Poliitikot harjoittelevat museoissa ympäri Suomen – suosittua kampanjaa vietetään ensi viikolla

Jaa
Museoliiton järjestämä valtakunnallinen Poliitikon museoharjoittelu -viikko tutustuttaa päättäjät museotyöhön käytännönläheisellä tavalla. Poliitikot pääsevät kokeilemaan monipuolisesti erilaisia museon työtehtäviä, kuten konservointia, arkeologiaa tai lastentapahtuman ohjaamista. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja 21.-25.8.2023.

Poliitikon museoharjoittelu -kampanja järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Harjoitteluviikon tarkoitus on avata museotyön monitahoisuutta ja merkitystä. Samalla museot pääsevät näyttämään, kuinka laajasti niiden työ vaikuttaa yhteiskuntaan.

Kampanjaan on tänä vuonna ilmoittautunut lähes 60 päättäjää, ja osallistujajoukko täydentyy yhä. Mukana on kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja ja aluevaltuutettuja. Joukossa ovat mm. maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja Tampereen pormestari Kalervo Kummola. Poliitikon museoharjoittelu järjestetään kaikkiaan 40 museossa ympäri maata.

Suosittuja harjoittelutehtäviä poliitikoille ovat kokoelmien hoitoon liittyvät tehtävät ja erityisesti konservointi.

Helsingin kaupunginmuseo on räätälöinyt kolmelle harjoittelijalleen omat ohjelmat. Kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja Reetta Vanhanen perehtyy Helsingin kulttuuriympäristöohjelmaan ja laatii kotikaupunginosaalbumin helsinkikuvia.fi-palveluun. Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Johanna Laisaari tutustuu lisäksi opettajille suunnattuun historiatietopalveluun. Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen Shawn Huff perehtyy keskusteluoppaan tehtäviin kaupunginmuseon Being Black -näyttelyssä. Museojohtaja Reetta Heiskanen kertoo, että Huff pitää näyttelyopastuksen myös itse, jos Tanssii tähtien kanssa -kisan aikataulut sen sallivat.

Tampereella Poliisimuseoon tutustuvat pormestari Kalervo Kummola ja kansanedustaja Jouni Ovaska. He pääsevät mm. taiderikoksia esittelevään Väritetty totuus -näyttelyyn. Tavoite on näyttää, kuinka laaja-alaista museotyö on.

”Museotyö kiteytyy usein näyttelyihin, mutta toiminnan ydin on kokoelmatyö. Muistitiedon tallentaminen on valtavan laaja tehtävä, johon on suunnattu valtaosa resursseista. Keskustelemme poliitikkojen kanssa valinnoista: mikä on merkityksellistä nyt ja mikä 100 vuoden päästä?”, kertoo Poliisimuseon intendentti Lauri Haavisto.

Tiedotusvälineet ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan poliitikkojen museopäivää tai haastattelemaan poliitikkoja vierailun yhteydessä. Vierailuista voi sopia suoraan museoiden kanssa.

Sosiaalisessa mediassa kampanjaa voi seurata tunnisteella #poliitikonmuseoharjoittelu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Suomen museoliitto
Pohjoisesplanadi 35 Aa
00100 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Museoliitto on museoiden etujärjestö ja konserni, johon kuuluvat Museokortti-yhtiö FMA Creations sekä Digimuseo-yhtiö Yhteinen perintö. Rakennamme yhdessä museoiden menestystä. Museoliitto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Yli 60 tapahtumaa museoiden kulisseissa ympäri Suomen – Museoliiton syntymäpäivää juhlitaan lauantaina25.9.2023 10:59:30 EEST | Tiedote

Museoliiton perustamispäivänä 30.9.2023 vietetään museoissa kävijöille suunnattua ainutlaatuista Museon kulisseissa -juhlapäivää, joka juhlistaa ja tuo esille museoiden kulisseissa tapahtuvaa työtä ympäri Suomen. Yleisö pääsee vierailemaan yleisöltä suljetuissa tiloissa sekä osallistumaan opastetuille kierroksille ja työpajoihin museoammattilaisten johdolla. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan juhlapäivän tapahtumia museoissa lauantaina 30.9.2023.

Museiförbundets medaljer till sådana som verkat till förmån för museiverksamheten25.5.2023 20:21:14 EEST | Tiedote

Finlands museiförbunds styrelse har beviljat Finlands museiförbunds 50-årsjubileumsmedalj designad av Kauko Räsänen till Marjo-Riitta Saloniemi, Jaana Tegelberg, Liisa Nummelin och Maija Tanninen-Mattila för arbete de gjort till förmån för museiarbetet samt för meriter de uppnått på museifältet. Medaljerna kungjordes i samband med de Riksomfattande museidagarna i Helsingfors 25.5.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme