Ehdota nimeä uudistuvalle yliopiston kirjastorakennukselle ja voita tunnelmallinen illallinen!

Uudistuvalle kirjastorakennukselle haetaan nyt uutta nimeä! Osallistu nimikilpailuun ehdottamalla ja perustelemalla nimeä 11.11. mennessä. Nimikilpailu on avoin kaikille.
Voittajanimen ehdottaja seurueineen palkitaan tunnelmallisella illallisella uudistetussa kirjastorakennuksessa. Kaikkien nimikilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja yliopistokauppa Soppiin sekä kirjastorakennukseen tulevaan kahvilaan.
Kilpailu toteutetaan kaksiosaisena: ensimmäisessä vaiheessa kerätään ehdotuksia ja toisessa vaiheessa äänestetään esikarsituista ehdotuksista.
- Kilpailun tavoitteena on löytää nimi, joka osuvalla tavalla kuvaa uudistuvaa kirjastorakennusta ja sen monipuolistuvaa toimintaa. Kirjasto on tiedon, oppimisen ja hyvinvoinnin kohtaamispaikka, joka kutsuu luokseen niin yliopistoyhteisön jäsenet kuin eri-ikäiset kaupunkilaiset, sanoo yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.
Kirjastorakennus on avoin portti kampukselle
Jyväskylän yliopiston pääkirjaston on suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen osaksi Seminaarinmäen hallinto- ja laitosrakennuskokonaisuutta. Yliopiston kirjasto on toiminut rakennuksessa vuodesta 1974 lähtien. Nyt yli 40 vuotta palvellut rakennus peruskorjataan vastaamaan nykyajan monipuolisia tarpeita.
Pohjakerroksien tilat, jotka aikaisemmin toimivat kirjavarastoina, otetaan peruskorjauksen myötä Avoimen tiedon keskuksen kirjastopalvelujen monipuoliseen asiakaskäyttöön. Näihin tiloihin päästään korjauksen jälkeen pääaulasta avautuvaa uutta portaikkoa pitkin. Peruskorjaus alkoi keväällä 2019 ja uudistettu rakennus otetaan käyttöön syksyllä 2021.
Peruskorjaus uudistaa ja monipuolistaa tilojen lisäksi rakennuksen toimintaa. Syksystä 2021 alkaen kirjastorakennuksessa toimii yliopiston Avoimen tiedon keskuksen kirjasto-, tutkija- ja museopalvelut. Lisäksi rakennus on avoin tutkimuksen esittelemiselle, koulutukselle, tiedekasvatukselle sekä kansalaistieteelle. Rakennuksessa on myös opetustiloja sekä opiskelijoiden hyvinvointitoimintaa (Student life). Näiden lisäksi yliopiston digipalvelut saavat toimitiloja rakennuksesta. Kaiken toiminnan tukena hyödynnetään uusimpia digitaalisia ratkaisuja.
Peruskorjaus tarkoittaa siis muodonmuutosta kirjastosta uudenlaiseksi, eläväksi, arkkitehtuuriltaan ainutlaatuiseksi kohtauspaikaksi ja monipuolisen palvelun oppimiskeskukseksi niin yliopistolaisille kuin muillekin kaupunkilaisille. Uudistettu kirjastorakennus on aktiivinen, yhteiskuntaa laajasti palveleva kokonaisuus. Kiinnostavien tiede- ja taidetapahtumiensa ja korkeatasoisten näyttelyidensä ansiosta se on mielenkiintoinen kohde niin kaupunkilaisille kuin kaupungissa vieraileville. Kirjastorakennus on jatkossa entistä vahvemmin avoin portti kampukselle.
Nimeä voi ehdottaa 11.11. asti - uusi nimi julkaistaan joulukuussa
Kilpailuun lähetettävän nimen tulee olla yksi sana, joka kuvaa sekä kirjastorakennusta että sen toimintoja, sopii ympäristöön ja Jyväskylän yliopistoon. Ehdotus voi olla suomen-, latinan- tai kreikankielinen tai mukaelma näistä.
Kilpailu toteutetaan kaksiosaisena: ensimmäisessä vaiheessa (22.10-11.11.) kerätään ehdotuksia ja toisessa vaiheessa (13.11.-26.11.) äänestetään esikarsituista ehdotuksista. Nimi julkaistaan joulukuussa 2020.
Tarkemmat ohjeet kilpailuun osallistumiseksi löydät osoitteesta www.jyu.fi/nimikilpailu!
Yhteyshenkilöt
Helmi Jukkalaviestinnän asiantuntija
Puh:+358 408054483helmi.a.jukkala@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme