Yli 12 000 kävijää maailmanlaajuisessa verkkokonferenssissa koulutuksesta covid-19-kriisin aikana

Jyväskylän yliopiston UNESCO-professorien ja Council for Creative Education Finlandin (luovan koulutuksen neuvosto, CCE Finland) järjestämän maailmanlaajuisen verkkokonferenssin aiheena olivat luovat ja innovatiiviset koulutuksen haasteet maailmanlaajuisen covid-19-kriisin keskellä. Tapahtuman tavoitteena oli viettää YK:n maailman luovuuden ja innovoinnin päivää 21. huhtikuuta 2020. Verkkokonferenssi houkutteli 12 220 kävijää yli 60 maasta viideltä mantereelta.
Reaaliaikaisesti suoratoistettu verkkokonferenssi lähetettiin erilaisten sosiaalisen median alustojen, kuten YouTuben, Facebookin, LinkedInin ja CCE:n verkkosivujen, kautta samanaikaisesti ympäri maailmaa. Tämä johti yli 12 000 uniikkiin alustavierailuun 64 maasta.
– Olen erittäin iloinen, että kollegani löysivät tämän innovatiivisen tavan järjestää maailmanlaajuinen konferenssi aikana, jolloin koko maailma on käytännössä suljettu. Positiivinen palaute rohkaisee meitä kehittämään digitaalisen konferenssin konseptia edelleen, sanoo UNESCOn digitaalisten palvelualustojen professori Pekka Neittaanmäki.
– Tiedon välittäminen verkossa toimii erittäin hyvin tämän tyyppisissä konferensseissa. Ei vain tällaisissa poikkeustilanteissa vaan myös tulevaisuudessa. Voimme säästää aikaa ja resursseja järjestämällä kokouksia tällä tavalla. Se mahdollistaa rajoittamattoman määrän osallistujia sekä osallistumisen henkilöille, joilla ei olisi mahdollisuutta osallistua, jos olisimme järjestäneet konferenssin perinteisellä tavalla, kuvailee UNESCOn lukutaidon edistämisen professori Heikki Lyytinen.
Seuraako koronaa koulujen renessanssi?
Pääpuhujat UNESCO-professorit Pekka Neittaanmäki ja Heikki Lyytinen aloittivat konferenssin puheilla koulutusinnovaatioista, joilla on avainasema kriittisinä aikoina, kuten covid-19-kriisin aikana. Konferenssi toi yhteen useita kansainvälisesti tunnettuja tutkijoita ja koulutusinnovaatioiden asiantuntijoita sekä Suomesta että muualta maailmasta.
– Saimme merkittäviä kontribuutioita myös verkkokonferenssin aikana. Maailman tunnetuin matemaattisen virologian asiantuntija Reidun Twarock esitteli virusten rakenteen ja hänen tiiminsä havaintojen vaikutuksen jokapäiväiseen koulutukseen ja taiteisiin. Meillä oli puhujina opettajia alueilta, joihin pandemia on vaikuttanut vakavimmin, kuten Luisa Lenta Italiasta ja etäopetuksen asiantuntija Zhao Yuqian, joka työskentelee lasten kanssa epidemian keskustassa Hubein maakunnassa, Kiinassa. Lisäksi koulutuksen luovuuden tutkijat, professori Pamela Burnard Cambridgen yliopistosta Iso-Britanniasta ja Dr. Anne Harris RMIT:stä Australian Melbournessa edistivät tapahtumaa merkittävästi, koordinointiryhmän jäsen, koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkija Kristóf Fenyvesi kertoo.
Osallistujat Itävallasta, Virosta, Suomesta, Unkarista, Israelista, Italiasta, Japanista, Romaniasta, Taiwanista ja Yhdysvalloista keskustelivat esimerkiksi etäopiskelun haasteista, STEAM-koulutuksen luovasta ja innovatiivisesta potentiaalista sekä terveyteen, hyvinvointiin ja oppimiseen liittyvistä kysymyksistä kriisin aikana. Konferenssin lopussa professori Jim Friedman, maailman luovuuden ja innovaatioviikon päällikkö, välitti viestin, miten on kriittisen tärkeää löytää innovatiivisia tapoja tavoittaa toisemme eri maissa covid-19 aikana.
– Alun perin konferenssi oli tarkoitus järjestää Jyväskylässä monipäiväisenä tapahtumana. Kun covid-19-pandemiasta tuli maailmanlaajuinen kriisi, meidän oli keksittävä ratkaisu, jonka avulla voimme välttää tapahtuman peruuttamisen. Onneksi CCE:llä oli tekniset järjestelmät, joiden avulla pystyimme muuttamaan nopeasti suunnitelmiamme ja ilmoittaa osallistujille siirtymisestä verkkopohjaiseen konferenssiin. Fyysistä tilaisuutta ei ole peruttu vaan sitä lykättiin ja verkkokonferenssi oli loistava ensiaskel tulevalle tapahtumalle. Tällä hetkellä tapahtuma on tarkoitus järjestää marraskuussa, koordinaatioryhmän jäsen Matti Savonen Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta kertoo.
– Verkkokonferenssin saavuttama suosio ylitti kaikki odotukset. Valtava määrä livestriimin vierailijoita oli erittäin rohkaisevaa. Heti konferenssin jälkeen päivän koko katselu- ja toistoaika oli noussut 2 160 tuntiin! Tämä osoittaa kouluttajien voimaantumisen ja kiinnostuksen, näinä kriittisinä päivinä ehkä enemmän kuin koskaan, kuvailivat Shirin ja Heramb Kulkarni sekä Bora Nam CCE:n koordinaatioryhmästä.
– Italialainen renessanssi tuli mustan surman jälkimainingeissa. On mielenkiintoista, kuinka paljon luovaa räjähdystä syntyy pandemioiden aikana. Meidän on uudistettava kaikki kouluympäristöt luovuuden ja innovoinnin rohkaisemiseksi, tunnistamiseksi ja arvostamiseksi, muistutti LUX BLOX -koulutusinnovaatioyrityksen johtaja Michael Acerra paneelikeskusteluissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristóf Fenyvesi
Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
kristof.fenyvesi@jyu.fi
puh. 040 805 3324
UNESCO-professori Heikki Lyytinen
Jyväskylän yliopisto
heikki.j.lyytinen@jyu.fi
puh. 050 552 4892
UNESCO-professori Pekka Neittaanmäki
Jyväskylän yliopisto
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
puh. 040 550 7005
Heramb Kulkarni
CCE Finland
info@ccefinland.org
Kati ValpeTiedottaja
Puh:0400 247 458viestinta@jyu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto mukana eurooppalaisessa julkilausumassa akateemisen vapauden puolesta23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Palermossa kokoontuneet yhdeksän eurooppalaisen FORTHEM-kumppaniyliopiston johtajat ja rehtorit allekirjoittivat julkilausuman, jossa tuovat esiin yliopistojensa lujan sitoutumisen akateemiseen vapauteen.
Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa22.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme