Jyväskylän yliopiston ensimmäinen tekniikan kandidaatti valmistui
Joose Sippola valmistui ensimmäisenä Jyväskylän yliopiston opiskelijana tekniikan kandidaatiksi keväällä 2023. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylässä syksyllä 2021. Syksystä alkaen tekniikan kandidaatiksi ja diplomi-insinööriksi voi opiskella kahdessa eri tutkinto-ohjelmassa. Tekniikan alan koulutusvastuun saaminen Jyväskylään on ollut yksi viime vuosien suurimmista projekteista Jyväskylän yliopistossa. Sippolan opinnäytetyö käsittely JavaScript-ohjelmointikielen historiaa ja kehitystä.

Jyväskylän yliopiston diplomi-insinööriohjelmat ottivat tänä keväänä askeleita eteenpäin, kun Joose Sippola valmistui ensimmäisenä Jyväskylän yliopiston opiskelijana tekniikan kandidaatiksi.
Jyväskylässä on voinut opiskella tekniikan kandidaatiksi ja diplomi-insinööriksi vuodesta 2021 lähtien, jolloin tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa. Yliopiston koulutusvastuun laajentuminen tekniikan alan koulutukseen oli Jyväskylän yliopiston tavoitteena useita vuosia. Tällä hetkellä Jyväskylän yliopistossa voi opiskella tekniikkaa kahdessa eri tutkinto-ohjelmassa.
Sippola opiskelee informaatioteknologian tiedekunnassa tieto- ja ohjelmistotekniikan opinto-ohjelmassa, jossa keskeisenä sisältönä on tekniikan alan osaamisen yhdistäminen ihmisläheisiin aloihin. Sippolan sivuaineena on psykologia.
Opinnäytetyönsä Sippola on kirjoittanut JavaScript-ohjelmointikielestä ja sen historiasta.
– Halusin suunnata tekniikan alalle ja päädyin opiskelemaan tieto- ja ohjelmistotekniikkaa, sillä olin aiemmin suorittanut tietotekniikan opintoja Jyväskylän yliopistossa. Itse koulutuksessa pidin eniten käytännönläheisistä projekteista, Sippola kertoo.
Informaatioteknologian tiedekunnan koulutuksesta vastaava varadekaani Lauri Kettunen sanoo, että kandidaatintutkinto on opiskelijalle iso askel eteenpäin, mutta muistuttaa että se on myös yliopistolle ja tiedekunnalle merkittävä askel matkalla kohti vaikuttavuutta ja tavoitteita, joita tekniikan koulutukselle on asetettu.
– Tekniikan koulutuksen tarkoituksena on pitkällä tähtäimellä tuoda Keski-Suomeen osaamista, uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Tarkoituksena on, että Jyväskylästä valmistuneet diplomi-insinöörit ymmärtävät paitsi tekniikkaa myös yhteiskuntaa ja niitä tarpeita, joihin ohjelmistoja tehdään, Kettunen kertoo.
Kettusen mukaan koulutuksen tarkoituksena on tuottaa yhteiskunnalle sellaisia osaajia, joita nykyaikana tarvitaan. Monipuolisen opinto-ohjelman toivotaan vauhdittavan myös naisten hakeutumista tekniselle alalle.
Jyväskylän yliopiston tekniikan alan koulutus alkoi syksyllä 2021. Nykyään Jyväskylässä voi opiskella diplomi-insinööriksi kahdessa eri tutkinto-ohjelmassa. Tekniikan alan koulutus keskittyy Jyväskylässä erityisesti ohjelmistotekniikkaan ja yhdistää opintoihin monipuolisesti myös humanistisia aloja.
Joose Sippolan kandidaatintutkielma JavaScriptin historia ja kehittyminen on julkaistu Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto JYXissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Lauri KettunenKoulutuksesta vastaava varadekaani
Puh:+358 40 5034550lauri.y.o.kettunen@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto mukana eurooppalaisessa julkilausumassa akateemisen vapauden puolesta23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Palermossa kokoontuneet yhdeksän eurooppalaisen FORTHEM-kumppaniyliopiston johtajat ja rehtorit allekirjoittivat julkilausuman, jossa tuovat esiin yliopistojensa lujan sitoutumisen akateemiseen vapauteen.
Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa22.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme