Suur-Savon Sähkö Oy

Suur-Savon Sähkö kasvattaa tuulivoimantuotannon kapasiteettia osallistumalla Suomen suurimpaan tuulivoimahankkeeseen Lestijärvellä

Jaa
Suur-Savon Sähkö Oy nostaa hiilidioksidivapaan sähköntuotannon kapasiteettiaan osallistumalla 15 % omistusosuudella Suomen suurimpaan tuulivoimahankkeeseen osakkuusyhtiönsä Kymppivoima Oy:n kautta. Kokonaisuudessaan Keski-Pohjanmaalle sijoittuvasta 69 tuulivoimalan ja 455,4 MW tuotantotehon laajuisesta hankkeesta Suur-Savon Sähkön osuus on vuosituotantona liki 200 000 MWh. Pelkästään Suur-Savon Sähkön osuus mittavan tuulivoimapuiston tuotannosta vastaa noin kymmenen tuhannen sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkön kulutusta. Tuulipuiston tuotanto alkaa vuoden 2025 alkuun mennessä.
Kuvassa Jouttikallion tuulipuisto Lapualla. Kuva: Mikko Havusela.
Kuvassa Jouttikallion tuulipuisto Lapualla. Kuva: Mikko Havusela.

Suur-Savon Sähkö -konsernin energiantuotantoa kehitetään etupainotteisesti kansallisten ilmasto- ja energiapoliittisten tavoitteiden mukaisesti hiilidioksidineutraaliin suuntaan. Fossiilisia polttoaineita käyttävistä voimalaitososuuksista on luovuttu mahdollisuuksien mukaan, ja investoinnit energiantuotantokapasiteettiin ovat vuodesta 2008 lähtien kohdistuneet yksinomaan hiilidioksidineutraaliin sähkön ja lämmön tuotantoon.

"Lestijärven tuulivoimapuiston osuutemme nostaa Suur-Savon Sähkön merkittäväksi toimijaksi myös tuulivoiman tuotannossa. Olemme iloisia pystyessämme tarjoamaan palveluyhtiömme Lumme Energian kautta asiakkaillemme tätä uusiutuvaa energiaa tuulipuiston valmistuessa.Tuotantokapasiteettimme on hyvin tasapainoinen, ja sopusoinnussa kiristyvien ilmastopoliittisten tavoitteiden kanssa. Täytämme jo vuonna 2025 Euroopan unionin sekä kansallisten päätösten mukaiset 2030-luvulle asetetut hiilidioksidineutraalin tuotannon tavoitteet", toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen toteaa.

Vuonna 2025 Lestijärven tuulivoimapuiston valmistuessa, Suur-Savon Sähkön sähkön tuotantomäärä on yli kaksinkertainen vuoden 2021 toteutuvaan sähköntuotantoon. Kasvu sähköntuotannossa tapahtuu Olkiluoto 3 käynnistäessä kaupallisen hiilidioksidineutraalin sähköntuotannon, sekä useista tuulivoimahankkeista, joissa Suur-Savon Sähkön on mukana. Jo tiedossa olevien hankkeiden myötä vuonna 2025 Suur-Savon Sähkön sähköntuotannosta yksi kolmannes on tuulivoimaa, yksi kolmannes hiilidioksidineutraalia ydinvoimaa, sekä yksi kolmannes vesivoimalla sekä puuperäisillä polttoaineilla tuotettua sähköä. Hiilidioksidineutraalin sähköntuotannon osuus tulee olemaan yli 99 % koko Suur-Savon Sähkön sähköntuotannosta vuonna 2025.

"Suur-Savon Sähkölle tarjoutuu yhteishankkeiden myötä pääsy erittäin kustannustehokkaisiin suuriin tuulivoimahankkeisiin. Tämän lisäksi yhtiömme selvittää aktiivisesti tuulivoimainvestointien mahdollisuuksia myös omalla toiminta-alueellaan Järvi-Suomessa. Tuulivoiman myönteiset aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittävät. Tuulivoima voi niin haluttaessa olla osa paitsi alueen kuntien talouden haasteiden ratkaisua, myös osa kuntasektorille kohdistuvien ilmastotavoitteiden saavuttamista’" Suur-Savon Sähkön lämpö- ja tuotantoliiketoiminnan johtaja Jari Väyrynen toteaa.

Tämä tuulivoimainvestointi on jälleen yksi askel Suur-Savon Sähkö –konsernin kehittymisessä hiilidioksidineutraalin energian tuotannossa. Suur-Savon Sähkö – konserni osakkuusyhtiöineen on eri liiketoiminta-alueilla tehnyt viime vuosina merkittäviä askeleita uusien teknologioiden hyödyntämisessä. Suur-Savon Sähkö toteutti Puumalan kaukolämmöntuotantoon Suomen suurimman aurinkolämpöä ja lämpöpumppua hyödyntävän lämmöntuotannon hybridilaitoksen vuonna 2019. Konsernin tytäryhtiö Solarigo Systems Oy toteutti vuonna 2019 Suomen suurimman 5,9 MW aurinkosähkövoimalaitoksen Nurmoon, ja nyt toteutettava Lestijärven tuulivoimapuisto on Suomen tuulivoimapuistoista suurin.

"Olemme viime vuosina investoineet jopa 15 % vuotuisesta liikevaihdostamme hiilidioksidineutraaliin energiantuotantoon. Teot muuttavat maailmaa, eivät pelkät puheet. Meitä motivoi energiatoimialan uudistaminen vastaamaan sille kohdistuvia odotuksia, ja vastaamaan asiakkaidemme kehittyviä odotuksia. Uudet ja kehittyvät teknologiat ovat innostavia, ja haemme jatkuvasti uusia keinoja toteuttaa ilmastotavoitteita taloudellisestikin kestävällä tavalla", Tykkyläinen kuvailee.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa Jouttikallion tuulipuisto Lapualla. Kuva: Mikko Havusela.
Kuvassa Jouttikallion tuulipuisto Lapualla. Kuva: Mikko Havusela.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suur-Savon Sähkö Oy
Suur-Savon Sähkö Oy
Otto Mannisen katu 6
50101 MIKKELI

https://www.sssoy.fi

Suur-Savon Sähkö on järvisuomalainen energiakonserni, joka vastaa sähkön siirto- sekä lämpöliiketoiminnasta Päijänteen itäpuolisella Järvi-Suomen alueella. Yhtiö omistaa sähkön tuotantoa oman toimialueen lisäksi muualla Suomessa ja Ruotsissa. Konserniin kuuluvat myös sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia ja aurinkovoimapalveluita tarjoava Solarigo Systems. Konsernin liikevaihto on yli 350 milj. euroa ja henkilöstömäärä noin 120 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme