Jyväskylän yliopisto

Älyllistä kestävyyttä tavoiteltava – Tuore tutkimus määrittelee taiteessa tuotettavan tiedon erityisluonteen

Jaa
Aura Seikkula esittelee väitöstutkimuksessaan älyllisen kestävyyden (Intellectual Sustainability) käsitteen. Hän määrittelee kestävyyden eri älyllisyyksien vastavuoroisuutena. Seikkulan väitöskirja on tietoteoreettinen tutkimus taiteen tietoa tuottavasta erityisluonteesta.
Aura Seikkula
Aura Seikkula

Seikkulan mukaan laajempi kestävyyden tavoitteiden ymmärtäminen on välttämätöntä ilmastokriisin aikakaudella.

– Arkemme on digitalisoitunut ja toimintamme kytkeytynyt erottamattomasti tekoälyyn. Tavoitellessamme kestävämpää tulevaisuutta, meidän on huomioitava kaiken toimintamme yhteys tekoälyyn.

– Myös taide, sen tekeminen ja kokeminen, on digitalisoitunut. Tekoäly haastaa kuva- ja sisällöntuotannon nopeudellaan, skaalautuvuudellaan ja helppoudellaan.

Älyllinen kestävyys toteutuu taiteessa vastavuoroisena tiedontuotantona inhimillisen älyllisyyden ja tekoälyn välillä. Seikkulan mukaan inhimillisen älyn ja tekoälyn eroavaisuudet määrittyvät Martin Heideggerin poiēsis ja technē käsitteiden kautta. Poiēsis hyödyntää toiminnassaan technēä.

–Taide on älyllisyytemme huipentuma. Tekoälyn moninaistuessa, voimme vapautua perinteisistä tuotannollisista haasteista ja keskittyä merkitysten luomiseen.

Tutkimus määrittelee taiteen tiedollisia erityispiirteitä tuoden ne laajemman filosofisen, epistemologisen keskustelun piiriin niin tiedosta kuin tiedon luonteesta. Keskeisintä älyllisyyden määrittelyssä on taiteen ja sen tekemisen ymmärtäminen merkitystä tuottavana toimijuutena.

Seikkula kirjoittaa yhtälön, jonka tuloksena voimme määritellä tietoa viitekehyskohtaisesti.

Taiteellisella tiedolla on siten oma erityispiirteensä yhteisesti määriteltynä, merkityksiä tuottavana jatkumona.

YTM Aura Seikkulan filosofian väitöskirjan "The Curatorial Épistémè. An epistemological concept analysis on the meaning creating agency in arts" tarkastustilaisuus pidetään 19.3.2021 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii Prof.Dr. Sabine Flach (University of Graz) ja kustoksena professori Mikko Yrjönsuuri (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-seikkula-190321.

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on 0400 247 476.

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8554-7

Taustatietoja:

Aura Seikkula on nykytaiteen kansainvälinen asiantuntija. Hän on toiminut kuraattorina eri näyttely- ja tapahtumatuotannoissa sekä taidemarkkinoilla yli 20ssä maassa, kuudella mantereella. Hän on luennoinut kansainvälisesti taiteesta ja filosofiasta sekä kirjoittanut laajalti kuvataidekriitikkona, ammatillisena kouluttajana sekä taidejulkaisujen toimittajana.

Seikkula on perustanut SKY Suomen Kuraattorien Yhdistyksen ja yhdysvaltalaisen CPR Curatorial Program for Research tutkimusresidenssiohjelman. Seikkula työskentelee Taiteen edistämiskeskuksessa Taiteilijan asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelmassa sekä neuvonantajana suomalaisen teknologiatalon Arilynin kehittämälle Virtual Art Gallerylle.

Lisätietoja:

Aura Seikkula, aura.seikkula@gmail.com, +358 50 4753 185

Viestinnän asiantuntija Anitta Kananen, puh. +358 40 8461395, anitta.kananen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aura Seikkula
Aura Seikkula
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye