Hiilitullit vähentäisivät tuntuvasti raudan, teräksen ja lannoitteiden tuontia Suomeen, mutta vaikutukset kansantalouteen jäisivät vähäisiksi

Euroopan komission ehdottamat hiilitullit on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain vuonna 2023 koskemaan aluksi rajoitettua määrää päästöintensiivisiä tuotteita. Tällaisia ovat sementti, rauta ja teräs, alumiini, sähkö sekä lannoitteet. Tullien tarkoitus on vastata EU:n tiukemman ilmastopolitiikan mahdollisesti synnyttämään hiilivuoto-ongelmaan. Tullien vaikutuksista EU:n talouteen ja vientiin ei kuitenkaan ole vielä selvää näkemystä.
Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan hiilitullien vaikutukset tuontiin olisivat merkittäviä tullin piirissä olevissa tuotteissa, joita tuodaan hiilitullimuurin ulkopuolella olevista maista. Tullin alaisissa tuotteissa EU:n ulkopuolelta tuleva tuonti Suomeen vähenisi yhteensä noin 25 prosenttia olettaen, että maailmantalous on palautunut muuten normaalioloihin tullien käyttöönottoon mennessä. Etlan ja Suomen ympäristökeskuksen työ- ja elinkeinoministeriölle laatimassa raportissa ”Euroopan komission ehdottaman hiilirajamekanismin vaikutuksia Suomessa ja EU:ssa” (Etla Raportti 128) arvioidaan hiilitullien vaikutuksia keskeisillä teollisuussektoreilla (pois lukien sähkö). Tänään julkaistu raportti täydentää vuonna 2020 valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjaan laadittua laajaa tutkimusta hiilitulleista.
Selvimmät vaikutukset Suomessa näkyisivät Venäjältä ja Kiinasta tulevassa tuonnissa, erityisesti raudan, teräksen ja lannoitteiden Venäjän-tuonnissa. Suurin vaikutus syntyy raudan ja teräksen tuonnin vähenemisen kautta. Toiseksi suurin tekijä on lannoitteiden tuonnin väheneminen. Euromääräisesti pudotus tuonnissa näistä maista olisi noin 300 miljoonaa euroa.
Kansantalouden tasolla komission ehdottaman hiilitullin vaikutukset Suomeen jäävät kuitenkin tutkimuksen mukaan pieniksi, perustapauksessa bkt kasvaisi vajaat 0,01 prosenttia. Hiilitullit vaikuttavat paitsi kansantalouteen, myös kilpailuasetelmiin. Hiilitullit hyödyttäisivät teollisuussektoreita, jotka valmistavat tullin alaisia tuotteita sekä niitä, jotka tuottavat merkittävässä määrin välituotteita tulleista hyötyville sektoreille. Muu teollisuus sen sijaan kärsisi hiilitulleista kohonneiden tuotantokustannusten seurauksena.
– Vaikutuksissa on tietenkin eroja maittain sekä EU-alueella että unionin ulkopuolella. Tullien asettaminen vähentää tullien alaisten tuotteiden kilpailua EU:n sisällä, mutta kiristää kilpailua EU:n ulkopuolella, sanoo Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.
EU:ssa hiilitullien vaikutukset Suomea suurempia
EU:n alueella ulkotuonnin osuus koko tuonnista on noin neljäsosa sementissä, rauta- ja terästuotteissa sekä alumiinituotteissa. Lannoitteissa ulkotuonnin osuus nousee yli 40 prosentin. Lisäksi koko EU:n alueelle tuovat maat ovat keskimäärin jonkin verran enemmän saastuttavia kuin Suomeen tuovat maat, siksi tuontivaikutukset EU:n alueella ovat myös jonkin verran suurempia.
EU:n tasolla suurimmat tullien vaikutukset kohdistuisivat Venäjältä, Kiinasta ja Intiasta tulevaan tuontiin sekä EU:n ulkopuolisista Euroopan maista tulevaan tuontiin.
Hiilitullit tulisi ulottaa myös lopputuotteisiin
Hiilitullit otetaan unionin alueella käyttöön samalla, kun EU:n ilmastopolitiikka kiristyy. Nyt julkistetun tutkimuksen perusteella tullien vaikutukset sen alaisten tuotteiden tuontiin ovat merkittäviä. Tutkijat varoittavatkin, että nykyinen ehdotettu tuoterajaus ei ole täysin ongelmaton.
– Mikäli hiilirajamekanismia ei uloteta mekanismin piirissä olevia tuotteita hyödyntäviin lopputuotteisiin, voi ympäristösääntely luoda kilpailuedun saastuttavalle tuonnille EU:hun, huomauttaa Etlan Tero Kuusi.
Täydentäviä veroinstrumentteja tai suoria teknologiatukia on Kuusen mukaan syytä harkita täydentävänä ratkaisuna ilmaisjaollisille päästöoikeuksille. Näin erityisesti tilanteissa, joissa EU:ssa tuotettu päästöiltään puhtaampi tuote korvautuu kansainvälisillä markkinoilla päästöintensiivisemmällä tuotteella EU:n kireämmän ilmastopolitiikan seurauksena.
Tutkijoiden mukaan EU:n pitäisi suunnitella mekanismi myös niin, että se vahvistaa monenkeskistä yhteistyötä ilmastonmuutosta vastaan vahingoittamatta kehitystä YK:n ilmastokonferenssissa ja ottamatta käyttöön menetelmiä, jotka vaikuttavat olevan kansainvälisten velvoitteiden ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän vastaisia.
Kaitila, Ville - Kuusela, Olli-Pekka - Kuusi, Tero – Pohjola, Johanna - Soimakallio, Sampo: Euroopan komission ehdottaman hiilirajamekanismin vaikutuksia Suomessa ja EU:ssa (Etla Raportti 128)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero KuusiTutkimusjohtaja, ETLA
Puh:041-444 8144tero.kuusi@etla.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.
Etla: EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä ilman uutta yhteisvelkaa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään eduskunnan suurelle valiokunnalle antaman lausunnon mukaan EU:n yhteisvelkaa esitetään jälleen poikkeuksellisena ja väliaikaisena ratkaisuna, vaikka kyse on unionissa vakiintuneesta toimintatavasta. Etla muistuttaa, että EU:n SAFE-välineen edellyttämiä yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä myös hallitusten välisesti, ilman EU:hun luotavaa uutta yhteisvelkarakennetta. Suuri valiokunta on pyytänyt lausuntoja valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n ReArm Europe -suunnitelmaa.
Etla ennustaa: rakentamisen lama jää taakse ja teollisuustuotanto kasvaa – nyt mukana myös skenaariot tullien vaikutuksista teollisuuden eri toimialoille sekä palvelualoille7.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Rakentaminen kasvaa selvästi tänä vuonna ja myös teollisuustuotantoon odotetaan kohtalaista kasvuvauhtia, ennustaa Etla. Lisäksi palvelualoilla on havaittavissa kasvun piristymistä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan rakentamisen kasvua tukevat muun muassa korkojen lasku ja ostovoiman elpyminen. Etla on nyt myös tarkastellut eri skenaarioissa Yhdysvaltojen tullien mahdollisia vaikutuksia teollisuuden toimialoille ja palvelualoille.
Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme