Kirjapaja

Janne Viljamaa: Ilkeän käytöksen kynnysmattona olemisen voi lopettaa

Jaa
Miksi tavalliset ihmiset yhä uudestaan lumoutuvat kiiluvasilmäisistä hirviöistä ja suuruudenhulluista pikkuviiksimiehistä, kysyy sosiaalipsykologi Janne Viljamaa Kirjassa ”Ilkeät ihmiset. Tunnista, vältä ja pidä puolesi” (Kirjapaja). Kirja selvittää ilkeyttä ilmiönä ja tarjoaa lukijalle työkalupakin sen kanssa toimimiseen.
Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.
Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.

Viljamaan mukaan ilkeys ei ole tavallisen ihmisen ulkopuolella, vaan ”jokaisessa meissä asuu pahuuden itu. Jeesustelu on turhaa. Meidän täytyy oppia tunnistamaan ilkeyden versot mielessämme ja katkaista ne”. Kun ihminen tunnistaa ilkeyden itsessään, se on helpompi tunnistaa myös muissa ja sitä vastaan on paremmat mahdollisuudet puolustautua.

Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti. Narsisti haluaa valtaa ja ihailua, psykopaatilla ei vallanhalun rinnalla ole normaaleja tunnereaktioita, kun taas machiavellisti manipuloi ja jyrää omaksi edukseen. Kaikkia yhdistää empatian puute. Kaikkia vastaan voi myös puolustautua ja pitää omat rajansa. Tähän kirja tarjoaa kattavan ohjeistuksen.

Ilkeyttä esiintyy niin työpaikoilla, netissä kuin kodeissakin. Oma lukunsa on naisiin kohdistuva ilkeily, jopa naisviha. Kiltin tytön ihannetta ylläpidetään seksististen vitsien, miesselittämisen sekä ammatillisen aliarvioinnin keinoin. Sellaista ei tarvitse sietää. ”Keski-ikäisille sovinisti-jormille täytyy näyttää, että kahvinkeittäjäksi en rupea, keittäköön Jorma itse kahvinsa.”

Viljamaan ydinviesti on, että ilkeyttä ei maailmasta saa pois, mutta sen kynnysmattona olemisen voi jokainen lopettaa. Jokaisella on oikeus tulla asiallisesti kohdelluksi. Mallia tähän voi ottaa vaikka koripallosta: pidetään leveä haara-asento ja oma paikka, syötetään kaverille, ei tallota toisia ja nostetaan käsi ylös virheen merkiksi. Muut pelaajat ympärillä tehdään entistä paremmiksi.

Kilttikin saa ihminen siis olla, mutta ei ilkeyttä sietävä lapanen: ”Jos vain kiltisti odottaa ja toivoo toisten ymmärtävän, saa toivoa Kustaankartanon kahvijonoon asti.”

Janne Viljamaa on sosiaalipsykologi, opettaja ja kouluttaja, joka on kirjoittanut useita kirjoja psykologian eri ilmiöistä narsismista aggressioon ja lahjakkuudesta häpeään. Hänen edellinen teoksensa on Itsetunnon voima (2022).

Janne Viljamaa, Ilkeät ihmiset. Tunnista, vältä ja pidä puolesi. Kirjapaja 2023. Noin 250 s. Kansi Tiia Javanainen. ISBN 978-952-354-711-7. Kl 17.3.

Haastattelut ja arvostelukappaletilaukset:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.
Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.
Lataa
Janne Viljamaa, kuva Uzi Varon.
Janne Viljamaa, kuva Uzi Varon.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Mari Leppänen: Kiireettömyys, levollisuus ja hiljaisuus ovat nykyajan aarteita12.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

”Kun kirjoittaa hengellisyydestä ja kaipauksesta, tietää, että kaikki on sanottu jo aiemmin. Sanojen kautta minäkin liityn ennen eläneiden ketjuun.” Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on kaksi vuotta virassa toimittuaan julkaissut ensimmäisen kirjansa Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta. Kirja on rakennettu Leppäsen piispavuosina kirjoittamien tekstien – kolumnien, saarnojen, sosiaalisen median päivitysten ja inspiraatiotekstien – pohjalle ja kokonaisuutta on vielä laajennettu uusilla teksteillä.

Juhani Mattila: Onnellisuutta etsitään kaipausten suunnasta22.8.2023 07:59:00 EEST | Tiedote

Ihminen on etsinyt onnea aina ja vuosituhansien ajan filosofit ovat määritelleet onnen olemusta. Silti se tuntuu olevan tavallisen ihmisen elämässä usein ulottumattomissa. ”Kirjani pääidea on antaa ihmisille välineitä itsetuntemuksen lisääntymiseen, että hän ymmärtäisi ja tavoittaisi onnen kaipauksensa”, kiteyttää Onnea etsimässä -kirjassaan psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila. ”Tämä on tärkeää sen takia, että jos ihminen ei voi eri syistä kokea lainkaan onnellisuutta, hän saattaa uupua, jopa masentua.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme