Eläinmuseon sijoittumista osaksi Tietomaata selvitetään

Tietomaa etsii parhaillaan määräaikaista selvityshenkilöä, joka laatisi esiselvityksen ja kustannusarvion luontonäyttelyn toteuttamisesta.
”Tavoitteena on toiminnallinen ja tiedekeskusmainen kansainvälisen tason näyttely, joka esittelee pohjoista luontoa ja eläimiä mielenkiintoisella tavalla”, kertoo Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö. Tietomaa on osa Luuppia.
”Pidämme tärkeänä, että yliopiston eläinmuseon näyttelytoiminta jatkuu ja kehittyy Oulussa. Tiloja on haettu ammattimaisen museotoiminnan yhteydessä, jolloin näyttely olisi paremmin yleisön saavutettavissa ja osana isompaa kokonaisuutta myös aikaisempaa vetovoimaisempi. Uudessa sijainnissa näyttely kehittyisi ajan mukana ja osaltaan kasvattaisi Oulun tarjontaa myös matkailijoille. Tietomaassa museo palaisi lähelle juuriaan, sillä ensimmäinen Oulun Luonnonystäväin Yhdistyksen museo avattiin vuonna 1932 kaupungin rakennuttamassa Ainolan talossa”, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
Yliopisto on sitoutunut rahoittamaan uuden näyttelyn rakentamista ja tukemaan sen toimintaa jatkossakin. Tutkimuksessa ja opetuksessa käytettävät eläinmuseon kokoelmat eivät ole osa tätä kokonaisuutta, vaan ovat opiskelijoiden ja tutkijoiden käytössä Linnanmaan kampuksella.
Esiselvityksen ja kustannusarvion pohjalta sekä kaupunki että yliopisto päättävät erillismäärärahasta keväällä 2019. Jos päätös on myönteinen, alkaa varsinainen näyttelyn suunnittelu, joka kestää noin vuoden. Rakentaminen alkaisi syksyllä 2020, ja näyttely valmistuisi alkuvuodesta 2021.
Aiemmin selvityksissä olleet Ainolan 1. kerros ja kellari todettiin työryhmässä lopulta soveltumattomiksi luontonäyttelylle, ja Tietomaan 4. kerros on varattu muuhun näyttelykäyttöön.
Lisätietoja:
Johtaja Jonna-Marleena Härö
Museo- ja tiedekeskus Luuppi
Puh. +358 44 703 1341
Jonna-Marleena.Haro@ouka.fi
Professori Jouni Aspi
Oulun yliopisto
Puh. +358 40 877 7466
Jouni.Aspi@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäasiantuntija, Communications Specialist
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oululainen tutkimusryhmä kehittää uutta läpimurtoa syövän ja tulehdussairauksien hoitoon16.5.2025 05:55:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston rakennebiologian professorin Lari Lehtiön tutkimusryhmä on ottanut merkittäviä edistysaskeleita tutkimuksessa, jossa etsitään uusia keinoja syövän ja tulehdussairauksien hoitoon.
Oulun yliopistossa eniten keksintöilmoituksia teki viime vuonna brittitaustainen Lloyd Ruddock15.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tehtiin vuonna 2024 yhteensä 72 keksintö- ja teosilmoitusta. Näistä 12 teki yksi tutkija, professori Lloyd Ruddock. Hänet palkittiin Oulun yliopistossa 15.5.2025 vuoden keksijänä.
Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.
Uuden tutkimuksen mukaan historian voimakkain aurinkomyrsky iski Maahan vuonna 12 350 eaa.15.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus tunnisti voimakkaimman koskaan havaitun auringonpurkauksen ja muuttaa käsitystämme avaruussäästä ja radiohiiliajoituksesta.
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme