Pohjois-Savon ELY-keskus

Pienen Lapinjärven kunnostus Maaningalla on aloitettu

Jaa
Lintuvesikunnostukset Maaningan lintujärvillä laajenevat. Marraskuussa käynnistyneen Patalahden lintuvesikunnostuksen lisäksi kunnostustoimenpiteitä tehdään nyt myös Lapinjärven luonnonsuojelualueella.
Kuva: Ismo Laakso/Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuva: Ismo Laakso/Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskus on aloittanut kunnostustyöt voimakkaasti umpeenkasvaneella Pienellä Lapinjärvellä. Kunnostus toteutetaan ympäristöministeriön HELMI-elinympäristöohjelman rahoituksella.

Kunnostuksen tavoitteena on parantaa lintukosteikon suojelullista arvoa ja lisätä alueen merkitystä vesilintujen pesimäalueena sekä muutonaikaisena levähdysalueena. Toimenpiteillä pyritään parantamaan erityisesti taantuneiden vesilintulajien poikastuottoa. Suomessa poikastuoton parantamiseen tähtäävät kunnostustoimet voivat hyödyttää vesilintuja koko Euroopan laajuisesti, sillä Suomi on yksi keskeisimpiä vesilintujen pesimäalueita Euroopassa.

Ruopatusta kasvillisuudesta rakennetaan pesimäsaarekkeita

Pienellä Lapinjärvellä ruopataan vesilinnuille pesimäsaarekkeita ja allikoita sekä raivataan puustoa ja pensaikkoa avoimuuden lisäämiseksi. Ruopatusta kasvillisuudesta sekä maa-aineksista rakennetaan pohjastaan kiinni pysyviä veden ympäröiviä pesimäsaarekkeita. Etenkin kosteikoilla pesätuhoja tekevien vieraspetojen kuten minkin ja supikoirien kulkua pyritään vaikeuttamaan katkaisemalla maayhteys saarekkeisiin.

Tavoitteena on muotoilla pesimäsaarekkeita erityisesti lokeille ja niiden läsnäolosta hyötyville vesilinnuille. Ruoppaus lisää myös avoimuutta ja vesipinta-alaa, mikä hyödyttää monia vesilintulajeja. Ruoppausmassat jätetään alueelle ja läjitetään saarekkeisiin. Raivauksesta syntynyt jäte kuljetetaan pois. Ruoppauksen lisäksi, puuston sekä pensaikon raivaukset ranta- ja luhta-alueilta lisäävät alueen avoimuutta. Petolintujen pesäsaalistus vaikeutuu avoimuuden kasvaessa.

Ruoppauksesta aiheutuu työn aikana samentumista Pienellä Lapinjärvellä ja alapuoliseen vesistöön. Vedenlaatua ja samentumista seurataan ennen työtä ja työn jälkeen otettavilla vesinäytteillä.  

Kunnostushankkeesta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus, joka on suunnitellut kunnostuksen sekä hakenut työlle vesilain mukaisen luvan. Aluehallintovirasto myönsi hankkeelle vesitalousluvan elokuussa. Työn kustannusarvio on noin 40 000 euroa ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Työtä valvoo Pohjois-Savon ELY-keskus ja urakoitsijana toimii Ruoppaus Samppa Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Luonnonhoidon asiantuntija Ismo Laakso p. +358 295 026 774
Vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen p. +358 295 026 202
sähköposti etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Ismo Laakso/Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuva: Ismo Laakso/Pohjois-Savon ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme