Väitös: Hyvässä lääkärijohtamisessa yhdistyvät hyvät johtamistaidot ja lääketieteellinen asiantuntemus

KTM Sari Huikko-Tarvaisen väitöstutkimuksen tarkoitus oli selvittää muun muassa lääkäreiden urapolkua johtajiksi, selkeyttää käytettyjä termejä (lääkärijohtaja ja lääkärijohtaminen) ja kuvata hyvän lääkärijohtamisen elementtejä sekä huonon johtamisen ilmentymiä. Tutkimuksen kohteena oli 50 lääkäriä, joista 23 oli lääkärijohtajia.
”Lääkärijohtajat ovat terveydenhuollon organisaatioissa johtavassa asemassa muihin lääkäreihin, kollegoihinsa nähden. Tutkimuksessa mukana olleiden lääkärijohtajien työnkuvaan kuului johtamistyön lisäksi useimmiten myös kliinistä potilastyötä. Lääkärijohtajan ammatillinen identiteetti ja työetiikka ovatkin vahvasti sidoksissa lääkärin työhön ja lääketieteelliseen etiikkaan", Huikko-Tarvainen kertoo.
Työn kahtiajako voi aiheuttaa lääkärijohtajien työssä arvo-, aika- ja identiteettiristiriitaa, mutta toisaalta lääketieteellinen asiantuntemus yhdistää lääkärijohtajia ja lääkärijohdettavia ja on näin ollen myös yhdistävänä tekijänä tukemassa lääkärijohtamisessa onnistumista.
”Koska johdettavat lääkärit ovat lääkärijohtajalle lääkärikollegoita, joilla itsellään on myös johtamisvastuita omalla hierarkkisella tasollaan, on lääkärijohtaminen moniulotteinen kokonaisuus, jossa perinteinen raja johtajan ja johdettavan välillä madaltuu. Lääkärijohtajan työssä ihmisten johtamisen ja asiajohtamisen painotukset ovat eri tilanteissa erilaisia, minkä vuoksi johtamisrooleja on useita ja niitä on vaihdettava tilanteen mukaan.”, Huikko-Tarvainen kuvailee ja jatkaa:
”Hyvässä lääkärijohtamisessa yhdistyvät hyvät johtamistaidot, lääketieteellinen asiantuntemus, ihmissuhdetaidot, kollegiaalisuus, lääkärin autonomian ja lääkäriyden ymmärtäminen sekä asianmukaiset työolot.”
Huikko-Tarvaisen väitöstutkimus sekä aiempi kirjallisuus kolmen vuosikymmenen ajalta osoittavat, että potilastyöhön verrattuna aiemmin vähemmän arvokkaana pidetystä hallintotyöstä on tullut arvostetumpaa johtamistyötä, ja johtamisesta lääkärillekin hyväksyttävä uravaihtoehto.
---
KTM Sari Huikko-Tarvaisen johtamisen väitöskirjan ”Johtaminen lääkäriprofessiossa” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 12.8.2022 Jyväskylän yliopistossa. Vastaväittäjänä toimii professori Pia Heilmann (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena KTT Pasi Sajasalo (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Väitöskirja on julkaistu sähköisenä. Tilaisuutta voi seurata suorana verkkovälitteisesti ja tilaisuuden jälkeen etäyleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ottamalla yhteyttä kustoksen puhelinnumeroon 0405767837.
Sari Huikko-Tarvainen työskentelee ihotautien ja allergologian erikoislääkärinä. Hän on valmistunut Kuopion yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi 1996, yleislääketieteen erikoislääkäriksi 2003 sekä ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi 2008. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta Huikko-Tarvainen valmistui kauppatieteen maisteriksi 2017 ja EMBA-opinnosta 2013. Väitöskirjatutkimuksen hän aloitti 2018.
Lisätietoja:
Sari Huikko-Tarvainensari.a.huikko-tarvainen@student.jyu.fiAvainsanat
Yhteyshenkilöt
Petra Thurenviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358504711642petra.t.thuren@jyu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme