Jyväskyläisnuoret harrastavat monipuolisesti – liikunta suosituin mutta kulttuurikin kiinnostaa

– Havaitsimme, että jyväskyläläiset nuoret harrastavat monipuolisesti erilaisia asioita. Vapaa-ajan harrastuksilla on heille monia merkityksiä. Ne herättävät hyviä tunteita, tarjoavat mielekästä tekemistä, tuovat sosiaalisia kontakteja ja antavat tilaa nuoren luovuudelle ja itsensä kehittämiselle ohjauksen ja kannustuksen kautta, tutkimuksen vastuullinen johtaja professori Miikka Pyykkönen kiteyttää.
– Vapaa-ajan harrastaminen tuottaa useimmille nuorille onnistumisen tunteita, hyvää oloa ja mahdollisuuksia rauhoittua ja keskittyä vastapainona kiireiselle, suorituskeskeiselle ja usein sirpaleiselle kouluarjelle, projektitutkija FM Emmi Villman kertoo.
Tutkimukseen saatiin mukaan nuoria eri puolilta Jyväskylää ja erilaisista sosioekonomisista taustoista. He edustivat eri koulutusasteita yläasteelta yliopisto-opiskelijoihin. Yhteensä haastateltiin 26 nuorta. Taustatekijöillä on tutkimuksen mukaan hyvin vähän vaikutusta nuorten harrastuksiin tai palvelujen käyttöön. Vain muutamat sanoivat asuinpaikan tai vanhempien rahatilanteen vaikeuttavan harrastamista tai vaikuttaneen harrastuksen lopettamiseen.
Omat mieltymykset ohjaavat valintoja
Yleisimmin harrastuksiin ja niitä koskeviin valintoihin vaikuttivat nuorten omat mieltymykset ja kaverit. Nuoret kuitenkin tunnistavat vanhempien olevan korvaamattoman tärkeitä mahdollistajia ja kannustajia. Erityisesti taide- ja kulttuuriharrastukset myös periytyvät vanhemmilta nuorille
Eräs haastatelluista kiteytti monimerkityksisyyden seuraavasti: ”Mitä muuta tekisi, jos ei tanssisi? En mä osaa tehdä enää mitään muuta. Tanssi on tärkeää, se tuntuu samalta kuin menisi kouluun tai töihin. Käyn ikään kuin siellä pitäisi käydä, koska en tiedä mitä muuta tekisi, mutta kyllä tykkään siitä ja sen takia jaksan käydä. Se on muovautunut osaksi elämää ja sitä on vaikea irrottaa enää. Tanssissa sosiaalisuus ja se, että se on ohjattua, on melkein tärkeintä.”
Karkeasti jaoteltuna nuorissa on sekä monta kertaa viikossa ohjatusti ”ammattimaisesti” vapaa-ajallaan harrastavia että ”fiilispohjalta” yksin satunnaisemmin harrastavia. Molempien ryhmien keskuudessa suosituimpia ovat erilaiset liikunta- ja urheiluharrastukset. Ne vaihtelevat lenkkeilystä ja retkeilystä lasketteluun ja vesipalloon.
Lähes yhtä suosittuja ovat erilaiset kulttuuri- ja taideharrastukset. Itsenäisesti soitetaan ja kuunnellaan musiikkia, seurataan elokuvia ja tv- tai suoratoistosarjoja, kirjoitetaan ja luetaan, piirretään ja maalataan sekä tehdään käsitöitä. Lisäksi harrastetaan muita luovuutta vaativia harrastuksia, kuten podcast-lähetysten tekoa, videopelien pelaamista ja Tiktokia. Ohjatussa kulttuuri- ja taidetoiminnassa korostuivat haastateltavien keskuudessa tanssi ja teatteri.
– Tutkimus murtaa myyttiä siitä, että nykynuorilla ei olisi muita harrastuksia kuin ”somen seuraaminen”, tai etteivät nuoret olisi liikunnallisia harrastuksissaan. Heillä on monia, ja myös monenlaisia harrastuksia. Esimerkiksi pianonsoittoa aktiivisesti harrastava nuori myös metsästää ja eräilee, tai tanssiva nuori ajella mönkijällä tai mopolla, Pyykkönen tiivistää.
Taiteen ja kulttuurin raja-aidat murtuvat
Taide- ja kulttuuriharrastusten kirjo heijastelee sitä, että nuoret ymmärtävät taiteen ja kulttuurin hyvin joustavasti. Useimmat ymmärtävät kulttuurin lähes kaikeksi, mitä vaan voi tehdä. Taiteeksi osa hahmottaa niin ruumiin estetiikkaan nojaavan voimistelun kuin ajattelua ja vuorovaikutusta stimuloivat harrastukset, kuten Prometheus-leirien järjestämisen.
Erityisesti liikunnan raja taiteeseen tai kulttuuriin näyttäytyy nuorille häilyvältä tai jopa teennäiseltä. Harrastuksen ”taiteellisuutta” halutaan harvoin korostaa. Päinvastoin taiteen ja kulttuurin harrastaminen on nuorille arkipäiväistä ja luonnollista. Vaikka taideinstituutioiden järjestämiä palveluja tai taidetta kohtaan onkin ”korkeakulttuurisia ennakkoluuloja”, ollaan niistä poikkeuksetta kiinnostuneita ja niitä myös käytetään.
Palvelutarjontaan ollaan tyytyväisiä ja siihen halutaan osallistua
Nuoret ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä Jyväskylän alueen kaikkiin vapaa-ajan sekä erityisesti taiteen ja kulttuurin alan harrastusmahdollisuuksiin sekä palvelutarjontaan. Jyväskylää pidetään tarjonnaltaan hyvänä ja monipuolisena paikkana.
Ammattimaisesti harrastavat ja harrastusryhmiin osallistuvat ovat hieman muita kriittisempiä olemassa olevien palvelujen tasosta ja esittävät enemmän kehittämistoiveita niiden suhteen. He myös haluaisivat hieman muita enemmän aktiivisesti vaikuttaa palveluiden luonteeseen ja osallistua niiden toteuttamiseen.
Lähes kaikki nuoret kertovat haluavansa osallistua kulttuuritapahtumien toteuttamiseen.
– Kaupungin sekä taiteen ja kulttuurin vapaan kentän kannattaisikin harkita esimerkiksi jonkin tyyppisen paljon harrastavien nuorten paneelin muodostamista tai jotenkin muutoin kehittää väyliä, joilla nuoret voivat itse osallistuisivat toiminnan ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi nuoret kaipaavat enemmän ja keskitetymmin tietoa vapaa-ajan harrastuksista. Erityisesti tätä toivotaan kulttuuri- ja taidetoiminnan osalta, tutkijat ehdottavat.
Nuoret toivovat, että järjestäjät tekisivät enemmän yhteistyötä koulujen kanssa niin tiedottamisessa kuin harrastusten järjestämisessäkin.
Tutkimuksen toteuttamisessa auttoivat myös yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimusavustajat Miio Seppänen ja Aino-Mari Uisma. Tutkimuksen rahoitti Jyväskylän kaupunki ja se toteutettiin yhteistyössä kaupungin kulttuuripalvelujen ja Tietoykkösen toteuttaman Jyväskylän kulttuuribarometritutkimuksen kanssa.
Raportti on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9487-7
Lisätietoja:
Miikka Pyykkönen, miikka.pyykkonen@jyu.fi
Puh. 040 805 4183
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme