Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa uskotaan varovaisen myönteisesti elinkeinoelämän lähitulevaisuuteen

Jaa
Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa elinkeinotoimijat nostavat kasvun esteiksi rahoitusvaikeudet ja työvoimapulan.
Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.
Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tutkija Anu Antikaisen mukaan maakunnassa uskotaan, että heikosta suhdannetilanteesta huolimatta viime vuosina yrityksissä tehdyt investoinnit, yritysten tulevaisuuden suunnitelmat sekä erilaiset toimenpiteet ja hankkeet työllisyyden ja elinkeinoelämän edistämiseksi alkavat kantaa hedelmää jo lähitulevaisuudessa.

Kärkiyritysten ja Kuopion alueen positiivinen kehitys luovat uskoa koko maakuntaan

Pohjois-Savon nykyiseen heikkoon suhdannetilanteeseen vaikuttavat Venäjän hyökkäyssota, inflaatio, korkotaso ja maailmantalouden tilanne. Yritysten investointihalukkuus on epävarmassa tilanteessa heikko, sillä investointihaasteita yrityksille ovat aiheuttaneet muun muassa pankkien valikoivuus asiakkaidensa suhteen ja kehittämisrahoituksen hakemisen järjestelmäongelmat.
Uusiutuviin energialähteisiin pohjautuvat hankkeet ovat kasvussa eri puolilla maakuntaa ja vihreän siirtymän uskotaankin luovan monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia myös pienemmille alueen yrityksille.
Lisäksi Pohjois-Savossa matkailutoimialalla on tällä hetkellä vireillä ennätysmäiset investoinnit ja esimerkiksi kaupanala investoi parhaillaan voimakkaasti. Alueellisesti Kuopion seutu toimii tällä hetkellä investointiveturina ja samalla imagollisena keulakuvana luoden uskoa parempaan koko maakunnalle, Antikainen summaa alueen positiivisia uutisia.

Osaavan työvoiman saatavuus kasvun esteenä

”Työvoiman saatavuusongelmat monilla eri toimialoilla jarruttavat yritysten kasvua. Pitkäaikaistyöttömyys on Pohjois-Savossa laskussa, mutta työttömien työnhakijoiden määrä kokonaisuutena ei ole vähentynyt”, Antikainen toteaa.
Lomautettuja on yli 40 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, johtuen suurelta osin rakennusteollisuuden uudisrakentamisen pysähtymisestä. Myös maatalouden heikko kannattavuus, huoltovarmuuden varmistaminen ja alueen saavutettavuus laajemmin huolestuttavat elinkeinotoimijoita.
Pitkittynyt epävarma taloustilanne on vaikuttanut maakunnan yrityksiin eri tavoin. Kasvavia eroja löytyy yritysten kyvyssä vastata tulevaisuuden haasteisiin ja hyödyntää uutta teknologiaa.
Voittajina nähdään ne yritykset, jotka ovat väestön vähentyessä ottaneet pitkäjänteisesti vastaan osatyökykyistä työvoimaa ja hyödyntäneet työvoimaa ulkomailta. Antikainen muistuttaa, että potentiaalisena voimavarana Pohjois-Savossa ovat myös kansainväliset opiskelijat, joita ei ole vielä osattu hyödyntää tarpeeksi hyvin.

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023 -katsaus on luettavissa kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat. Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 105 eteenpäin.

Valtakunnallinen alueelliset kehitysnäkymät -tiedote on julkaistu 25.5.2023

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkija Anu Antikainen, anu.antikainen@ely-keskus.fi, p. 0295 043 656


johtaja Jan Blomberg, jan.blomberg@ely-keskus.fi, p. 0295 026 552

Kuvat

Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.
Elinkeinoelämän odotukset maakunnissa Pohjois-Savossa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme