Yrittäjägallup: Yritysten näkymät hieman parantuneet, nousseet korot peruvat investointeja
Yrittäjät kokevat yritystensä taloustilanteen hieman kohentuneen viime keväästä. “Yrittäjät arvioivat yrityksensä taloudellisen tilanteen kohtuullisen myönteisesti. Vaikka tilanne on hieman parantunut, taso on yhä alle toukokuun 2022 mittauksen. Yrityksiä painavat osin samat tekijät kuin kotitalouksia: korkeat korot iskevät velallisiin yrityksiin ja kohonneet kustannukset rokottavat monen kannattavuutta”, johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Hieman yli puolet (58 %) yrityksistä arvioi taloudellisen tilanteensa erittäin tai melko hyväksi. Arvion ”ei hyvä eikä huono” antaa 29 prosenttia ja melko tai erittäin huonon 14 prosenttia, osoittaa tuore Yrittäjägallup. Tilanne on paras yli 10 henkeä työllistävissä ja heikoin yksinyrittäjien yrityksissä.
”Mitä pienempi yritys on, sitä heikommaksi tilanne arvioidaan. Yrityksen koko onkin tärkein erottava tekijä – alueelliset tai toimialakohtaiset erot ovat yllättävän vähäisiä”, Brotherus toteaa.
Kolmannes (32 %) yrityksistä arvioi yrityksen taloudellisen tilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana. Uudellamaalla odotetaan eniten tilanteen paranevan (38 %).
”Tulevaisuususko ei ole onneksi yrittäjien joukossa rapistunut pitkittyneestä matalasuhdanteesta huolimatta, vaan luottamus seuraavaan vuoteen on pysynyt ennallaan. Moni odottaa uudelta hallitukselta lupauksien lunastamista hallitustaipaleen alussa, joten ensi vuoden budjettiin ja työmarkkinauudistuksiin liittyy suurta mielenkiintoa”, Brotherus toteaa.
Koko Suomessa heikentymistä tai lopettamista odotetaan 19 %:ssa yrityksistä. Luku on suurin Pohjois- ja Itä-Suomessa (23 %).
”Inflaatio kohtelee yrityksiä epätasaisesti: osa kykenee nostamaan hintojaan ja kannattavuuttaan, kun toiset eivät pysty siirtämään kohonneita kustannuksia omien tuotteiden hintoihin. Huolestuttavaa on, että inflaation vuoksi peräti joka viides yritys on perunut tai lykännyt investointejaan. Tämä tarkoittaa yrityksen ja koko kansantalouden kasvupotentiaalin rapistumista.”
Korot jarruttavat yritysten kasvua ja investointeja
Korot tuntuvat yrityksissä. Korkeampien korkojen vaikutuksesta kannattavuus on heikentynyt 27 prosentilla, investointeja on lykännyt tai perunut 17 prosenttia ja kasvuhakuisuus on vähentynyt 15 prosentilla.
“Inflaation ohella korot vievät investointi- ja kasvuhaluja. Lukemat kertovat, että inflaatio- ja korkopiikillä voi olla odotettua pidempi negatiivinen vaikutus yritysten ja talouden tulevaan kehitykseen”.
Tällä hetkellä yrityksistä 39 prosenttia on velallisia. Yleensä vakuutena on asunto tai muu kiinteistö. 51 prosenttia kertoo, että koroilla ei ole vaikutusta yrityksen toimintaan.
Yli puolella (59 %) yrityksistä ei ole lainkaan velkaa: teollisuudessa osuus on 44 %, asiantuntijapalveluissa 78 %. Eniten velkaisia yrityksiä löytyy Pohjois- ja Itä-Suomesta.
”Velallisilla yrityksillä yli puolella on vakuutena asunto tai kiinteistö. Siksi asunto- ja kiinteistömarkkinoiden kehitys onkin keskeistä koko pk-yrityskentän investointikyvylle.”
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Yrittäjägallupiin vastasi 1207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8.2023 välisenä aikana. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 2,8 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Lisätietoja: johtaja, pääekonomisti, Juhana Brotherus, p. 050 3849479, juhana.brotherus@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät
Korjattu 25.8. kello 9.45: Yrityksistä 14 prosenttia arvioi taloudellisen tilanteen melko tai erittäin huonoksi, ei 17 prosenttia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juhana Brotherusjohtaja, pääekonomisti
Puh:050 384 9479juhana.brotherus@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Työpaikoilla haluttaisiin sopia enemmän palkoista ja työajoista4.10.2023 08:06:00 EEST | Tiedote
Työpaikalla haluttaisiin nykyistä enemmän sopia palkoista, korvauksista ja lisistä (55 %), työajoista (52 %), sekä lomien ja vapaiden ajankohdista (47 %). ”Tämä on vahva viesti, että paikallista sopimista kaivataan työelämässä enemmän. On hyvä, että hallitus siihen osin vastaa, vaikka uudistus jääkin puolitiehen”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo Suomen Yrittäjistä.
Työelämägallup: Puolet todistanut aiheettomia saikkupäiviä2.10.2023 08:33:00 EEST | Tiedote
Puolet työelämässä olevista kertoo todistaneensa tilannetta, jossa joku on ollut sairauslomalla, vaikka siihen ei olisi ollut aihetta. Yli kolmannes arvioi, ettei ole koskaan ollut tällaisessa tilanteessa. ”Aiheettomat sairauspoissaolot kuormittavat koko työyhteisöä. Ne ovat väärin paitsi työnantajaa myös työkavereita kohtaan”, johtaja Janne Makkula sanoo Suomen Yrittäjistä.
Työelämägallup: Irtisanominen olisi ollut työyhteisön etu30.9.2023 09:03:00 EEST | Tiedote
Lähes 60 prosenttia työelämässä olevista ilmoittaa olleensa tilanteessa, jossa työyhteisön edun mukaista olisi ollut jonkun työntekijän irtisanominen hänen toimintansa vuoksi. ”Monella työpaikalla on karuja kokemuksia siitä, että joku aiheuttaa työyhteisölle ja työnantajalle vahinkoa, mutta henkilöä ei ole voitu irtisanoa. Siksi on tärkeää uudistaa henkilöperusteista irtisanomista koskevaa sääntelyä”, johtaja Janne Makkula sanoo Suomen Yrittäjistä.
Yrittäjät: Työelämäuudistukset maltillisia kansainvälisessä vertailussa28.9.2023 07:38:39 EEST | Tiedote
Hallituksen työelämäuudistukset ovat Suomen keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna maltillisia, osoittaa Suomen Yrittäjien vertailu. ”Hallituksen on syytä pitää ohjelmastaan kiinni ja tuoda suomalainen sääntely samalle viivalle kilpailijoiden kanssa. Vastaavia muutoksia on tehty Suomen verrokkimaissa paljon Suomea aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Tervetuloa Valtakunnallisille yrittäjäpäiville ja Yrittäjien presidenttitenttiin 6. - 7.10.26.9.2023 11:47:03 EEST | Tiedote
Mitä kerrottavaa presidenttiehdokkailla on yrittäjille? Mitkä ovat yrittäjien tunnelmat? Mitkä yritykset palkitaan Valtakunnallisilla yrittäjäpalkinnoilla?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme