Yliopistojen todistusvalinta uudistuu 2026 – Koulutusvararehtorit antoivat esityksen uudesta todistusvalinnan pisteytyksestä
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n koulutusvararehtorit ovat antaneet yliopistojen päätettäväksi esityksen yliopistojen opiskelijavalinnoissa vuodesta 2026 alkaen käytettävästä todistusvalinnan pisteytyksestä. Yliopistot päättävät pisteytyksestä kesän aikana ja tiedottavat siitä syksyllä 2023.
Uudessa todistusvalinnan pisteytyksessä äidinkielestä saa entistä enemmän pisteitä, sillä äidinkielen osaaminen on keskeistä yliopisto-opinnossa kaikilla aloilla. Reaaliaineiden piste-eroja on puolestaan poistettu ja kielten pisteytystä nostettu, jotta lukiolaisilla on paremmat mahdollisuudet valita kirjoitettavat aineet omien kiinnostustensa mukaisesti.
Matematiikasta on jatkossakin mahdollista saada hyvin pisteitä kaikille aloille, sillä matematiikan opiskelu kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja muita yliopisto-opintojen kannalta oleellisia taitoja. Matematiikan oppimäärien painotus eroaa kuitenkin entistä selkeämmin sen mukaan, kuinka merkittävässä roolissa nimenomaan pitkän matematiikan oppimäärän hallinta on alan kannalta.
– Vuodesta 2026 alkaen todistusvalinnan pisteytys perustuu selkeämmin siihen, mitkä lukioaineet osoittavat haetun alan kannalta keskeistä osaamista. Samalla tunnistetaan, että useilla aloilla on hyötyä monenlaisesta osaamisesta, Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtajana keväällä toiminut Marja-Leena Laakso kertoo.
Uusi todistusvalinnan pisteytys vastaa lukioiden huoliin
Todistusvalinnan pisteytysluonnos oli avoimella lausuntokierroksella 31.3.–21.4.2023 otakantaa.fi-palvelussa. Lausuntojen perusteella yliopistot ja todistusvalinnan kannalta keskeiset sidosryhmät pitivät pisteytystä monilta osin onnistuneena ja tasapainoisena. Niiden esittämät tärkeät kommentit huomioitiin päätettäväksi annetussa pisteytysesityksessä.
Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Rehtorit ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto antoivat erityisesti kiitosta siitä, että pisteytysmalli vähentää lukiolaisten paineita ja antaa lukiolaisille paremman mahdollisuuden keskittyä itseään kiinnostaviin aineisiin.
Lausunnot sisälsivät yhteensä noin 50 erilaista muutosesitystä, jotka kohdistuivat pääasiassa pisteytyksen yksityiskohtiin.
– Olemme käyneet läpi kaikki lausunnot ja arvioineet muutostarpeet sen perusteella, kuinka laajasti ne saavat kannatusta yliopistojen ja sidosryhmien keskuudessa, ja millaisia vaikutuksia muutoksilla olisi pisteytyksen kokonaisuuteen erityisesti hakijan näkökulmasta, Laaksosanoo.
Uusi todistusvalinnan pisteytys julkaistaan yliopistovalinnat.fi-sivustolla syksyllä 2023. Näin lukio-opintonsa aloittavilla on jo lukion alussa tiedossa, millä tavalla heidän ylioppilastodistuksensa tullaan pisteyttämään. Vuoteen 2025 saakka ylioppilastodistukset pisteytetään nykyisellä tavalla.
Lisätietoja
Unifin koulutusvararehtorikokouksen esitys todistusvalinnan pisteytyksestä on nähtävillä opiskelijavalintojen kehittämisen blogissa.
Tanja Juurus
Projektipäällikkö
Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022–2025
Puh. 050 311 2583
tanja.juurus@helsinki.fi
Marja-Leena Laakso
Jyväskylän yliopiston rehtori
Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja keväällä 2023
Puh. 040 805 4024
marja-leena.laakso@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja Juurus
Projektipäällikkö
Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022–2025
Puh. 050 311 2583
tanja.juurus@helsinki.fi
Marja-Leena Laakso
Jyväskylän yliopiston rehtori
Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja keväällä 2023
Puh. 040 805 4024
marja-leena.laakso@jyu.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Unifi jakaa huolen opiskelijoiden toimeentulosta26.9.2023 12:18:43 EEST | Tiedote
Valtakunnalliseksi laajentunut opiskelijoiden kampusvaltausliike osoittaa mieltään useiden yliopistojen kampuksilla. Opiskelijat ovat vaatineet muun muassa toimeentulonsa turvaamista ja osoittavat mieltä hallituksen leikkaustoimia vastaan. Yliopistot ymmärtävät opiskelijoiden huolen ja tarpeen mielenilmauksille. Useilla yliopistojen kampuksilla on mahdollistettu rauhanomainen mielenosoittaminen ja valtaajien kanssa on käyty asiallista vuoropuhelua.
Hallituksen tärkeät panostukset yliopistojen t&k-toimintaan vahvistavat Suomen kestävää kilpailukykyä20.9.2023 16:28:29 EEST | Tiedote
Suomi ottaa harppauksen kohti kunnianhimoisten TKI-tavoitteiden toteutumista hallituksen budjettiehdotuksen myötä. Yliopistojen tohtorikoulutukseen osoitettu 262 MEUR rahoitus luo edellytykset vaikuttavalle ja pitkäjänteiselle TKI-toiminnalle tulevina vuosina. Investoinnit mahdollistavat tohtoreiden määrän nousun sekä suomalaisen tohtorikoulutuksen laajemman kehittämisen ja uudistamisen vastaamaan entistä vahvemmin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osaamistarpeita.
TKI-osaajapulaan tarvitaan ratkaisuja: tohtorikoulutuksen kehittämisestä tulee tehdä hallituksen kärkihanke18.9.2023 13:58:03 EEST | Tiedote
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Professoriliitto ry, Sivistystyönantajat ry, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry, Tekniikan akateemiset TEK, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Tieteentekijät ry toivovat yhteiskannanotossaan hallituksen budjettiriihestä päätöksiä, jotka tukevat aidosti Suomen TKI-tavoitteiden toteutumista.
Yliopistot eivät hyväksy syrjintää tai rasismia4.9.2023 15:57:17 EEST | Tiedote
Yliopistot ovat avoimia ja monimuotoisia yhteisöjä ja keskeisiä kansainvälistymisen vetureita koko yhteiskunnassa. Tavoitteemme on olla turvallisia ja tasa-arvoisia ympäristöjä. Olemme sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta sekä ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassamme.
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ei tue Suomen TKI-tavoitteita30.8.2023 07:45:53 EEST | Tiedote
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry esittää huolensa valtiovarainministeriön julkaiseman talousarvioesityksen pitkän tähtäimen vaikutuksista Suomen TKI-toimintaan ja osaamistasoon. VM:n budjettiehdotus sisältää T&K-rahoituslain mukaisen lisäyksen noin 260 miljoonaa euroa. T&K-rahoituksen kohdennusta tulee kuitenkin tarkentaa, jotta se noudattaa parlamentaarisen TKI-rahoituksen suunnitelman periaatteita ja hallitusohjelman linjauksia. Myös osaamistason nostoon tarvittavan koulutustoiminnan rahoitus tulee turvata v. 2024 ja pitkällä tähtäimellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme