Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukihaku alkoi vilkkaasti

Jaa
Maatalouden investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen ensimmäisen hakujakson aikana huhti-toukokuussa yhteensä 97 kappaletta ja avustusta haettiin yhteensä 3,3 miljoonaa euroa. Nuoren viljelijän aloitustukea haki 9 tilanpitoa aloittavaa viljelijää.
Kuva: pixabay
Kuva: pixabay

EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden 2023–2027 haku käynnistyi vasta huhtikuun lopussa ja jakson vilkkautta selittää osaltaan se, että tukijakso oli tämän kevään ainut maatalouden investointitukien hakemisessa, toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo.

Eniten investointitukihakemuksia tuli maatilan energiainvestointeihin, yhteensä 29 hakemusta. Avustusta näihin energiainvestointeihin haettiin 400 000 euroa. Hakemukset kohdistuivat pääosin maatilojen aurinkosähköpaneeleihin. Ikäheimo arvioi, että aurinkopaneeleihin investoidaan tällä hetkellä muun muassa maatilojen energiaomavaraisuuden lisäämiseksi ja energian hinnan vaihtelujen tasaamiseksi

Myös eläinten hyvinvointia tukeviin hankkeisiin kuten lehmien parsipeteihin ja viilennyspuhaltimiin haettiin tukea innokkaasti, yhteensä 15 hakemuksessa. Ympäristön tilan parantamiseen tuli yhdeksän hakemusta, muun muassa lannan multaimiin ja separaattoreihin. Salaojituksen tuki on tällä kaudella 40 % hyväksytyistä kustannuksista ja salaojitukseen haki tukea tällä tukijaksolla kahdeksan pohjoissavolaista viljelijää.

Lypsykarjatalouden rakentamishankkeisiin haettiin 12 hakemuksessa avustusta 1,5 miljoonaa euroa. Nämä olivat pääasiassa navettojen peruskorjaus- ja laajennusinvestointeja. Sen sijaan lihakarjatalouden rakentamiseen haettiin tukea vain kahdessa hakemuksessa yhteensä 400 000 euroa. Toistaiseksi lihakarjatalouden investointeja voidaan tukea vain emolehmätalouden puolella, joka vaikuttaa selvästi hakemusmääriin, toteaa Ikäheimo.

Aloitustukea haki yhdeksän nuorta viljelijää

Nuoren viljelijän aloitustukea haettiin vuoden ensimmäisellä tukijaksolla yhdeksän kappaletta. Hakijoiden joukossa oli mukana tulevia yrittäjiä sekä marjanviljely-, kasvinviljely-, lypsykarja- että lihakarjatiloilta

Tällä rahoituskaudella on mahdollista saada aloitustuen yhteydessä valtiontakausta tilan ostolainaan. Valtiontakauksella voidaan varmistaa tilakaupat tilanteessa, jossa tilan omat vakuudet eivät ole riittävät, kertoo Ikäheimo.

Vuoden 2023 ensimmäinen maatilojen investointitukien tukijakso päättyi 10.5.2023.   
Päätökset investointihakemuksille tehdään Pohjois-Savon ELY-keskuksessa 15.9.2023 mennessä. 

Investointitukihakemukset ratkaistaan tukijaksoittain.

  • 3.4.–10.5.2023 
  • 11.5.–15.8.2023 
  • 16.8.–15.10.2023 
  • 16.10.2023–15.1.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, juha.ikaheimo@ely-keskus.fi, p. 0295 026 010 


maaseutuasiantuntija Laura Föhr, laura.fohr@ely-keskus.fi, p. 0295 026 058 

Kuvat

Kuva: pixabay
Kuva: pixabay
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme