Hyvinvoivat lehmät - maailman parasta maitoa suomalaisille
Suomessa maidontuotanto perustuu hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Nurmi sitoo hiiltä. Lehmä syö päivässä keskimäärin 50-55 kiloa nurmesta tehtyä esikuivattua säilörehua, jota täydennetään väkirehulla. 70 % lehmistä elää pihattonavetassa. Suomalainen maito on huippulaatuista, noin 97 prosenttia tuotetusta maidosta luokitellaan vuosittain parhaaseen luokkaan. Hygieenisen laadun eteen on Suomessa tehty töitä jo 100 vuotta. Kuluttajille laatutyö välittyy muun muassa laadukkaina ja turvallisina tuotteina.
Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua.
- Monivuotisella nurmella on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa. Maitotilalliset ovat laskeneet ahkerasti tilojensa hiilijalanjälkeä ja osallistuneet hiiliviljelijäkoulutuksiin, kertoo maitoasiamies Marjukka Mattio MTK:sta.
Suomalaiset lehmät ovat terveitä
Lähes kaikki suomalaiset lehmät ja maitotilat kuuluvat nautojen terveydenhuoltorekisteriin, Nasevaan. Lehmien terveydenhuoltoa seuraamalla edistetään eläinten terveyttä ja hyvinvointia, vastuullista eläinlääkkeiden käyttöä sekä kansanterveyttä.
- 70 % lehmistä elää pihattonavetassa, jossa ne voivat vapaasti liikkua, syödä, juoda ja levätä. Uusia parsinavetoita ei ole enää muutamiin vuosiin rakennettu. Alalla on vahva tahtotila lisätä lehmien ulkoilua, sillä se parantaa muun muassa lehmien sorkkaterveyttä, lihaskuntoa ja hyvinvointia, sanoo Mattila.
Robottilypsy lisääntyy Suomessa. Yli puolet Suomessa tuotetusta maidosta on jo robottien lypsämää. Maitotiloilla on kiinnostusta luomumaidontuotantoon. Luomumaidon osuus on nyt 4 % tuotetusta maidosta.
Maito maistuu suomalaisille
Suomalaiset ovat maidonjuojakansaa – maito maistuu maitona, piimänä, voina tai rasvaseoksena, erilaisina juustoina, rahkoina ja jukurtteina, moninaisina ruuanlaittotuotteina tai vaikkapa kylmänä herkkuna jäätelön muodossa. Maitopäivän aikoihin maasta pukkaavat ensimmäiset raparperit, hapan herkku vaikkapa piirakan päällä muodostaa kermaisen vaniljakastikkeen kanssa unohtumattoman makuparin!
- Ravitsemuksellisesti maito on monipuolinen tuote, siitä saa kalsiumia, vitamiineja ja hivenaineita sekä proteiinia. Suomessa on pitkään tehty tuotekehitystä, ja maitotuotteiden valikoima on kattava ja monipuolinen – joka makuun ja elämäntilanteeseen löytyy sopiva tuote, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Kurkkaa herkulliset maito- ja muut reseptit osoitteessa https://www.mtk.fi/-/lehmatlaitumelle22
Sivuillamme myös esite maidosta: Suomalainen maito – nurmesta se lähtee (pdf): https://www.mtk.fi/-/lehmatlaitumelle22
Lisätietoja:
maitoasiamies Marjukka Mattio, MTK, 050 533 8924
maidontuottaja Eetu Jääskelä, 044 978 6538
maidontuottaja Mila Jääskelä, 050 529 2520
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, 040 568 8802
------
Katso myös tiedote: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää vietetään maanantaina 1.6.2022. https://www.mtk.fi/-/maailman_maitopaiva_22
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Susikanta selvästi aiempaa suurempi – kiintiömetsästys välttämätöntä30.9.2025 10:44:34 EEST | Tiedote
Tuoreimman kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2025 Suomessa oli noin 430 sutta ja noin 76 susireviiriä. Susikanta kasvoi edellisvuodesta peräti 46 prosenttia. Susikannan koko vaihtelee vuoden eri aikoina, ja marraskuussa 2025 kannan arvioidaan olevan noin 557 sutta. Luonnonvarakeskuksen tiedot kertovat, että susiyksilöt ja kannan kasvu painottuvat voimakkaasti läntiseen Suomeen.
Kotimaiset kurpitsat ovat syksyn kuumin sesonkituote – Lajikkeita ja vinkkejä kotikeittiöön29.9.2025 09:20:14 EEST | Tiedote
Kotimaisten kurpitsojen pääsesonkia vietetään syyskuusta marraskuuhun. Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja, jotka kasvavat avomaalla. Kesällä herkutellaan kesäkurpitsalla, syksyllä on paksukuoristen talvikurpitsojen aika. Kurpitsasato kypsyy loppukesällä ja syksyllä, ja lokakuu onkin oivallinen aika herkutella kotimaisilla kurpitsoilla.
MTK:n työ kantaa hedelmää - Euroopan parlamentti kaatoi metsien valvontasäädöksen, metsäkatoasetukselle jatkoaikaa23.9.2025 16:59:29 EEST | Tiedote
Parlamentti torjui komission esityksen metsien valvontasäädöksestä, ja metsäkatoasetuksen toimeenpanoon esitetään vuoden lisäaikaa. MTK pitää päätöksiä tervetulleina, sillä ne vähentävät metsänomistajiin kohdistuvaa tarpeetonta sääntelyä. Säädökset eivät myöskään olisi onnistuneet tavoitteissaan.
Kiintiömetsästys on varmin tapa toteuttaa suurpetojen kannanhoidollinen metsästys23.9.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Metsästäjäliitto ja Paliskuntain yhdistys esittävät, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys toteutetaan jatkossa kiintiömetsästyksenä. Menettely olisi hallinnollisesti selkeä ja käytännössä toimiva tapa järjestää metsästys esimerkiksi suden ja karhun kohdalla.
Sokerijuurikkaan hintaratkaisu 2026 valmistunut ja viljely ennätyslukemissa19.9.2025 07:03:07 EEST | Tiedote
Sucros Oy ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) sekä Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC) ovat solmineet vuoden 2026 toimialasopimuksen. Sokerijuurikkaan hinta laskee, mutta hintataso säilyy kilpailukykyisenä. Kiinnostus sokerijuurikkaan viljelyä kohtaan on voimakasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme