Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Työikäisten rintasyöpäpotilaiden työkyvyn arviointi ja tuki siirtyvät työterveyshuoltoon

Jaa
Valtakunnallinen TYÖOTE-toimintamalli otetaan Taysissa ensimmäisenä käyttöön rintasyöpäpotilailla ja seuraavaksi selkäleikatuilla potilailla. Muutoksen tavoitteena on tarjota toipumiseen entistä yksilöllisempää tukea.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) hoidettavien rintasyöpäpotilaiden sairauspoissaolojen pituus määritellään lokakuun alusta alkaen uudella tavalla. Erikoissairaanhoidossa kirjoitetaan potilaalle vain lyhyt sairauspoissaolo, jonka aikana vastuu työkyvyn ja työhön paluun tukitoimista siirtyy työterveyshuoltoon.

Esimerkiksi tyypillisen rintasyöpäleikkauksen jälkeen Taysissa kirjoitetaan potilaalle keskimäärin kahden viikon sairauspoissaolo. Jo ennen leikkausta tehdään lähete työterveyshuoltoon, jossa sairauspoissaololle määritellään tarvittava jatko potilaan työkyky ja työtehtävä huomioiden.

− Työterveyshuolto tuntee parhaiten potilaan työolot ja jouston mahdollisuudet työpaikalla sekä pystyy yhdessä potilaan kanssa arvioimaan työkykyä hoitojen edetessä. Samoin kuntoutus syöpähoitojen jälkeen ja esimerkiksi psyykkiset tukitoimet myös työterveyshuollon puolella saadaan sujuvasti käyntiin, sanoo asiaa valmistelleen työnyrkin puheenjohtajana toiminut Taysin syöpätautien poliklinikan apulaisylilääkäri Leena Tiainen.

Vastaavasti erikoissairaanhoidon resurssit voidaan kohdistaa sen perustehtävään eli sairauksien diagnosointiin ja hoitoon.

− Vastuu hoidoista ja niiden suunnittelusta pysyy luonnollisesti erikoissairaanhoidossa. Vain se muuttuu, että toimimme nyt yhteistyössä työterveyshuollon kanssa, Tiainen korostaa.

E-lähete nopeuttaa tiedonkulkua

Suuri osa rintasyöpäpotilaista on työikäisiä, joten uusi käytäntö koskee Pirkanmaalla suurta potilasjoukkoa.  Ennen 1. lokakuuta hoidoissa aloittaneita potilaita se ei kuitenkaan koske ja esimerkiksi työttömien tai yrittäjien tilanne ratkaistaan potilaskohtaisesti.

Muutoksen yhteydessä otetaan käyttöön sähköinen lähete, joka on tällä hetkellä suurimpien työterveyshuollon toimijoiden käytössä.

− Tähän asti on totuttu, että lähetteitä kulkee työterveyshuollosta ja perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Nyt käyttöön otetaan lähetemahdollisuus toiseen suuntaan eli erikoissairaanhoidosta työterveyshuoltoon, Tiainen sanoo.

Seuraavaksi selkäleikatut potilaat

Toimintamalli on kehitetty Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Se otetaan koko Suomessa käyttöön valtakunnallisessa TYÖOTE-hankkeessa yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Eri puolilla Suomea malli on jo käytössä noin 20 eri potilasryhmässä, esimerkiksi tekonivelleikatuilla sekä sydän- ja masennuspotilailla.

Kehitystyössä on mukana asiantuntijoita ja kokemusasiantuntijoita niin erikoissairaanhoidosta, perusterveydenhuollosta, työterveyshuollosta kuin potilasyhdistyksistä. Hankekoordinaattori Tiina Tähtinen Taysista kertoo, että tavoitteena on laajentaa käytäntö muihin potilasryhmiin myös Pirkanmaalla.

− Meillä ovat seuraavaksi vuorossa niska- ja selkäpotilaat, joiden osalta malli otetaan käyttöön ensi vuoden puolella, hän sanoo.

Toimintamallin hyödyt

  • Työntekijälle suunnitellaan yksilölliset työhön paluun tukitoimet ja käynnit työterveyshuoltoon sovitaan hyvissä ajoin. Hoito ei pirstaloidu, kun yhteistyö eri toimijoiden välillä toimii.
  • Sairaala saa keskittyä ydintoimintaansa, kun potilaan hoidon seuranta ja työhön paluun järjestelyt ovat sovittuina työterveyshuoltoon. Sairaalalääkärin ei tarvitse arvioida pidempiaikaista työkykyä.
  • Työterveyshuolto on ainoa terveydenhuollon toimija, jolla on suora yhteys potilaan työpaikkaan. Lisäksi työkyvyn arviointi ja työhön paluun tuki ovat työterveyden ydinosaamista. Tämä tulee nyt käyttöön uudella tavalla. Myös työhön paluun tukitoimet ehditään aikatauluttaa paremmin, kun tieto kulkee ajoissa.
  • Työnantaja hyötyy, kun osa työntekijöistä palaa työhön aiemmin kuin vanhalla toimintatavalla. Työhön palaa työntekijä, jonka tehtävää voidaan räätälöidä vastaamaan hänen todellista työkykyään.
  • Yhteiskunta hyötyy, kun työkykyinen työntekijä on työssä eivätkä sairauspoissaolot perusteettomasti pitkity. Verotulot kasvavat, sairauspäiväkulut vähenevät ja työllisyys paranee.

Yhteystiedot:

Hankekoordinaattori Tiina Tähtinen, TYÖOTE-hanke, Tampereen yliopistollinen sairaala
tiina.tahtinen@pshp.fi, p. 044-472 9608

Taysin syöpätautien poliklinikan apulaisylilääkäri Leena Tianen, hankkeen työnyrkin puheenjohtaja
leena.tiainen@pshp.fi, p. 044 485 9068

Työterveyslaitoksen kehittäjät, tutkija Marika Lassfolk ja erikoislääkäri Tom Oikarinen
marika.lassfolk@ttl.fi ja tom.oikarinen@ttl.fi

Lisätietoja hankkeesta:

https://www.ttl.fi/tutkimus/hankkeet/vastuullinen-tyokyvyn-tuki-tyoote

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays on ruuhkautunut jatkohoitoon jonottavista potilaista - kiireettömiä toimenpiteitä perutaan, kiireellinen hoito turvataan14.12.2022 11:06:45 EET | Tiedote

Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Kiireettömiä toimenpiteitä joudutaan tämän vuoksi siirtämään. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan. Tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa

Ylisfestarien ”isä” Taito Roivas palkittiin Elämän tähden -palkinnolla5.12.2022 10:52:32 EET | Tiedote

Ylöjärvellä ja Nokialla järjestetyssä Ylisfestarit -tapahtumassa avainroolissa alusta lähtien toiminut mielenterveyshoitaja Taito Roivas on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselta Elämän tähden -palkinnon. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka iso merkitys yksittäisellä työntekijällä voi olla ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisessä ja asenteisiin vaikuttamisessa.

Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia Taysissa 17.–18.11.1.11.2022 10:21:09 EET | Tiedote

Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään 17.11.2022. Tays järjestää teemaan liittyen kaksi terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua koulutustilaisuutta 17.–18.11. sekä yleisöluentotilaisuuden perjantaina 18.11. Tilaisuuksien tarkoituksena on lisätä sekä ammattilaisten että yleisön tietoisuutta haimasyövän oireista ja hoitomuodoista.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye