Ruotsissa jopa 20 % kuntasektorin älylaitteista hankitaan käytettyinä – seuraako Suomi pian perässä?
Suomalainen kasvuyritys mcare Group Oy ostaa, huoltaa ja myy eteenpäin käytettyjä elektroniikkalaitteita Pohjois-Euroopassa. Alkuvuosi on jo nyt ollut mcarelle ennätyksellinen käytettyjen laitteiden myynnissä.
– Laitemyynti on ollut tammikuussa räjähdysmäisessä yli 200 prosentin kasvussa. Kuluttajapuolella käytettyjen laitteiden menekki on jo pitkään ollut nousevaa, mutta nyt laadukkaiden laitteiden kysyntä lisääntyy todella voimakkaasti myös yrityksissä ja julkisella sektorilla. Kasvua siivittävät epävarmat taloudelliset ajat, jolloin hinnaltaan edullisemmat laitteet ovat entistä mielenkiintoisempi vaihtoehto myös yritys- ja julkishallinnon puolella, mcare Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Uronen kertoo.
Mcarella on toimipisteet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsi on käytettyjen laitteiden hankinnassa edelläkävijä ja samalla pohjoismaiseksi takuuhuoltomarkkinajohtajaksi ponnistaneen mcaren suurin markkina-alue.
– Ruotsissa on nyt käynnissä kiertotalouden murros, jossa jo 10–20 % kuntapuolen älylaitteista hankitaan käytettynä. On vain ajan kysymys, milloin muut pohjoismaat tulevat perässä ja silloin meidän kotimarkkinamme monikymmenkertaistuu. Jos murros on nopea, voimme luultavasti kymmenkertaistaa meidän nykyisen 100 miljoonan euron liikevaihtoennusteen, Uronen arvioi.
Tällä hetkellä mcaren liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa. Seuraavan 4–5 vuoden kuluessa yhtiö tavoittelee vähintään 100 miljoonan euron liikevaihtoa, joka olisi nykyisestä pohjoismaisesta kokonaismarkkinasta vain reilut 3 prosenttia.
Vastatakseen kasvaneeseen kysyntään mcare Group Oy:llä on parhaillaan meneillään 7 miljoonan euron osakeanti kasvurahoitusyhtiö Springvestin kautta.
5–10 vuotta vanhat laitteet sopivat kotikäyttöön ja harvassa työssäkään tarvitaan uutta laitetta
Urosen mukaan harvassa työtehtävässä tarvitaan uutta älylaitetta, sillä lähes mitä tahansa työtä voi tehdä hyvälaatuisella pari vuotta vanhalla puhelimella tai tietokoneella.
– Asianmukaisesti tarkastettu ja huollettu käytetty laite on aivan yhtä hyvä kuin uusi. Usein sen saa hankittua kymmeniä prosentteja edullisemmin ja lisäksi käytetty on aina ympäristöystävällisempi kuin uusi laite.
Noin 80–90 % mobiililaitteen ympäristövaikutuksista syntyy valmistuksen yhteydessä ja yhden iPhone 11 -laitteen valmistamisessa tuotetaan 75 kiloa CO2:sta vastaava määrä päästöjä. Käytetyn laitteen ympäristövaikutukset ovat tästä vain murto-osan.
Julkisen sektorin hankkijat ja yritykset ovat ympäristövaikutusten ja edullisemman hinnan lisäksi luonnollisesti kiinnostuneita käytettyjen laitteiden tietoturvasta ja toimivuudesta. Uronen muistuttaa, että laitevalmistajien valtuuttamat huollot toimivat tarkan valvonnan alaisuudessa ja laitteisiin saa myös takuun sekä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.
– Meillä tarkastetut ja huolletut laitteet täyttävät aina kaikki tietoturvastandardit, niissä käytetään vain alkuperäisiä osia ja huollot tehdään varmasti laitevalmistajien ohjeiden mukaan. Jokainen laite pudistetaan ja ennallistetaan huolella ennen kuin se toimitetaan uudelle käyttäjälle.
Alun perin Apple-tuotteisiin keskittyneellä Mcarella on nykyään laajat valtuutukset huoltaa lähes kaikkien merkittävien valmistajien laitteita, joihin kuuluvat esimerkiksi Huawei, OnePlus ja Xiaomi.
– Saimme juuri hankittua mcarelle viimeisen puuttuneen merkittävän laitehuoltovaltuutuksen ostamalla Ruotsin suurimman ja hyvämaineisen Samsung-huollon, joka takaa korkeimman laadun ja ennallistamiskyvykkyydet myös Samsung-brändin laitteille, Uronen kertoo.
Vain joka neljäs puhelin kiertää uudelle omistajalle – pöytälaatikoissa makaa pieniä kaivoksia
Euroopan älypuhelinmarkkinan arvo on yli 100 miljardia euroa, josta käytettyjen ja kunnostettujen puhelinten osuus on hieman yli 10 prosenttia.
Vain yksi neljästä aiemmin omistetusta puhelimesta myydään uudelleen, mikä on Urosen mielestä haaskausta.
– Liian suuri osa käytetyistä laitteista jää sinne laatikon pohjalle, niin kodeissa kuin yrityksissäkin. Moni ei tule ajatelleeksi, että 5–6 vuotta vanha puhelin tai jopa 10 vuotta vanha tietokone on asianmukaisesti huollettuna vielä täysin toimiva peli. Kotikäyttäjän nettiselailuun ja päivittäisten asioiden hoitamiseen riittää hyvin vanhempikin laite, Uronen muistuttaa.
Mcare huoltaa vuosittain noin 200 000 laitetta, joista Urosen mukaan yli 99 % palautuu käyttöön. Silloinkin kun puhelinta, tablettia tai tietokonetta ei saa korjattua käyttökelpoiseksi, niistä voi kerätä toimivat osat talteen ja kierrättää loppuosan laitteesta.
– Etenkin älypuhelimet ovat kuin pieniä kaivoksia, joista kannattaa aina kerätä arvokkaat raaka-aineet hyödynnettäväksi. Mobiililaitteesta 99 % on kierrätettävää materiaalia. Useimmiten puhelin olisi kuitenkin huollettavissa käyttökuntoon. Uusi akku saattaa maksaa vain pari kymppiä, mutta moni saattaa jättää sen vaihtamatta ja ostaa sen sijaan uuden tuhannen euron älypuhelimen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Uronen
toimitusjohtaja (1.2.2023 asti, jonka jälkeen siirtyy täysipäiväisesti kehittämään mcaren kasvua SVP, Business Development rooliin)
mcare Group Oy
Matti.Uronen@mcare.fi
+358 44 092 6962
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kasvurahoitusyhtiö Springvest Oyj on Suomen johtava julkisten osakeantien järjestäjä listaamattomille kasvuyhtiöille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Springvest Oyj
Volare jalostaa ruokahävikistä ravintoa – kauppoihin tulossa pian Volaren proteiinirehulla kasvanutta kotimaista kirjolohta24.9.2024 09:25:29 EEST | Tiedote
Jopa 10 % maailman kasvihuonepäästöistä aiheutuu ruoasta, jota tuotetaan mutta ei syödä. Hävikin hyödyntämisessä on valtava potentiaali, johon suomalainen ruokateknologiayhtiö Volare on tarttunut jalostamalla teollisesta ruokahävikistä hyönteisproteiinia. Tätä proteiinia on jo hyödynnetty suomalaisista ruokakaupoista löytyvistä tuotteissa, kuten lemmikinruuissa. Hyönteisproteiinirehulla kasvatetaan nyt myös kirjolohta. Volare työskentelee maailman suurimpien rehutoimijoiden kanssa ja hakee vauhtia tuotannon skaalaamiseen 7,5 miljoonan euron rahoituskierroksella Springvestin kanssa. Merkittävä osa Volaren tulevan tehtaan tuotannosta on jo myyty.
VR ja XR voivat mullistaa puolustus- ja ilmailualan – suomalaisen Varjon lasit osaksi virallista lentäjäkoulutusta myös Yhdysvalloissa15.8.2024 09:08:24 EEST | Tiedote
Puolustusalan kasvavaa koulutustarvetta ja paisuvia kuluja voidaan ratkoa virtuaalisella ja yhdistetyllä todellisuudella. Varjon Technologiesin ympäristöt ovat käytössä yli 70:ssä ilmailu- ja puolustusalan koulutusohjelmassa. Myös NVIDIAn kanssa yhteistyötä tekevä yhtiö hakee vauhtia kasvuun 8 miljoonan euron rahoituskierroksella Springvestin kanssa.
Muokattu flunssavirus voi olla avuksi pitkälle edenneen syövän hoidossa – suomalaisyhtiöllä lupaavia tutkimustuloksia28.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Pystyykö tutusta flunssaviruksesta muokatulla lääkkeellä hoitamaan syöpää, johon muut hoidot eivät enää tehoa – ja vieläpä ilman vakavia haittavaikutuksia? Lääkekehitysyhtiö TILT Biotherapeuticsin tähänastisten tulosten perusteella näyttää siltä. Tulevan kehitystyön mahdollistamiseksi TILT Biotherapeuticsilla on alkanut 12 miljoonan euron osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Solar Foodsin tehdas käynnistynyt – Ilmasta tuotettava proteiini voi olla tulevaisuudessa yhä useampien lautasilla15.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote
Suomessa on otettu askel solumaatalouden hyödyntämiseksi ruoantuotannossa: teknologiayritys Solar Foods on aloittanut ilmasta valmistettavan Solein-proteiinin koetuotannon uudella Factory 01 -tehtaallaan. Tarkoituksena on todistaa, että tuotanto on sovitettavissa teolliseen mittakaavaan. Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Munasarjasyöpä voitaisiin todeta nopeasti gynekologikäynnin jälkeen Uniogenin kehittämän testin avulla29.2.2024 11:19:21 EET | Tiedote
Syöpädiagnoosin saaminen voi vaatia jopa kuukausien tuskallisen odotuksen. Entä jos tuloksen saisi muutamassa tunnissa tai jopa lääkärikäynnin yhteydessä yksinkertaisella verikokeella? Suomalainen terveysteknologiayhtiö Uniogen Oy kehittää menetelmää, joka voi nopeuttaa ja helpottaa eri syöpien diagnosointia. Vauhdittaakseen tuotekehitystyötä Uniogenilla on parhaillaan meneillään 5 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme