Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays on ruuhkautunut jatkohoitoon jonottavista potilaista - kiireettömiä toimenpiteitä perutaan, kiireellinen hoito turvataan

Jaa
Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Kiireettömiä toimenpiteitä joudutaan tämän vuoksi siirtämään. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan. Tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa

Taysin sairaaloihin on ohjautunut aiempaa selvästi enemmän sellaisia potilaita, joilla ei ole terveydellistä syytä olla erikoissairaanhoidossa. Sairaaloissa odottaa kymmeniä potilaita joko turvallista kotiutumista tai perustasoista hoito- tai asumispaikkaa.

Myös Taysin päivystys Acuta on ruuhkautunut vuodepotilaista. Erityisesti niiden potilaiden hoitoajat ovat venyneet erittäin pitkiksi, jotka eivät ole kriittisesti sairaita. Päivystykseen tulee hakeutua vain tilanteissa, jossa hoito ei voi odottaa oman terveysaseman aukeamista. Asukkaiden tulee olla ensisijaisesti yhteydessä oman kotikunnan terveyskeskukseen. Ennen Acutaan tuloa tulee soittaa päivystysavun numeroon 116117.

Jatkohoitoon jonottavien potilaiden muodostaman ruuhkan johdosta Tays joutuu loppuvuoden aikana siirtämään kiireettömiä toimenpiteitä, jotka aiheuttaisivat osastohoidon tarvetta. Peruutuksesta ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan kaikissa tilanteissa.

Tammikuussa 9.1.2023 Taysiin perustetaan myös erillinen jatkohoito-osasto. Se edellyttää edelleen kiireettömän toiminnan supistamista, jotta henkilöstöä saadaan siirrettyä uudelle osastolle.

Ongelma jatkunut pitkään

Vuoden 2022 aikana Taysissa on ollut jatkuvasti noin 80-120 jatkohoitoa odottavaa potilasta. Se sitoo 12 prosenttia koko Taysin vuodeosastokapasiteetista. Kolme neljäsosaa potilaista on ollut tamperelaisia.


Jatkohoitoa odottavien hoitaminen on tänä vuonna sitonut noin 100-120 hoitajaa, mikä on ollut pois Taysin suunnitellusta normaalista toiminnasta.

-  Jatkohoito-ongelmalla on merkittävä vaikutus henkilöstön jaksamiseen ja sitä kautta myös erityisesti hoitohenkilöstön saatavuuteen. Tays pystyy suoriutumaan omista tehtävistään, jos jatkohoito-ongelma saadaan kuntoon. Päivystyksen lääkäritilanne Taysissa on kuitenkin tällä hetkellä hyvä, kertoo vs. johtajaylilääkäri Eija Tomás Taysista.

Jatkohoitotilannetta on yritetty korjata muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, Taysin kaikissa sairaaloissa monipotilastilanteissa joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Tilanne ei ole kuitenkaan merkittävästi syksyn aikana korjaantunut.

Kuntien edustajien kanssa tiistaina 13.12. pidetyssä kokouksessa sovittiin linjaus, että kaikki kunnat sitoutuvat tarvittaessa 10 prosentin ylipaikkatilanteeseen, jotta akuuteinta ruuhkautumista voidaan helpottaa. Se on myös potilaiden ja läheisten etu.

Ensi vuoden alusta alkaen kaikki sairaansijat kuuluvat hyvinvointialueeseen, mikä parantaa toiminnan kokonaishallintaa. Perussyitä, kuten hoitajapulaa, se ei ratkaise. Toimenpiteinä tarvitaan niin koulutusta kuin eläköityneiden hyödyntämistäkin.

Yhteyshenkilöt

Vs. johtajaylilääkäri Eija Tomás
Puh. 040 526 6382
Tays

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Ylisfestarien ”isä” Taito Roivas palkittiin Elämän tähden -palkinnolla5.12.2022 10:52:32 EET | Tiedote

Ylöjärvellä ja Nokialla järjestetyssä Ylisfestarit -tapahtumassa avainroolissa alusta lähtien toiminut mielenterveyshoitaja Taito Roivas on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselta Elämän tähden -palkinnon. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka iso merkitys yksittäisellä työntekijällä voi olla ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisessä ja asenteisiin vaikuttamisessa.

Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia Taysissa 17.–18.11.1.11.2022 10:21:09 EET | Tiedote

Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään 17.11.2022. Tays järjestää teemaan liittyen kaksi terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua koulutustilaisuutta 17.–18.11. sekä yleisöluentotilaisuuden perjantaina 18.11. Tilaisuuksien tarkoituksena on lisätä sekä ammattilaisten että yleisön tietoisuutta haimasyövän oireista ja hoitomuodoista.