HUS

HUS Cancercentrum erbjuder alltmer individualiserad vård till personer som har drabbats av cancer i ung ålder

Dela
Cancercentrum erbjuder i fortsättningen mer individualiserat psykosocialt stöd och rehabiliteringsstöd till personer som har drabbats av cancer som ung vuxen.

Stödet till personer som har drabbats av cancer som unga har utvecklats inom ramen för Södra Cancercentrums och HUS AYA Fican-projekt (Adolescents and Young Adults), inom vilket man under åren 2020–2022 utredde behovet av vård och rehabilitering av unga. Unga vuxna är nöjda med cancerbehandlingarna, men behöver mer individuellt psykosocialt stöd och rehabilitering samt beaktande av närstående.

“En ung person som drabbats av cancer kommer i fortsättningen att ha en serviceinstruktör vid sin sida. Serviceinstruktörens uppgift är att utreda behovet av rehabiliteringsstöd hos den drabbade och hänvisa till mer individualiserade tjänster”, berättar verksamhetsdirektör Johanna Mattson vid Cancercentrum.

Tjänsterna erbjuds till patienter i åldern 16-25 i behandlingens inledande skede, under behandlingen och under uppföljningsskedet. Dessutom får personer som insjuknat i cancer före 40 års ålder och deras anhöriga vid behov telefonrådgivning av serviceinstruktören.

Vårt mål inom den övergripande vården är att vara bland världsledarna

Ute i världen erbjuds unga vuxna stöd som beaktar ålders- och livssituation, vårdkoordinatorer och mångprofessionella team som motsvarar ungdomarnas särskilda behov samt lämpliga sjukhusutrymmen.

“Vi behöver tjänster av denna typ överallt i Finland. På Cancercentrum är arbetet redan långt framskridet. För att Finland ska bli en av de ledande länderna som beaktar unga cancerpatienters behov, måste vi öka forskningen inom området som stöd för utveckling och beslutsfattande samt skapa en nationell referensram för att trygga vårdkvaliteten och stödet till unga vuxna”, säger projektchef och serviceinstruktör Anna-Elina Rahikainen.

Ett nytt nationellt cancernätverk upprättas

Planen är att fortsätta finslipa bästa vårdpraxis och vetenskapligt samarbete i nationella och internationella nätverk.

“För att främja bästa vårdpraxis och förankra nya verksamhetssätt i Finland introducerar vi det nationella cancernätverket för unga och unga vuxna koordinerat av HUS och Södra Cancercentrum”, konstaterar Mika Mustonen, direktör för Södra cancercentrum.

Nyckelord

Kontakter

Verksamhetsdirektör Johanna Mattson, Cancercentrum, johanna.mattson@hus.fi, tfn 050 427 9165


Projektchef för projektet AYA Fican, Anna-Elina Rahikainen, Södra cancercentrum, anna-elina.rahikainen@hus.fi, puh. 040 621 6213


Direktör Mika Mustonen, Södra cancercentrum, mika.mustonen@hus.fi, tfn 040 620 9879

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum