Yritysten uudistuminen ja tuottavammat palvelut keskiössä ensi vuonna - Etlassa käynnistyy kaksi laajaa yritystutkimushanketta

Etlassa syksyllä käynnistyvät monivuotiset tutkimushankkeet tarttuvat nyt yrityssektorin ajankohtaisiin aiheisiin: palvelusektorin tuottavuuteen, digitalisaatioon ja yritysten uudistumiseen.
Yksityiset palvelut ovat keskeinen tekijä Suomen taloudessa, sillä ala edistää merkittävästi niin talouskasvua kuin työllisyyttä. Tällä hetkellä koko toimiala on merkittävässä murroksessa ja yksi murrokseen vaikuttava tekijä on digitalisaatio.
Etlassa käynnistyvässä “Boosting Productivity in Services through Digitalization” -tutkimushankkeessa selvitetään digitaalisen murroksen vaikutuksia yksityisellä palvelusektorilla sekä digitalisaation vaikutuksia tuottavuuteen. Lisäksi hanke analysoi, miten palvelualojen työvoima ja pääoma sopeutuu digitalisaatioon ja muuttuviin markkinaolosuhteisiin sekä miten yritykset mukauttavat liiketoimintamallejaan.
– Digitalisaation tuomat muutokset muokkaavat palveluja ja tarjoavat uusia kasvu- ja innovaatiomahdollisuuksia. Meidän on tärkeää ymmärtää digitaalisen muutoksen vaikutuksia palvelualan yritysten tuottavuuteen ja myös muihin taloudellisiin tuloksiin. Hankkeessa saatujen tulosten avulla voidaan tukea palveluyritysten kasvua ja edistää samalla koko Suomen talouden kasvua ja kilpailukykyä, sanoo Etlassa hankkeesta vastaava tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen.
Kuosmasen lisäksi Etlasta hankkeeseen osallistuvat tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij sekä tutkijat Mika Pajarinen, Otto Kässi, Ville Kaitila ja Olli-Pekka Kuusela. Lisäksi hankkeen puitteissa tehdään kansainvälistä yhteistyötä Oxfordin yliopiston ja Jönköpingin kansainvälisen kauppakorkeakoulun tutkijoiden kanssa.
Aineettomat hyödykkeet osana yritysten uudistumista
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien yleisessä hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot sekä henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärrys aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin valitettavan puutteellinen.
Uusi tutkimushanke ”Aineettomat tuotannontekijät uudistumisen ajureina: Yritysdynamiikalla tietoyhteiskunnan seuraavaan vaiheeseen (InChange)” tutkii laajasti yritysten aineettomia tuotannontekijöitä ja luo viitekehyksen niiden mittaamiseksi. Hankkeessa selvitetään muun muassa, mitkä aineettomat hyödykkeet todennäköisimmin edistävät yrityksen menestystä sekä miten aineettomat hyödykkeet edistävät yritysten luovaa uudistumista. Tutkimus tarjoaa samalla uusia näkökulmia sosioekonomiseen arvonluontiin ja sen uudistumiseen.
Etlassa hankkeesta vastaa tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.
– Nyt käynnistyvä tutkimushanke täydentää tietoaukkoamme aineettomista tuotannontekijöistä. Eli miten niitä yrityksiin syntyy tai kertyy, mitä vaikutuksia niillä on ja miten niitä voi hyödyntää. Hankkeen avulla voidaan tarjota tietoa yksityisen ja julkisen päätöksenteon tueksi, jotta ymmärrämme jatkossa paremmin, mikä merkitys aineettomalla pääomalla voi olla yritysten uudistumisessa, Etlan Rouvinen sanoo.
Etlasta hankkeeseen osallistuvat lisäksi tutkimusjohtajat Heli Koski ja Tero Kuusi sekä tutkijat Otto Kässi, Sakari Lähdemäki ja Mika Pajarinen. Hankkeessa tehdään myös tiivistä kansainvälistä yhteistyötä.
Molemmat nyt Etlassa käynnistyvät tutkimushankkeet kestävät vuoteen 2025 ja niitä rahoittaa Business Finland.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri RouvinenTutkimusneuvonantaja, ETLA
Puh:050 367 3474petri.rouvinen@etla.fiNatalia KuosmanenTutkimuspäällikkö, ETLA
Puh:045 163 9660natalia.kuosmanen@etla.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.
Etla: EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä ilman uutta yhteisvelkaa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään eduskunnan suurelle valiokunnalle antaman lausunnon mukaan EU:n yhteisvelkaa esitetään jälleen poikkeuksellisena ja väliaikaisena ratkaisuna, vaikka kyse on unionissa vakiintuneesta toimintatavasta. Etla muistuttaa, että EU:n SAFE-välineen edellyttämiä yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä myös hallitusten välisesti, ilman EU:hun luotavaa uutta yhteisvelkarakennetta. Suuri valiokunta on pyytänyt lausuntoja valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n ReArm Europe -suunnitelmaa.
Etla ennustaa: rakentamisen lama jää taakse ja teollisuustuotanto kasvaa – nyt mukana myös skenaariot tullien vaikutuksista teollisuuden eri toimialoille sekä palvelualoille7.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Rakentaminen kasvaa selvästi tänä vuonna ja myös teollisuustuotantoon odotetaan kohtalaista kasvuvauhtia, ennustaa Etla. Lisäksi palvelualoilla on havaittavissa kasvun piristymistä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan rakentamisen kasvua tukevat muun muassa korkojen lasku ja ostovoiman elpyminen. Etla on nyt myös tarkastellut eri skenaarioissa Yhdysvaltojen tullien mahdollisia vaikutuksia teollisuuden toimialoille ja palvelualoille.
Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme