Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kryptovaluuttojen käyttö yleistyy luksusmatkailussa nopeasti

Jaa

Yhä useampi luksusmatkailija haluaa käyttää kryptovaluuttaa matkansa ja muiden ostostensa maksamiseen. Matkailu- ja elämyspalvelutuottajien kannattaa olla varautuneita ottamaan uusi maksutapa käyttöön tarvittaessa pikaisestikin.

Yhä useampi matkailija käyttää kryptovaluuttaa. Kuva: Shutterstock.
Yhä useampi matkailija käyttää kryptovaluuttaa. Kuva: Shutterstock.

Virtuaalivaluutoilla voi ostaa high-end-matkailupalveluja useilta kansainvälisiltä toimijoilta. Yksi ensimmäisistä luksusmatkatoimijoista, joka hyväksyi kryptovaluutat maksuvälineenä, on 30 vuotta alalla toiminut brittiläinen matkatoimisto Arburton. Myös useat hotellit eri puolilla maailmaa ovat aktivoituneet uuden maksutavan hyväksymisessä. Tästä esimerkkinä on sveitsiläinen viiden tähden alppihotelli The Chedi Andermatt.

Kryptovaluuttamaksamisen varsinaisena suunnannäyttäjänä voi pitää Kaliforniaa, jossa kryptovaluutoilla maksaminen on arkipäivää niin ravintoloissa kuin majoitusliikkeissäkin.

Toki muutkin matkailualan toimijat kuin luksussektorin edustajat tarjoavat näitä vaihtoehtoisia maksutapoja. Lentoliikenteessä Air Baltic on toiminut pioneerina ja hyväksynyt jo vuonna 2014 Bitcoinit yhdeksi maksutavakseen, ja nykyään vaihtoehtoja on useita.

Kotimaiset matkailualan yritykset eivät ainakaan hakukonehaun perusteella hyväksy vielä kryptovaluuttoja.

Uusien maksutapojen kehittymistä kannattaa seurata

Maksutavat ja -järjestelmät kehittyvät nopeasti. Esimerkiksi kiinalaisten käyttämästä mobiilimaksujärjestelmä Alipaystä tuli monen suomalaisen yrityksen maksutapa viime vuosikymmenen lopulla, ja se vaikutti välittömästi kiinalaisten kulutukseen etenkin pääkaupunkiseudulla. Mikäli tämä maksutapa ei ollut yrityksellä käytössä, kiinalaisten matkailijoiden rahat ohjautuivat todennäköisesti toiseen yritykseen.

Tässä kolme syytä, miksi matkailuyrittäjien on syytä pysyä kehityksessä mukana:

  1. Kun virtuaalivaluuttojen arvo nousee, on todennäköistä, että varat halutaan käyttöön saman tien. Silloin jahkailevalla palveluntarjoajalla on kiire tutustua maksutapaan ja saada tekniset valmiudet vaaditulle tasolle.
  2. Normimatkailijaan verrattuna luksusmatkailija käyttää kahdeksan kertaa enemmän rahaa matkakohteessa ja kryptovaluuttojen käyttäjät vieläkin enemmän (Visit Finland 2022).
  3. Uusi, vielä marginaalinen vaihtoehto voi levitä massojen käyttöön yllättävän nopeasti.

Näistä syistä on tärkeää seurata eri maksutapojen ja valuuttojen kehittymistä aktiivisesti ja käydä yrityskohtainen arvokeskustelu maksutapoihin liittyvistä vastuullisuushaasteista jo etukäteen. Uusi matkailijasegmentti voi löytää tiensä yritykseen kilpailijoita monipuolisemman maksutavan avulla.

Kirjoittajat Mia Tarhanen ja Riina Iloranta ovat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtoreita.

Lähteet

Finanssivalvonta 20.9.2022

Finanssivalvonta 20.9.2022

Triple 20.9.2022

Visit Finland 2022. Matkailun ja kulttuurin syke – kulttuurista sisältöjä luksusmatkailuun 13.10.2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yhä useampi matkailija käyttää kryptovaluuttaa. Kuva: Shutterstock.
Yhä useampi matkailija käyttää kryptovaluuttaa. Kuva: Shutterstock.
Lataa

Linkit

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye