Vamia

Tre studerande från Vamia representerar Finland i tävlingen Euroskills i höst, två av dem från Vamias svenska utbildningar

Dela
Minna Ala-Penttilä och Hampus Enlund som har utexaminerats från Vamia, samt Axel Asplund som går andra året vid Vamia, kommer att representera Finland i den internationella tävlingen för yrkes-EM, Euroskills som hålls i Gdansk i Polen 5–9 september 2023.
Finlands yrkeslandslag
Finlands yrkeslandslag

Minna Ala-Penttilä deltog i Finlands uttagning till Euroskills i grenen frisering förra sommaren. Den vann hon med poängen 87.6. Minna inledde sina studier vid Vamia år 2016 och hade redan under studietiden framgång i den nationella Mästare-tävlingen i vilken hon fick silver år 2018 och guld år 2019.

- Det som jag har gjort sedan jag blev klar med studierna är ju i princip träning. Studierna finns som grund inför Euroskills. Jag vann uttagningen med flera poängs marginal till följande och får representera Finland i den kommande tävlingen. Efter det har träningen fortsatt med ett strikt tidsschema, berättar Minna.

Hampus Enlund deltog Finlands uttagning till Euroskills i grenen Entrepreneurship/ Business Development i hemlandet i september och tävlar nu i samma gren på europeisk nivå. Hampus har redan hunnit få mycket tävlingserfarenhet; han vann finalen i Mästare-tävlingen år 2021 i grenen företagsamhet och år 2022 i ekonomiförvaltning.

- Det ska verkligen bli intressant att få komma ut och tävla på europeisk nivå efter tävlingarna i hemlandet, samt träffa experter inom branschen från olika länder. Det här är ett bra tillfälle för internationell nätverksbildning samt för att få marknadsföra sitt kunnande, konstaterar Hampus.

Axel Asplund är enbart 17 år gammal och studerar andra året vid Vamia. Han tävlar tillsammans med Hampus i Euroskills, Entrepreneurship/ Business Development grenen är en pargren. Axel har trots sin unga ålder utmärkt sig i tävlingssammanhang. Han deltog år 2023 i Mästarefinalen i grenen företagsamhet och fick en bronsmedalj. Axel blev uttagen till landslaget i ett sent skede i och med att den som skulle ha tävlat tillsammans med Hampus inte kan delta.

Tävlingsdeltagarna förbereder sig för finalen ännu under sommaren. Varje månad ordnas utöver deltagarens egen träning även träningsträffar med teamets experter och tidigare tävlingsdeltagare. På Vamias webbsida finns berättelser om resan:

https://vamia.fi/hius-ja-kauneudenhoitoalan-erikoisammattitutkinto-euroskills/

https://vamia.fi/yrittajyys-ja-liiketoiminnan-kehitys-euroskills/

Pressen har möjlighet att intervjua Finlands deltagare i Euroskills vid Vamia genom att kontakta lärare Carola Holmlund, tfn 040 145 7453.

Euroskills är ett europamästerskap i yrkesskicklighet som äger rum vartannat år. Yrkesstuderande och utexaminerade tävlar om placeringarna i egen bransch i cirka 50 olika tävlingsgrenar. Laggrenar och nya yrken betonas i tävlingen. Genom att delta i tävlingen Euroskills eftersträvar man att utveckla det finländska expertkunnandet och stärka det europeiska samarbetet inom utbildning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Finlands yrkeslandslag
Finlands yrkeslandslag
Ladda ned bild
Minna Ala-Penttilä
Minna Ala-Penttilä
Ladda ned bild
Hampus Enlund
Hampus Enlund
Ladda ned bild
Axel Asplund
Axel Asplund
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vamia
Hansa-kampus / Sampo-kampus
VAASA

06 325 7411http://vamia.fi

 

Vamia erbjuder yrkesinriktad utbildning för unga, vuxna samt företag - även genom läroavtal.

Följ Vamia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vamia

Tre FM-medaljer i yrkesskicklighet i tre olika grenar till Vamia12.5.2023 08:32:39 EEST | Tiedote

Studerande vid Vamia har vunnit tre medaljer i tre olika grenar i finalerna i det finska mästerskapet i yrkesskicklighet för ungdomar Mästare2023, som avslutades i dag. Tävlingen Mästare2023 ordnades i år i Esbo Idrottspark 8–11.5.2023. Tävlingen är det största årliga evenemanget inom yrkesutbildningen i Finland, och i den tävlar yrkesstuderande om finskt mästerskap i sin bransch. Från Vamia deltog totalt elva studerande i finalen i åtta olika grenar. De tävlade bland annat i husbyggnad, välfärdsteknologi, ekonomiförvaltning och skönhetsvård. Det sammanlagda resultatet för Vamias studerandes del i FM-tävlingen i Mästare2023: Guld Vili Niemikorpi i grenen Koneenasennus ja kunnossapito Guld Mikael Kolehmainen i grenen Webbutveckling Brons Axel Asplund och Casper Martin i grenen Företagsamhet 5:e plats Lauri Syri, Talonrakentaminen 5:e plats Pamela Berg, Hyvinvointiteknologia 6:e plats Michelle Norrman, Ekonomiförvaltning 7:e plats Simon Mattbäck, Ekonomiförvaltning 7:e plats Atte Jonnine

Vamiaan kolme ammattitaidon SM-mitalia kolmesta eri lajista12.5.2023 08:32:00 EEST | Tiedote

Vamian opiskelijat ovat voittaneet kolme mitalia kolmessa eri lajissa tänään päättyneessä nuorten ammattitaidon Suomenmestaruusfinaalissa Taitaja2023:ssa. Taitaja2023 -kilpailu järjestettiin tänä vuonna Espoon Urheilupuistossa 8.–11.5.2023. Kilpailu on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista. Vamiasta finaaliin osallistui 11 kilpailijaa kahdeksaan eri lajiin. He kilpailivat muun muassa talonrakentamisessa, hyvinvointiteknologiassa, taloushallinnossa ja kauneudenhoidossa. Taitaja2023 SM-kilpailun kokonaistuloksen Vamian opiskelijoiden osalta: Kultaa Vili Niemikorpi lajissa Koneenasennus ja kunnossapito Kultaa Mikael Kolehmainen lajissa Webbutveckling (Webkehitys) Pronssia Axel Asplund och Casper Martin lajissa Företagsamhet (Yrittäjyys) 5. sija Lauri Syri, Talonrakentaminen 5. sija Pamela Berg, Hyvinvointiteknologia 6. Michelle Norrman, Ekonomiförvaltning (Taloushallinto) 7. Simon Mattbäck,

Tilläggsfinansiering för höjd utbildningsersättning för läroavtalsutbildning6.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat tilläggsfinansiering för höjd utbildningsersättning för detta år. Syftet med den höjda utbildningsersättningen är att stöda sysselsättningen av unga. Höjd utbildningsersättning har betalats från augusti 2022 till arbetsgivare som anordnar läroavtalsutbildning. Höjd ersättning fås för studerande som avlägger en yrkesinriktad grundexamen, är under 20 år och som tidigare inte har någon examen på andra stadiet. En arbetsgivare kan ingå t.ex. ett kortare sommarläroavtal med en studerande vid Vamia som hör till denna målgrupp. I försöket följer man upp vilken inverkan riktningen av utbildningsersättningen har på antalet läroavtalsstuderande som är under 20 år och inte har någon examen på andra stadiet. Den utbildningsersättning med förhöjningar som Vamia betalar har från och med 1.8.2022 varit totalt 230 €/månad. Försöket pågår 2022–2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum