Ammatillisen koulutuksen uudistukset eivät ole pysyneet työelämän muutoksen vauhdissa

KTM Jani-Petteri Ollikainen perehtyy taloustieteen väitöstutkimuksessaan ammatillisen koulutuksen muutoksiin ja vaikutuksiin työelämässä. Väitöskirja koostuu neljästä artikkelista, joiden aiheet luotaavat läpi eri näkökulmia vuosikymmenten varrelta.
Ensimmäinen artikkeli selvittää, miten Suomen 1970-luvun peruskoulu-uudistus vaikutti pitkällä aikavälillä työllisyyteen ja tuloihin. Vanhaan kansakouluun verrattuna peruskoulussa oppilaat jaettiin myöhemmin ammatilliseen ja yleissivistävään koulutukseen, ja akateemisten oppiaineiden määrää lisättiin.
Aiemmissa taloustieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että yleissivistävään koulutukseen verrattuna ammatillinen koulutus auttaa oppilaita siirtymään helpommin työelämään. Työn murroksen myötä ammatillisen koulutuksen tuottama verrattain kapeampi osaaminen voi kuitenkin johtaa myöhemmällä uralla vaikeampiin työllisyysnäkymiin, jos osaaminen ei enää vastaakaan työmarkkinoiden vaatimuksia.
”Havaitsin vastaavanlaisen ilmiön myös Suomessa peruskoulu-uudistuksen seurauksena. Tutkimukseni tulokset osoittavat, että uudistuksella oli negatiivinen vaikutus työllisyyteen työuran alkuvaiheessa, mutta positiivinen vaikutus myöhemmällä uralla”, Ollikainen kertoo.
Ammatillisen koulutuksen joustavuutta on myöhemmin yritetty lisätä avaamalla väyliä ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluopintoihin
Toinen artikkeli tutkii Suomessa vuosina 1999–2001 toteutetun ammatillisen koulutuksen uudistuksen seurauksia. Uudistus pidensi aiemmat kaksivuotiset tutkinnot kolmevuotisiksi, jolloin kaikki ammatillisen tutkinnon suorittaneet saivat yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Koulutuksen työelämävastaavuutta lisättiin sisällyttämällä opintoihin pakollinen työharjoittelujakso.
”Tutkimuksessa ei havaittu uudistuksen lisänneen oppilaiden jatko-opintoihin osallistumista tai parantaneen heidän työmarkkinatulemiaan. Tulokset kuitenkin osoittavat uudistuksen johtaneen suurempaan todennäköisyyteen keskeyttää opinnot, mikä selittynee tutkintojen suorittamiseen vaaditun ajan kasvulla.”
Kaksi muuta artikkelia käsittelivät niin ikään koulutuksen vaikutuksia työelämään eri elämänvaiheissa. Toinen artikkeli tarkasteli jatkuvaa oppimista ja ryhmävalmennuksen vaikutuksia korkeakouluopintoihin osallistumisen todennäköisyyteen työelämän myöhemmässä vaiheessa. Neljäs ja viimeinen artikkeli puolestaan arvioi ammatillisen koulutuksen ja yleissivistävän koulutuksen vaikutusta Puolustusvoimien peruskokeissa mitattuihin kognitiivisiin kykyihin ja persoonallisuuspiirteisiin.
KTM Jani-Petteri Ollikaisen taloustieteen väitöskirja Essays on Vocational Education, Human Capital, and the Life Cycle tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 14.1.2022. Vastaväittäjänä toimii professori Ludger Woessmann (University of Munich) ja kustoksena apulaisprofessori Mika Haapanen (Jyväskylän yliopisto). Ollikaisen väitöskirja on julkaistu sähköisenä.Väitöstilaisuutta voi seurata suorana verkossa. Tilaisuuden lopuksi yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ottamalla yhteyttä kustoksen puhelinnumeroon +358405767800. Ollikainen kirjoitti ylioppilaaksi Ulvilan lukiosta vuonna 2012. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi (taloustiede) Jyväskylän yliopistosta vuonna 2016. Ollikainen työskentelee erikoistutkijana Työn ja talouden tutkimus LABOREssa. Jatko-opintojensa aikana hän on toiminut tutkimusharjoittelijana Talouspolitiikan arviointineuvostossa ja väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa. Ollikaisen väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopisto ja Yrjö Jahnssonin säätiö.Lisätietoja ja kommentit tutkimuksen aiheesta:
väitöskirjatutkija Jani-Petteri Ollikainen, puh. 040 940 2697
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petra Thurenviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358504711642petra.t.thuren@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa22.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme