Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa tarjolla maaseudun yritys- ja hanketukiin yli 5 miljoonaa euroa

Jaa
Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–2027 ovat alkaneet. Pohjois-Savossa tukiin on tarjolla yli 5 miljoonaa euroa, joista tavoitteena puolet on kohdistaa yritystukiin. Uudella rahoituskaudella on saatavilla myös uusia yritys- ja hanketukimuotoja kuten käynnistys- ja kokeilutuki.
Kuva: RomoloTavani
Kuva: RomoloTavani

Pohjois-Savon ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät; Kehittämisyhdistys Mansikka ry, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry ja Kehittämisyhdistys SavonLuotsi ry valitsevat rahoitettavat kohteet sekä neuvovat tukien hakemisessa. Tavoitteena on, että yli puolet tarjolla olevasta summasta saataisiin kohdistettua yritystukiin.  

Uskomme alueemme yritysten kehittämis- ja investointihalukkuuteen. Olemme osoittaneet tälle vuodelle yli 5 miljoonaa euroa tuettaviin hankkeisiin. Ilahduttavaa on, että haut saatiin suunnitellusti käyntiin, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava rahoitusasiantuntija Jaana Tuhkalainen. 

Pohjois-Savossa maaseudun kehittämisen tavoitteena on, että maaseutu säilyy elinvoimaisena ja menestyy alueensa vahvuuksiin nojaten. Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita Pohjois-Savossa ovat muun muassa kestävä ja kehittyvä ruokajärjestelmä, ympäristö ja ilmasto, sekä elinvoimainen maaseutu. Leader-ryhmät valitset rahoitettavat toimet paikallisten kehittämisstrategioiden painopisteiden mukaisesti. 

Leader-rahoituksella saadaan parempaa arkea ja viihtyvyyttä sekä uutta toimintaa kylälle. Kysyntä Leader-ryhmien kautta haettavalle rahoitukselle on vilkasta, kertoo Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja Jaana Paananen.  
  

Yritystukia kehittämiseen ja kokeiluihin, hanketuissa painotetaan ympäristö- ja ilmastotoimia  

Alkaneessa haussa yritystuissa uutta on osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystuki, lisäksi uutena tukimuotona on maatalouden kokeilutuki. Maatalouden kokeilutukea voidaan myöntää maatalousyrittäjälle uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen. Maatalouden kokeilutukea voi hakea vain Leader-ryhmistä. Hanketuissa uutta on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa toimissa. 
 
Kesäkuussa 2023 hakuun tulivat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedotushankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista. Loput hanketukimuodoista tulevat hakuun syksyllä 2023. Syksyllä avautuu Leader-ryhmistä haettava pienhankkeiden haku.  

Asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän 

Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan Hyrrän uudistuneessa asiointipalvelussa. Yritys- tai hanketukihakemusta tehdessään hakijan on valittava kustannusmalli, jonka mukaan kustannusarvio laaditaan ja maksua haetaan. Asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän. 

Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksot tullaan julkaisemaan ruokavirasto.fi-sivustolla. Leader-ryhmien valintajaksot julkaistaan Leader-ryhmien omilla verkkosivuilla.
 
Haut aukeavat osittain kesälomien aikana, asiantuntijat kannustavat hakijoita odottamaan opastusta, mikäli jokin asia mietityttää. 
 
Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista. 

Lisätietoa: 
Ruokaviraston tiedote 21.6.2023 (Ruokavirasto.fi) 
Lisätietoa Mahdollisuudet kasvavat Maaseudulla –uutiskirjeestä (ely-pos.viestitys.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuyksikön päällikkö Juha Kaipiainen, juha.kaipiainen(a)ely-keskus.fi, p. 0295 026 692.


Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, toiminnanjohtaja Jaana Paananen, jaana.paananen(a)kalakukkory.fi, p. 0405 103 258.

Kuvat

Kuva: RomoloTavani
Kuva: RomoloTavani
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye