Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia Taysissa 17.–18.11.

Jaa
Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään 17.11.2022. Tays järjestää teemaan liittyen kaksi terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua koulutustilaisuutta 17.–18.11. sekä yleisöluentotilaisuuden perjantaina 18.11. Tilaisuuksien tarkoituksena on lisätä sekä ammattilaisten että yleisön tietoisuutta haimasyövän oireista ja hoitomuodoista.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 haimasyöpää. Haimasyöpä on harvinainen, mutta huonoennusteinen ja kolmanneksi eniten syöpäkuolemia aiheuttava syöpä. Haimasyöpää hoidetaan leikkauksella, syöpälääkehoidoilla ja sädehoidolla sekä oireita lievittävällä hoidolla. Kehittyneiden syöpälääkehoitojen ja kirurgisten tekniikoiden ansiosta yhä useampia kasvaimia saadaan nykyään leikkaushoidon piiriin. Valitettavasti huomattava osa haimasyövistä on todettaessa jo levinneitä. Jos parantavaan hoitoon ei ole mahdollisuutta, on hoitolinja tautia jarruttava tai oireenmukainen.

– Haimasyöpäepäilyn tulisi johtaa kiireellisesti tarkempiin tutkimuksiin. Ennuste on parempi, jos hoito voidaan aloittaa varhaisvaiheessa. Nykykuvauksissa löydetään myös paljon haiman nesterakkulamuutoksia, joissa syöpäriski on matala. Näidenkin muutosten arvio kuuluu erikoissairaanhoitoon, jotta riskimuutokset voidaan ohjata ajoissa leikkaushoitoon, kertoo professori Johanna Laukkarinen.

Haimakasvainten hoito on Suomessa keskitetty yliopistosairaaloihin. Suurimmat haimakeskukset sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella. Haimakasvainten hoidosta vastaa moniammatillinen tiimi, joka koostuu useista lääketieteen erikoisaloista ja ammattiryhmistä. Jokainen haimakasvainpotilas arvioidaan moniammatillisessa hoitokokouksessa ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Luentotilaisuuksia ammattilaisille ja yleisölle

Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään aina marraskuun kolmantena torstaina. Päivän tarkoituksena on päivittää ja lisätä sekä ammattilaisten että yleisön tietoisuutta haimasyövän nykyhoidoista. Taysin gastroenterologian vastuualue järjestää teemaan liittyen koulutustilaisuuksia terveydenhuollon ammattilaisille 17.–18.11. sekä yleisöluentotilaisuuden perjantaina 18.11.2022. Yleisöluentojen aiheina ovat haimasyövän varhainen tunnistaminen, leikkaushoidon mahdollisuudet sekä syöpälääketieteellinen ja oireenmukainen hoito. Luennoitsijat ovat Taysissa haimasyöpää hoitavia kokeneita kirurgeja ja syöpälääkäreitä.

– Haimasyöpäpäivän ja yleisöluentojen tarkoituksena on laajentaa tietoisuutta erittäin huonoennusteisten haimakasvainten varhaisista ja hälyttävistä oireista. Tämä auttaa löytämään mahdollisimman monet kasvaimista ajoissa. Haluamme myös antaa yleisölle lisätietoa haimasyövän nopeasti kehittyneistä hoitovaihtoehdoista, kertoo gastroenterologian erikoislääkäri Antti Siiki.

Ammattilaisille tarkoitettujen koulutustilaisuuksien luennot käsittelevät haimasyövän kokonaisuutta: esiastemuutoksia, nykyaikaista leikkaushoitoa, syöpälääkehoitoa sekä oireenmukaista hoitoa. Lisäksi tilaisuuksissa esitellään haimakasvainpotilaan hoitopolkua Pirkanmaalla.

Haimasyöpäpäivän teemaväri on violetti, minkä vuoksi Näsinneula valaistaan violetilla tapahtuman kunniaksi.

Lisätietoa haimasyöpäpäivän ohjelmasta sekä koulutus- ja luentotilaisuuksista löydät osoitteesta www.tays.fi/haimasyopapaiva.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle antavat:


Antti Siiki, erikoislääkäri, LT
03 311 64279, antti.siiki@pshp.fi


Veera Salminen, erikoislääkäri
03 311 66810, veera.salminen@pshp.fi


Reea Ahola, erikoislääkäri, LT
reea.p.ahola@pshp.fi


Anne Antila, erikoislääkäri, LT
anne.antila@pshp.fi


Johanna Laukkarinen, ylilääkäri, professori
johanna.laukkarinen@pshp.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays on ruuhkautunut jatkohoitoon jonottavista potilaista - kiireettömiä toimenpiteitä perutaan, kiireellinen hoito turvataan14.12.2022 11:06:45 EET | Tiedote

Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Kiireettömiä toimenpiteitä joudutaan tämän vuoksi siirtämään. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan. Tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa

Ylisfestarien ”isä” Taito Roivas palkittiin Elämän tähden -palkinnolla5.12.2022 10:52:32 EET | Tiedote

Ylöjärvellä ja Nokialla järjestetyssä Ylisfestarit -tapahtumassa avainroolissa alusta lähtien toiminut mielenterveyshoitaja Taito Roivas on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselta Elämän tähden -palkinnon. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka iso merkitys yksittäisellä työntekijällä voi olla ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisessä ja asenteisiin vaikuttamisessa.