Kirjapaja

Koskettava, omakohtainen uutuusteos vakavan sairauden kohtaamisesta

Jaa
Millaista on, kun omalle kohdalle osuu vakava sairaus – kun jokapäiväinen, tuttu arki onkin yhtä äkkiä sairauden valtakuntaa ja aiemmat, huolettomat unelmat tiivistyvät toiveeksi hyvästä hetkestä, paremmasta voinnista tänään, huomenna, jatkossa?
Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja.
Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja.

Ulla-Maija Paavilaisen ja Katarina Westin uutuusteos Päivät jotka sain (Kirjapaja, 2023) kertoo vakavan sairauden ja elämän rajallisuuden kohtaamisesta. Se on myös kirja ystävyydestä, toivosta ja siitä hyvästä, mitä voimme toisillemme antaa.

Suomalainen Katarina elää Italiassa todeksi unelmiaan: hän on äiti ja puoliso, tekee rakastamaansa työtä kirjoittajana ja elää huvilassa Toscanan maaseudulla, maisemassa, joka kuuluu maailman lumoavimpiin. Kun Katarina sairastuu alta viisikymppisenä ruokatorven syöpään, kaikki kuitenkin muuttuu. Alkaa aika toivon ja luopumisen, pelon ja taistelutahdon ristiaallokossa.

Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja. Etenkin huoli lapsen selviämisestä viiltää äidin sydäntä. Läheisten tuki kannattelee mutta vaikka tarjolla on lohtua, ymmärrystä ja jakamista, sairauden tuomaa yksinäisyyden kokemusta ei voi kukaan toinen sairastuneen puolesta kantaa.

Katarina kirjoittaa: ”Jos oli äärimmäisen, käsittämättömän rankkaa, keskityin seuraavaan minuuttiin tai seuraavaan kahteenkymmeneen sekuntiin: keskityin hengittämään, kuten sädehoito-osaston sairaanhoitajat olivat minulle opettaneet. Sisään ja ulos, kuiskasin itselleni, sisään ja ulos. Nähdäkseni se oli puolustusmekanismi, tämän hetken filosofia. Elämän ja kuoleman suuret kysymykset, hoitojen herättämät huolet tai leikkauspohdinnat eivät tulleet mieleen, jos keskittyi vain tämän päivän yksityiskohtiin. Nykyhetki on yksinkertainen ja lohdullinen. Nykyhetki on turvallinen.”

Pelko, epäusko, kipu ja kamppailu mutta myös rakkaus, seesteiset hetket ja kanssaihmisyys: Päivät jotka sain piirtää koskettavasti esiin sairauden maailman, josta voi tietää ainoastaan se, joka on sen itse kokenut.

Teoksen on kirjoittanut ja koostanut Katarina Westin ystävä, toimittaja ja kirjailija Ulla-Maija Paavilainen. Katarina Westin osuudet perustuvat hänen omiin teksteihinsä.

Ulla-Maija Paavilainen on toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut useita suosittuja romaaneja ja elämäkertoja. Katarina West oli Toscanassa asunut suomalainen toimittaja ja kirjailija.

Ulla-Maija Paavilainen ja Katarina West: Päivät jotka sain – Kertomus kauneudesta, toivosta ja elämän hauraudesta l 978-952-354-774-2 l Kirjapaja, 2023 l 276 sivua l Katarina Westin tekstin englannista suomentanut Salla Korpela l Kansi: Satu Kontinen l Teos ilmestyy myös äänikirjana, lukija Lotta Merenmies

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: Mediakoordinaattori Minna Vatja, minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja.
Teos kuvaa rehellisesti sairauden herättämiä tuntoja ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja henkisiä kipuja.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Mari Leppänen: Kiireettömyys, levollisuus ja hiljaisuus ovat nykyajan aarteita12.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

”Kun kirjoittaa hengellisyydestä ja kaipauksesta, tietää, että kaikki on sanottu jo aiemmin. Sanojen kautta minäkin liityn ennen eläneiden ketjuun.” Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on kaksi vuotta virassa toimittuaan julkaissut ensimmäisen kirjansa Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta. Kirja on rakennettu Leppäsen piispavuosina kirjoittamien tekstien – kolumnien, saarnojen, sosiaalisen median päivitysten ja inspiraatiotekstien – pohjalle ja kokonaisuutta on vielä laajennettu uusilla teksteillä.

Juhani Mattila: Onnellisuutta etsitään kaipausten suunnasta22.8.2023 07:59:00 EEST | Tiedote

Ihminen on etsinyt onnea aina ja vuosituhansien ajan filosofit ovat määritelleet onnen olemusta. Silti se tuntuu olevan tavallisen ihmisen elämässä usein ulottumattomissa. ”Kirjani pääidea on antaa ihmisille välineitä itsetuntemuksen lisääntymiseen, että hän ymmärtäisi ja tavoittaisi onnen kaipauksensa”, kiteyttää Onnea etsimässä -kirjassaan psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila. ”Tämä on tärkeää sen takia, että jos ihminen ei voi eri syistä kokea lainkaan onnellisuutta, hän saattaa uupua, jopa masentua.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme