Jyväskyläläinen startup BiopSense edistää syöpähoitojen kohdentamista

Yritys on saanut alkunsa professori Marja Tiirolan työryhmän tutkimuksista Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitoksella ja Nanotiedekeskuksessa.
Yrityksen tulevaisuuden kannalta merkittävin innovaatio liittyy nestebiopsian (verinäyte-analytiikan) näytteenkäsittelyn automatisointiin. Keksinnölle on haettu patenttisuojaa, ja yritys on saanut sekä yksityistä että Euroopan Tiedeneuvoston (ERC) ja Business Finlandin rahoitusta keksinnön kaupallistamiseen.
Yrityksen perustajatiimi koostuu monialaisista osaajista molekyylibiologian, elektroniikan, signaalinkäsittelyn ja onkologian aloilla. Lisäksi tutkimus on hyötynyt yhteistyöstä Keski-Suomen keskussairaalan patologian osaston ja useiden onkologien kanssa. Yritys toimii Jyväskylän yliopistolta vuokratuissa toimitiloissa Ylistönrinteen kampuksella alkuvaiheessa neljän työntekijän voimin. BiopSense on valittu lupaavimpien startup-yritysten joukkoon Jyväskylän Yritystehtaan kaksivuotiseen hautomo-ohjelmaan.
- Tavoitteena on luoda välineitä, jotka ovat lääkärien saavutettavissa kohtuulliseen hintaan, ja joiden käyttö auttaa valitsemaan oikean hoidon oikealle potilaalle oikeaan aikaan, sanoo professori Tiirola. Näin voidaan myös tehostaa hoitojen kustannusvaikutuksia välttämällä turhaa kalliiden lääkkeiden käyttöä.
BiopSense kehittää verenkierrossa kiertävän DNA:n eristämisen automatisoivaa eristyskasettia, joka mahdollistaa verinäytteiden prosessoinnin ja lähettämisen entistä laadukkaammin. Syövän diagnosoinnin ja monitoroinnin lisäksi teknologia soveltuu esimerkiksi sikiöiden prenataali-seulontaan. Prenataali-seulonta onkin tällä hetkellä suurin nestebiopsian käyttökohde, mutta yksi BiopSensen perustajajäsenistä, Syöpäsairaala Docrateen onkologi Juha Kononen, arvioi että syövän diagnostiikka voi jo lähivuosina nousta prenataali-seurantaakin merkittävämmäksi käyttökohteeksi. Näytteenkäsittelyratkaisun kysyntä voi varovaisenkin arvion mukaan liikkua kymmenien miljoonien kappaleiden vuositasolla, mikäli BiopSensen teknologia saadaan preanalytiikan standardiksi.
- BiopSensen liiketoiminta on hyvä esimerkki siitä, miten yliopiston laadukasta tutkimustoimintaa voidaan hyödyntää kaupallisesti. Yhtiön kasvunäkymät ovat lupaavat, toteaa yhtiöön sijoituksen tehneen Unifund Oy:n toimitusjohtaja Vesa Kupari.
Lisätietoja antavat:
Marja Tiirola, professori
Puh. 044-085 8609
Jussi Pennanen, BiopSense Oy, toimitusjohtaja
Puh. 050-480 4746
Vesa Kupari, Unifund Oy, toimitusjohtaja
Puh. 0400-616 940
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme