion på ett roligt sätt. Också redaktörerna ges möjlighet att besöka matskolorna på de olika orterna.
Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker14.4.2016 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.