Hoitajatodistus helpottaa lääkäreiden työkuormaa
Lapin hyvinvointialue on hoitajatodistusten käytössä edelläkävijä.

Ärhäkkä vatsatauti tai lapsen nuhakuume vievät helposti lääkärin vastaanotolle. Ei siksi, että sairaus sitä vaatisi, vaan siksi, että työnantaja vaatii todistuksen poissaolosta. Lapin hyvinvointialueella todistuksen lyhyistä poissaoloista kirjoittaa usein lääkärin sijasta hoitaja. Näin lääkäriajat säästyvät potilaille, joiden tarve niille on suurempi.
Lapin hyvinvointialue on ollut hoitajatodistusten käytössä edelläkävijä. Pitkien matkojen maakunnassa hoitaja on usein lääkäriä helpommin tavoitettavissa, ja hoitajatodistuksia käytetään etenkin pienissä kunnissa. Asiakkaille hoitajatodistukset tarkoittavat palvelun paranemista, lääkäreiden näkökulmasta ne helpottavat työkuormaa.
- Lääkäreiden työaikaa on turhaa käyttää sellaiseen, minkä joku toinenkin voi hoitaa. Asiakastyössä riittää kyllä tekemistä, sanoo neurokirurgi, UNAn johtava asiantuntija Pirkko Kortekangas.
Hoitajatodistus on laadittu yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Kehityksessä on huomioitu sekä operatiivisen toiminnan että vastaanottavan viranomaisen tarpeet, vaikka lomake ei vielä olekaan tallennettavissa Kantaan. Hoitajatodistus mahdollistaa uudenlaisen työnjaon, tehostaa toimintaa ja auttaa palvelemaan asiakkaita joustavasti. Hoitajatodistuksen määrä on muutamassa kuukaudessa nopeasti kasvanut alun kymmenistä nyt jo lähes 2 000 lomakkeeseen.
Sähköisiä lomakkeita tehty jo 200 000
Hoitajatodistusten tekemistä helpottaa sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin kehitetty Lomake UNA -sovellus. Lomake UNAssa näkyvät asiakkaan aiemmat, Kelan Kanta-palveluihin tallennetut todistukset – riippumatta siitä, kuka ne on laatinut. Soteammattilainen voi allekirjoittaa todistukset ripeästi aiempien todistusten pohjalta.
Lomake UNA tukee kaikkia lomakkeita ja todistuksia, joita Kanta-palvelut voi tällä hetkellä vastaanottaa, arkistoida ja välittää sähköisesti. Sähköisiä lääkärintodistuksia ja -lausuntoja on tehty Suomessa jo noin 200 000 kertaa.
Hyvinvointialueiden yhdessä omistama kehitys- ja asiantuntijayhtiö UNA Oy on tehnyt vuosia töitä sen eteen, että sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät toimivat yhteen ja tieto kulkee tehokkaasti ammattilaisten välillä. UNA kehittää ratkaisuja yhteistyössä omistajiensa kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka VirtanenIT-projektipäällikköLapin hyvinvointialue
Puh:040 134 0808ilkka.virtanen@lapha.fiPirkko Kortekangasneurokirurgi, johtava asiantuntijaUNA Oy
Puh:040 839 4980pirkko.kortekangas@unaoy.fiTietoja julkaisijasta
UNA Oy on hyvinvointialueiden ja inhouse-yhtiöiden omistama kehitys- ja asiantuntijayhtiö. Se on perustettu parantamaan sotealan jatkuvaa kehittämistä ja kustannustehokkuutta. Pääasiallisina asiakkaina ovat omistajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UNA Oy
Lapin hyvinvointialue taklaa sotepulmia digitalisaatiolla27.6.2023 10:11:00 EEST | Tiedote
Tilannekuva on tarpeen etenkin paljon palveluita tarvitsevien kohdalla.
Potilasturvallisuus vaatii sujuvaa tiedonkulkua2.5.2023 09:48:00 EEST | Tiedote
Sote-alan digitaalisilla järjestelmillä säästetään aikaa ja rahaa. Kun sote-ammattilaisten työkalut ovat kunnossa ja työ sujuu, asiakkaat saavat varmemmin tarvitsemansa avun. Työkalut eivät kuitenkaan auta, jos niiden käyttö on hankalaa. Järjestelmien oikeanlainen käyttö takaa, että potilasturvallisuus säilyy. Jos sote-ammattilainen ei osaa käyttää järjestelmää siten kun se on suunniteltu, virheiden mahdollisuus kasvaa. Voi myös käydä niin, että kun ammattilaisen aikaa tuhraantuu monimutkaisen järjestelmän kanssa askaroidessa, tekee mieli jossain työvaiheessa oikaista. Liian vaikeat järjestelmät aiheuttavat riskejä, muistuttaa Esko Systemsin toimitusjohtaja Kaisa-Liisa Harjapää. Kesän kynnyksellä potilasturvallisuus herättää erityistä huolta. Lomakaudella potilasmääriä joudutaan jo muutenkin rajaamaan, ja järjestelmäongelmat pahentavat tilannetta entisestään. Kaikkien etu olisi, että mahdollisimman moni saisi asiointiinsa avun – helposti ja turvallisesti. Käytettävyydellä ja sujuvalla
Kanta säästää aikaa ja rahaa19.4.2023 11:07:27 EEST | Tiedote
Suurin hyöty saadaan, kun tarvittavat tiedot ovat ammattilaisen käytettävissä.
Lomakeralli työllistää lääkäreitä turhaan28.3.2023 13:47:31 EEST | Tiedote
Lääkäreiden työajasta tarpeettoman suuri osa kuluu todistusten ja lomakkeiden täyttämiseen. Esimerkiksi Poliisi vaatii ajokyvyn arviointilomakkeita ja työnantajat A-todistuksia työntekijöiltään. Tekemistä riittäisi asiakastyössäkin. Sairaalat ja terveyskeskukset ovat terveyden asiantuntijoita. Lomakkeiden täyttäminen on terveydenhuollon kannalta ylimääräistä työtä, jota tehdään asiakkaan jonkin toisen prosessin takia, muistuttaa neurokirurgi, johtava asiantuntija Pirkko Kortekangas UNA Oy:stä. UNA Oy:n kehittämä ratkaisu lomakerallin vähentämiseksi on Lomake UNA. Se on rakennettu suoraan Kanta-järjestelmän päälle, jolloin lääkärinlausunto menee Lomake UNAn avulla välittömästi Kantaan. Vastaavaa terveydenhuollon sovellusta, jonka voi integroida mihin tahansa potilastietojärjestelmään, ei ole muita. Lakisääteisesti tuotettavia lomakkeita on nelisenkymmentä, mutta niistä vain joka neljäs voidaan tällä hetkellä viedä suoraan Kanta-järjestelmään. Viranomaisyhteistyö takkuaa. Kanta-yhteys on
Sotetiedon liikkumiseen on jo ratkaisu10.3.2023 10:45:27 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavat ongelmat kiinnostavat vaalien lähestyessä yhä useampaa. Elinkeinoelämän keskusliitto ja sen toimialaliitot kokosivat hiljattain Sotedigin työkalupakiksi nimeämänsä listan asioista, joilla sotepalveluiden saatavuutta, tuottavuutta ja vaikuttavuutta niiden mukaan parannettaisi. Kela, Verohallinto, Kuntaliitto, Eläketurvakeskus, Tilastokeskus ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy ilmaisivat puolestaan torstaina huolensa tiedon liikkuvuuden ongelmista. Sotealan hankaluuksien nostaminen julkiseen keskusteluun on ilahduttavaa. UNA Oy on tehnyt jo vuosia töitä yhdessä sotealan toimijoiden kanssa näiden ongelmien kampittamiseksi. Yhteistyössä muun muassa sairaanhoitopiirien kanssa kehitetyt ratkaisut ovat jo nyt toteuttamassa elinkeinoelämän peräänkuuluttamia tavoitteita ja parantamassa tiedon kulkua. Elinkeinoelämä kaipaa yhteentoimiviin tietojärjestelmiin kansallista ohjeistusta ja panostusta. UNAlla on jo tarjota tähän vastaus, laajassa yhteistyössä kehite
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme