Suomen Monikkoperheet ry

Äitiyshuollon palveluissa tasa-arvoistettavaa

Jaa
Suomen Monikkoperheet ry:n etuus- ja palvelukyselyn perusteella monikko-odotuksen läpikäyneet ovat pääosin tyytyväisiä äitiyshuollon palveluihin. Parannusta vaativat kaksos- ja kolmosperheitä koskevan tiedon saatavuus sekä osittainen tiedonkulun puutteellisuus neuvolan ja erikoissairaanhoidon yhteistyössä. Riskiraskauksien seurannan poliklinikkamaksut tulisi poistaa.

Kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden järjestö Suomen Monikkoperheet ry toteutti monikkovanhemmille marraskuussa 2022 laajan etuus- ja palvelukyselyn, jossa selvitettiin mm. tyytyväisyyttä äitiyshuollon palveluihin. Kokemuksistaan kertoi kaikkiaan 328 monikkovanhempaa.

Raskauden seurannan poliklinikkamaksut tulisi poistaa

Monikkoperheille koituu monisikiöraskauden vuoksi monia lisäkuluja, mm. pakolliset raskauden poliklinikkaseurannan maksut, mahdolliset sairaalajaksot odottajan vuodelevon aikana ja synnytyksen jälkeiset lasten tehohoitojaksot.

Kysyimme perheiltä, miten paljon he kokevat nimenomaan raskauden seurantakäyntien kuormittavan talouttaan. Yli puolet vastaajista (52 %) piti monisikiöraskauden seurantakäyntien poliklinikkamaksuja joko kalliina tai erittäin kalliina.

-Erikoissairaanhoidon riskiraskauden seurannan maksut tulisi poistaa. Niiden poistaminen kokonaan lisäisi yhdenvertaisuutta myös yhtä lasta odottaviin ja monikko-odottajien kesken, Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula toteaa.

Erikoissairaanhoidon äitiyshuoltoon eli äitiyspoliklinikan, lapsivuodeosaston ja vastasyntyneiden tehostetun hoidon palveluihin vastaajat ovat suurelta osin tyytyväisiä, sillä 90 % prosenttia piti niitä hyvinä tai kohtuullisina.

Kiitosta pysyvyydelle ja yksilölliselle huomioinnille

Raskauden aikaisiin ja lasten syntymän jälkeen saatuihin neuvolapalveluihin ollaan pääosin tyytyväisiä, sillä vastanneista 78 % koki palvelut hyviksi tai kohtuullisiksi. Palveluilla tarkoitettiin esimerkiksi tiedonsaantia, perhevalmennusta ja arjen tuen järjestymistä. Kun samaa kysyttiin monikkovanhemmilta vuoden 2017 kyselyssämme, vastaava luku oli 83 %, joten tyytyväisyys neuvolapalveluihin on sen mukaan hieman heikentynyt.

-Monikkoperheiden myönteisiin kokemuksiin vaikuttaa palveluiden sujuvuus, pysyvyys ja perheenjäsenten yksilöllinen kohtaaminen, Ulla Kumpula toteaa.

Tieto monikkoperheistä paikoin heikkoa

Kielteisistä kokemuksista raportoi selvä vähemmistö: välttäviksi neuvolapalvelut koki 16 % ja huonoiksi 6 % vastaajista. Avovastausten perusteella tyytymättömyyttä herättää olennaisesti, että tietoa ei saa tarpeeksi raskauden aikana tai sen jälkeen.

Synnytyksen jälkeen etenkin keskosten hoitoon, etuuksiin, vanhemmuuteen ja monikkoarjen käytäntöihin liittyvää tietoa ja tukea saadaan paikoin heikosti.

Yhteistyössä tiedonkulun ongelmia

Enemmistö vastaajista koki neuvolan ja erikoissairaanhoidon yhteistyön joko neutraaliksi (33 %) tai hyväksi (28 %). Huonoja kokemuksia oli 16 prosentilla ja erittäin huonoja 7 prosentilla vastaajista. Yhteistyön heikkouksina nousee keskeisesti esiin epäselvyydet vastuualueissa sekä ongelmat tiedonkulussa.

Monikko-odottajat ovat aina erikoissairaanhoidon seurannassa. Osalla monikko-odottajista neuvolapalvelujen saaminen on joko loppunut täysin tai selvästi vähentynyt siinä vaiheessa, kun monikkoraskautta on alettu seurata äitiyspoliklinikalla, pahimmillaan kaukana kotipaikkakunnalta.

Neuvolan ja erikoissairaanhoidon äitiyshuollon palveluista kysyttäessä yli puolet koki päällekkäisyyttä olleen joko vähän (29 %) tai erittäin vähän, ellei lainkaan (26 %). Jonkin verran päällekkäisyyttä koki 25 % vastaajista.

Kun tieto ei ole kulkenut riittävästi ja odottajaa on pompoteltu kahden palveluntarjoajan välillä, on lopulta saatettu keskittyä lähinnä sikiöiden seurantaan ja odottaja on osaltaan unohdettu. Vaikka palveluihin ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä, äitiyshuollon on pystyttävä seurantaa tarjoavasta tahosta riippumatta vastaamaan monikko-odottajien tarpeisiin tasalaatuisemmin ja tasa-arvoisemmin.

-Uusilla hyvinvointialueilla on hieno mahdollisuus kehittää äitiyshuoltoa erityisesti juuri pienten asiakasryhmiensä osalta, koska palveluilla on nyt laajemmat hartiat, ehdottaa Ulla Kumpula.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

https://monikkoperheet.fi/

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 16 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 600 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry

Suuri osa kotipalveluapua tarvitsevista monikkoperheistä tarvitsisi sitä pitkäkestoisemmin30.1.2023 11:31:55 EET | Tiedote

Monimuotoiset perheet -verkosto teetti syyskuussa 2022 valtakunnallisen kyselyn lapsiperheiden kotipalvelusta. Kyselyyn vastasi 664 alle 18-vuotiaan lapsen vanhempaa ympäri Suomea. Kyselyn teknisestä toteutuksesta vastasi konsulttiyhtiö Innolink. Monikkoperheitä oli 36 prosenttia kyselyyn vastaajista. Suurin osa palvelua saaneista monikkoperheistä koki sen vastanneet hyvin tarpeisiinsa. Kyselyn tulokset paljastivat kotipalvelusta kuitenkin myös monia kehittämisen kohteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye