Jyväskylän yliopiston nuori fyysikko matkustaa Saksaan vakuuttamaan nobelistit

Ruben De Groote matkaa Lindauhun Saksaan historialliseen tiedetapahtumaan, jonne sai Suomesta kutsun kaikkiaan kuusi tutkijaa. Tapahtuma on Lindau Nobel Laureate Meeting, joka on kokoaa viikon ajaksi yhteen nobelistit ja lupaaviksi arvioidut nuoret tieteentekijät. Tapahtuma keskittyy tänä vuonna fysiikan alaan.
Lindauhun saapuu 38 nobelistia ja lähes 600 nuorta tutkijaa 89 maasta. Tapahtuma alkaa avajaisseremonioilla ja konsertilla sunnuntaina 30. kesäkuuta ja päättyy 5. heinäkuuta.
Menestyneitä tieteentekijöitä tapahtuma yhdistää osaltaan: Lindaussa on vieraillut vuosien varrella jo yli 430 ansioistaan Nobel-palkinnon saanutta. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1951 alkaen.
Ruben de Groote on tutkinut radioaktiivisia isotooppeja Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa vuodesta 2017 alkaen. Rakenteilla on nyt uusi mittalaitteisto laserspektorskopian mittauslaitteistoon.
Edustustehtävä tuntuu erityisen hienolta ja viikon aikana avautunee tilaisuus hyvinkin erilaisiin keskusteluihin, ennakoi de Groote. Hänet valitsi Lindauhun edustajakseen Suomen Akatemia.
”Ydinfysiikan pieni tutkimusala on vahvistanut asemaansa viime vuosina. Uskon monien vakuuttuvan kiihdytinlaboratoriossa tekemästämme radioaktiivisten atomien tutkimustyöstä”, de Groote kertoo.
Lue lisää Ruben de Grooten ajatuksista Lindau-tapaamisen alla JYUnity-verkkolehdestä:
https://jyunity.fi/ajassa/nuori-fyysikko-matkaa-lindauhun-vakuuttaakseen-nobelistit/
Lisätietoja:
Tutkijatohtori Ruben de Groote, ruben.p.degroote@jyu.fi, puh. +358 40 805 4079
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. +358 50 581 8351
Lindau Nobel Laureate Meeting –tapahtuman (#LINO19) sivut:
https://www.lindau-nobel.org/meeting/
Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio:
https://www.jyu.fi/science/en/physics/research/infrastructures/accelerator-laboratory
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta:
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme