Keski-Suomen ELY-keskus

Haasteista huolimatta maanteillä tapahtuu

Jaa
Korjausvelan kasvu, kustannusten nousu ja alemman tieverkon rapistuminen. Näiden sinänsä valitettavien tosiasioiden ohella maanteillä ja suunnittelupöydillä tehdään jatkuvasti töitä sen eteen, että sujuva, turvallinen ja kestävä liikkuminen mahdollistuvat. Keski-Suomen ELY-keskus on julkaissut jokavuotisen tienpidon ja liikenteen suunnitelmansa, jossa avataan alueen maantieliikenteen suuntaviivoja ja lähiajan toimenpiteitä.

Vuoden 2023 Tienpidon ja liikenteen suunnitelmassa käsitellään seikkaperäisesti maantiestöön liittyviä kysymyksiä aina kokonaisrahoituksesta konkreettisiin toimenpiteisiin saakka, muun muassa päällysteiden ja siltojen korjauskohteita.

– Päällystetyn tieverkon kunto ja kesän aikana uudelleenpäällystettävän tieverkon pituus ovat hyviä ja lahjomattomia mittareita perustienpidon määrärahan riittävyyden arvioimiseksi, Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Jukka Lehtinen toteaa suunnitelman esipuheessaan.

Maanteiden eteen työskennellään tänäkin vuonna

Iso huomio suunnitelmassa kiinnittyykin etenkin päällystysohjelman ja uusien käynnistettävien tiehankkeiden niukkuuteen, mutta arvokasta on katsoa myös sitä, millä tavoin esimerkiksi kestävää liikkumista edistetään, joukkoliikennettä järjestetään tai yksityisteiden perusparannusavustuksia myönnetään. Viimeksi mainittu on sikälikin poikkeus, että tällä hetkellä se ei kärsi resurssiniukkuudesta.

– ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen rahoitus koostuu perusväylänpidon ja julkisen henkilöliikenteen määrärahoista sekä yksityistieavustuksista. Vuonna 2023 rahoitusta tienpitoon ja liikennepalvelujen järjestämiseen on käytössä yhteensä 46 miljoonaa euroa, toiminnanohjauspäällikkö Tiina Lamminmäki summaa.

Siltojen perusteellisia parannustöitä valtion maanteillä suoritetaan vuoden aikana kymmenellä eri kohteella. Huonokuntoisia siltoja on huomattavasti enemmän, joten korjauspäätösten tekeminen on tarkan priorisoinnin tulos. Huomionarvoinen yksityiskohta on sekin, että Kirri-Tikkakoski-moottoritien valmistuttua ELY-keskuksen kunnossapitovastuulle tuli 30 uutta siltaa.

Keski-Suomen ELY-keskuksella on käynnissä useita toimenpiderahoitusta odottavia suunnitteluhankkeita maantieverkon parantamiseksi. Näistä keskeisimpiä ovat muun muassa Valtatien 4 parantaminen Vaajakosken kohdalla ja Valtatien 9 parantaminen Lievestuoreen kohdalla.

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma on luettavissa kokonaisuudessaan Keski-Suomen ELY-keskuksen sivuilla osoitteessa: https://www.ely-keskus.fi/keski-suomi-tienpidon-ja-liikenteen-suunnitelma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja
Jukka Lehtinen
p. 0295 024 698


Toiminnanohjauspäällikkö
Tiina Lamminmäki
p. 0295 024 697


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme