Robotit, droonit ja kamerat saapuvat sokerijuurikaspellolle

– Robotti jaksaa työskennellä pellolla aurinkoisena päivänä kellon ympäri ja tehostaa viljelyurakkaa huomattavasti. Se kulkee keskimäärin 900 metriä tunnissa ja kitkee hehtaarin kokoisen peltoalueen parhaimmillaan viidessä tunnissa, kertoo Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen johtaja Susanna Muurinen.
Robotin toiminta perustuu GPS-teknologiaan. Robotti muistaa kylvämänsä siemenen sijainnin ja osaa kitkeä rikkakasvit sekä rivien sisällä että niiden välissä. Tämä vähentää kemiallisen rikkakasvitorjunnan tarvetta ja mahdollistaa varhaiskevään kuorettumien eli kovettuneen maan pinnan rikkomisen.
– Peltorobotit ovat vielä harvinaisia Suomessa, ja tällä hetkellä SjT:n FarmDroid-robotti on Suomen ainoa. Muualla Euroopassa robotteja hyödynnetään kuitenkin jo enemmän myös sokerijuurikkaan viljelyssä ja uskon, että robotit tulevat jossain vaiheessa myös Suomen sokerijuurikaspelloille.
Myös kameraohjattu haraus helpottaa työtä. Edelleen tarvitaan traktori ja kuljettaja, mutta kamera lisää tarkkuutta, ajon nopeutta ja harauksen tehokkuutta.
Ruiskudroonit täsmäviljelyn apuna
Sokerijuurikkaan viljelyä ovat tulossa helpottamaan myös ruiskudroonit, joilla peltoa pystyy ruiskuttamaan tehokkaasti ja tarkasti. Droonit ovat yleisessä käytössä esimerkiksi Japanissa ja Kiinassa, mutta EU:ssa maatalousdrooneja koskeva lainsäädäntö on vielä valmisteilla: tällä hetkellä niillä ei saa levittää kasvinsuojeluaineita, kun taas lannoituskäytössä ne ovat sallittuja.
– Ruiskudroonien etu on se, että ne mahdollistavat täsmälannoituksen umpikasvustoon. Tällöin kasveja ei tallata turhaan ja lannoitusainetta kuluu vähemmän, kertoo Susanna Muurinen.
Ilmastoystävällinen sokerijuurikas
Sokerijuurikas on yksi tehokkaimmista hiilidioksidia ilmasta sitovista viljelykasveista Suomessa.
– Sokerijuurikkaan hyvä hiilensidontakapasiteetti on monelle yllätys. Sokerijuurikas tuottaa ison biomassan, joka sitoo hiilidioksidia. Hiiltä sitoutuu juurikkaaseen, naatteihin ja juuriin. Hehtaaria kohden peltoon jää keskimäärin 25–30 tonnia biomassaa palauttamaan poistunutta hiiltä ja kartuttamaan maaperän hiilivarastoa. Sokerijuurikkaan etuna on myös pitkään syksylle jatkuva kasvu, kertoo Susanna Muurinen.
Sokerijuurikkaalla on myös tärkeä rooli viljelykierrossa. Suomalainen viljelykasvilajisto on Keski-Eurooppaan nähden niukempi, ja sokerijuurikas on yksi potentiaalisimmista viljelykiertoa monipuolistavista kasveista. Sokerijuurikas on erittäin hyvä esikasvi muun muassa viljoille.
Vireä 70-vuotias
SjT täyttää tänä vuonna 70 vuotta, ja sitä juhlistettiin 14. kesäkuuta järjestetyssä Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen 70-vuotispeltopäivässä Paimion Meltolassa. Tilaisuudessa esiteltiin uusinta maatalousteknologiaa ja viimeisimpiä tutkimustuloksia. Paikalla oli noin 300 viljelijää, alan tutkijaa ja vaikuttajaa.
– Oma tutkimuslaitos on merkittävä etu koko sokerijuurikastoimialalle. Laadukas, Suomen oloihin sovitettu ja kehityksen kärjessä oleva tutkimus on tärkeää, sillä haluamme lisätä sokerijuurikkaan viljelyalaa ja kasvattaa satotasoja Suomessa, kertoo maatalousjohtaja Fanni Heinonen Sucrokselta.
Sucros vastaa sokerijuurikkaan viljelyttämisestä yhteistyössä sopimusviljelijöidensä kanssa ja sokerijuurikkaan valmistuksesta sokeriksi Säkylän tehtaalla. Yhtiö on mukana Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen omistavassa säätiössä.
Faktalaatikko
- Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus (SjT) on perustettu 1953 vastaamaan sokerijuurikkaan tutkimus- ja koetoiminnasta Suomessa.
- Paimiossa toimivan SjT:n tehtävänä on kehittää sokerijuurikkaan tutkimusta ja viljelyä Suomessa.
- SjT on mukana turvaamassa kotimaista sokerintuotantoa, yhtä Suomen huoltovarmuuden kannalta merkittävää tekijää.
- Sokerijuurikkaan viljelyala on yli 11 000 hehtaaria vuonna 2023, ja viljelijöitä on noin 560. Keskimääräinen viljelyala tilaa kohden on noin 20 hehtaaria.
- Tutkimuskeskuksessa työskentelee noin 7 henkilöä.
- Tutkimuskeskuksen omistaa Sokerijuurikkaan Tutkimussäätiö sr.
- https://www.sjt.fi/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna Muurinen, johtaja, Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus, p. 050 438 6191, susanna.muurinen@sjt.fi
Fanni Heinonen, maatalousjohtaja, Sucros Oy, p. 044 509 0491, fanni.heinonen@nordzucker.com
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Idea Groupissa työskentelee yli 30 viestinnän, tapahtumien ja markkinoinnin asiantuntijaa. Yritys on perustettu vuonna 2021, kun pitkän linjan toimijat Viestintätoimisto Telegraafi ja tapahtumatoimisto Tapahtumallinen yhdistivät osaamisensa. Toimistomme sijaitsevat Helsingissä ja Turussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Idea Group
Suomen ainoa kalanrehutehdas saa entistä leveämmät hartiat – amerikkalainen Alltech pääomistajaksi1.7.2025 08:33:11 EEST | Tiedote
Raisiossa toimivan Alltech Fennoaquan enemmistöomistus siirtyy amerikkalaiselle Alltech Corporationille. Suuren kansainvälisen konsernin tuki vahvistaa yhtiön resursseja ja tuo vakautta tulevaisuuteen. Alltech Fennoaquan toiminta jatkuu entiseen tapaan Raisiossa.
Bonalive avaa uuden tehtaan Turkuun – suomalaisinnovaatio mukana torjumassa globaalia antibioottikriisiä18.6.2025 15:01:57 EEST | Tiedote
Turkulainen terveysteknologiayritys Bonalive Oy on virallisesti avannut uuden pääkonttorin ja tuotantolaitoksen tänään Turussa. Uusi tehdas mahdollistaa jopa kymmenkertaisen tuotantokapasiteetin ja auttaa vastaamaan tuotteiden kysyntään maailmanlaajuisesti.
Kirami FinVision® -sauna Zero erbjuder exceptionellt energieffektiva utomhusbastubad även off-grid – Bastun är också representerad på Expo 2025 i Osaka11.6.2025 11:53:02 EEST | Pressmeddelande
Kirami FinVision® -sauna Zero erbjuder exceptionellt energieffektiva utomhusbastubad – även off-grid. Den finska tillverkaren av badtunnor och bastur, Kirami, fortsätter att utveckla sin banbrytande Kirami FinVision® -bastuserie. Denna världens första helt självförsörjande off-grid elektriska bastun, som lanserades 2024, finns nu i en förbättrad version med ett nytt namn – Zero – samt flera praktiska och visuella uppgraderingar. Bastun är den enda finska utomhusbastun som visas upp även i Japan på Expo 2025 Osaka världsutställningen.
Kirami FinVision® -sauna Zero tarjoaa ulkosaunojille poikkeuksellisen energiapihit löylyt myös sähköverkon ulkopuolella – Sauna esillä myös Osakan maailmannäyttelyssä11.6.2025 11:53:02 EEST | Tiedote
Suomalainen kylpytynnyri- ja saunavalmistaja Kirami on kehittänyt uraauurtavaa Kirami FinVision® -sauna -mallistoaan edelleen. Vuonna 2024 lanseerattu, maailman ensimmäinen täysin omavarainen off-grid-sähkösauna on nyt saatavilla parannettuna versiona, uudella nimellä Zero ja useilla käytännöllisillä sekä visuaalisilla uudistuksilla. Sauna on ainoana suomalaisena ulkosaunana esillä myös Japanissa EXPO 2025 Osaka -maailmannäyttelyssä.
Kirami FinVision® -sauna Zero offers exceptionally energy-efficient outdoor sauna experiences even off-grid – Sauna on display also at the Expo 2025 Osaka11.6.2025 11:53:02 EEST | Press release
Finnish hot tub and sauna manufacturer Kirami continues to develop its groundbreaking Kirami FinVision® -sauna range. Launched in 2024, the world’s first fully self-sufficient off-grid electric sauna is now available in an improved version with a new name – Zero – and several practical and visual upgrades. The sauna is the only Finnish outdoor sauna on display at the EXPO 2025 Osaka in Japan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme