Jyväskylän yliopisto

Asiantuntijalta käytännön ohjeet digiopetukseen: Selkeät tavoitteet auttavat

Jaa
–­­ Tavoitteet kannattaa pitää selkeinä mielessä, kun mietitään digipedagogisia opetusratkaisuja, Jyväskylän yliopiston teknologian opetuskäytön professori Raija Hämäläinen muistuttaa. Hän on keskittynyt tutkimuksissaan teknologia-avusteiseen pedagogiikkaan.
Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki

Hämäläinen listaa tutkimusryhmänsä tulosten pohjalta muutamia olennaisia seikkoja, jotka opettajan ja ohjaajan on hyvä ottaa huomioon, kun koulujen sulkemisen johdosta mietitään teknologisia opetusratkaisuja.

Uudessa tilanteessa selkeiden tavoitteiden merkitys korostuu. Kannattaa suosia mieluummin liian yksinkertaisia kuin monimutkaisia ratkaisuja.

­–­­ On myös muistettava, että reaaliaikaiset nettiyhteydet ovat kovalla koetuksella. Mikäli mahdollista, kannattaa käyttää menetelmiä, jotka mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun, Hämäläinen suosittelee.

–­­ Laadi oppijoille selkeät ohjeet siitä, miten asettaa tavoitteet, kuinka valita keinot ja myös muistaa arvioida, eteneekö oppiminen. Varmista myös, että oppija tietää, miten hän saa apua, Hämäläinen muistuttaa. –­­ Eikä hyvää kirjaa kannata korvata huonolla teknologialla.

Oppilaiden lähtökohtien erilaisuus korostuu tämän hetkisessä poikkeustilanteessa. Huoltajien tuki on erityisen tärkeää. Varmista, että kaikki voivat opiskella, koska oppilaiden mahdollisuuksissa hyödyntää teknologiaa on eroja. Kodeista saatava apu kannattaa hyödyntää.

­–­­ Keskity erityisesti oppijoihin, joita tuetaan vähemmän. Pidetään kaikki mukana, Hämäläinen muistuttaa.

Raija Hämäläisen Educa-diasarja Click to Download

Lisätietoa:

Raija Hämäläinen, puh. +358 40 7442611, raija.h.hamalainen@jyu.fi

https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/kat/henkilosto/hamalainen-raija

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Raija Hämäläinen, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye