Kirjapaja

Janne Viljamaa: Ilkeän käytöksen kynnysmattona olemisen voi lopettaa

Jaa
Miksi tavalliset ihmiset yhä uudestaan lumoutuvat kiiluvasilmäisistä hirviöistä ja suuruudenhulluista pikkuviiksimiehistä, kysyy sosiaalipsykologi Janne Viljamaa Kirjassa ”Ilkeät ihmiset. Tunnista, vältä ja pidä puolesi” (Kirjapaja). Kirja selvittää ilkeyttä ilmiönä ja tarjoaa lukijalle työkalupakin sen kanssa toimimiseen.
Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.
Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.

Viljamaan mukaan ilkeys ei ole tavallisen ihmisen ulkopuolella, vaan ”jokaisessa meissä asuu pahuuden itu. Jeesustelu on turhaa. Meidän täytyy oppia tunnistamaan ilkeyden versot mielessämme ja katkaista ne”. Kun ihminen tunnistaa ilkeyden itsessään, se on helpompi tunnistaa myös muissa ja sitä vastaan on paremmat mahdollisuudet puolustautua.

Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti. Narsisti haluaa valtaa ja ihailua, psykopaatilla ei vallanhalun rinnalla ole normaaleja tunnereaktioita, kun taas machiavellisti manipuloi ja jyrää omaksi edukseen. Kaikkia yhdistää empatian puute. Kaikkia vastaan voi myös puolustautua ja pitää omat rajansa. Tähän kirja tarjoaa kattavan ohjeistuksen.

Ilkeyttä esiintyy niin työpaikoilla, netissä kuin kodeissakin. Oma lukunsa on naisiin kohdistuva ilkeily, jopa naisviha. Kiltin tytön ihannetta ylläpidetään seksististen vitsien, miesselittämisen sekä ammatillisen aliarvioinnin keinoin. Sellaista ei tarvitse sietää. ”Keski-ikäisille sovinisti-jormille täytyy näyttää, että kahvinkeittäjäksi en rupea, keittäköön Jorma itse kahvinsa.”

Viljamaan ydinviesti on, että ilkeyttä ei maailmasta saa pois, mutta sen kynnysmattona olemisen voi jokainen lopettaa. Jokaisella on oikeus tulla asiallisesti kohdelluksi. Mallia tähän voi ottaa vaikka koripallosta: pidetään leveä haara-asento ja oma paikka, syötetään kaverille, ei tallota toisia ja nostetaan käsi ylös virheen merkiksi. Muut pelaajat ympärillä tehdään entistä paremmiksi.

Kilttikin saa ihminen siis olla, mutta ei ilkeyttä sietävä lapanen: ”Jos vain kiltisti odottaa ja toivoo toisten ymmärtävän, saa toivoa Kustaankartanon kahvijonoon asti.”

Janne Viljamaa on sosiaalipsykologi, opettaja ja kouluttaja, joka on kirjoittanut useita kirjoja psykologian eri ilmiöistä narsismista aggressioon ja lahjakkuudesta häpeään. Hänen edellinen teoksensa on Itsetunnon voima (2022).

Janne Viljamaa, Ilkeät ihmiset. Tunnista, vältä ja pidä puolesi. Kirjapaja 2023. Noin 250 s. Kansi Tiia Javanainen. ISBN 978-952-354-711-7. Kl 17.3.

Haastattelut ja arvostelukappaletilaukset:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.
Pahimmillaan ilkeä ihminen on ”psykologian kauhukolmikon” mukaan joko narsisti, psykopaatti tai machiavellisti.
Lataa
Janne Viljamaa, kuva Uzi Varon.
Janne Viljamaa, kuva Uzi Varon.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye