Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Kuluttajien kohonneet asuntolainakulut heijastuvat myös yritysten liiketoimintaan

Jaa
Helsingin seudun yritysten suhdannenäkymistä ovat heikentyneet viime keväästä: 41 prosenttia vastaajista arvioi suhdanteiden heikkenevän paljon tai jonkin verran, parempia näkymiä odottaa vain 19 prosenttia vastaajista. Kaksi viidesosaa vastaajista ilmoitti kuluttajien kohonneiden asuntolainakustannusten heikentävän oman liiketoimintansa edellytyksiä. Seudun väestönkasvu palautui pandemiaa edeltävälle tasolle vuonna 2022, jolloin asukasmäärä kasvoi 19 000 henkeä. Kuluvan vuoden alkupuolella väestönkasvu kiihtyi edelleen ennätyksellisen vilkkaan maahanmuuton ansiosta.

Helsingin seudun kauppakamari selvittää Suhdannepulssissa yritysten arvioita suhdannetilanteesta kolmen kuukauden päähän. Suhdannepulssi toteutetaan kyselynä, jossa yritykset arvioivat suhdanteita arvoasteikolla 1–5. Suhdannepulssin yhteydessä julkaistaan erikoisteema, tällä kertaa Helsingin seudun väestökatsaus. 

Helsingin seudun yritysten näkymät syksyä kohti näyttävät huonommalta kuin viime keväänä. Yritysten arviot kolmen kuukauden päähän ovat seuraavat: liikevaihdon kehitys (2,9), kannattavuus (2,7), työllisyyden kehitys (2,9) ja suhdannenäkymät kokonaisuudessaan (2,7). Toimialoista vaikeimmalta näyttää rakennusalalla (2,6), kuljetuksessa ja varastoinnissa (2,7) ja kaupan alalla (2,7). 

”Suhdannenäkymät kokonaisuudessaan ovat heikentyneet viime keväästä. Huolestuttavaa on yritysten aikaisempaa hieman synkemmät arviot työllisyyden kehityksestä, mikä saattaa lisätä kuluttajien varovaisuutta investoida asuntoihin, käyttää palveluita ja ostaa kulutushyödykkeitä”, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen arvioi.

Yrityksiltä kysyttiin sitä, miten kuluttajien kohonneet asuntolainakustannukset heijastuvat liiketoimintaan. Peräti kaksi viidesosaa arvioi tilanteen heikentävän yrityksensä liiketoimintamahdollisuuksia. Puolet vastaajista ei nähnyt kuluttajien korkokustannuksilla olevan mitään vaikutuksia. 

”Kohonneet korkokustannukset vaikuttavat myös yrityksiin välillisesti, vaikka oman liiketoiminnan ydin ei olisikaan kuluttajille suunnatuissa palveluissa. Yksi tekijä on asumisen hinnan nousu, mikä vaikeuttaa entisestään työvoiman saatavuutta ja liikkuvuutta Helsingin seudulla”, arvioi Lahtinen 

Väestönkasvu ennätyksellistä maahanmuuton ansiosta: kuntien välillä isoja eroja  

Helsingin seudun alueiden välillä on suuria eroja väestökehityksen trendeissä. Pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien (Espoo, Helsinki, Vantaa) väestönkasvu hidastui tuntuvasti pandemian aikana, ja vastaavasti KUUMA-seudun kasvu kiihtyi. Suunta kääntyi vuonna 2022, jolloin Espoon ja Helsingin väestönkasvu kiihtyi voimakkaasti ja myös Vantaan trendi kääntyi nousuun, kun puolestaan KUUMA-seudulla kasvu hiipui. Toisin kuin suurimmassa osassa muuta Suomea, Helsingin seudulla työikäinen väestö kasvaa edelleen.  

”Väestönkasvu keskittyy taas suurin kaupunkeihin, Helsinkiin, Vantaalle sekä Espooseen, jossa väestönmuutos oli poikkeuksellista, lähes 3 prosenttia viimeksi kuluneen vuoden aikana”, Lahtinen toteaa.

Uudenmaan maakunnan nettomaahanmuutto nousi vuonna 2022 ennätykselliselle tasolle, yli 16 000 henkeen. Virosta muuttaneita oli 2010-luvun alkupuolella useana vuonna lähes puolet nettomuutosta, mutta viime vuosina huomattavasti vähemmän. Venäjältä muuttaneiden määrä moninkertaistui aikaisemmasta viime vuonna kuten myös ukrainalaisten määrä. 

”Maahanmuutosta on hyvä muistaa, että Aasiasta saapuneiden osuus oli jo lähes puolet nettomaahanmuutosta. Sieltä suurimmat muuttovirrat tulivat viime vuonna Intiasta ja Filippiineiltä. Aasiassa on jatkossakin osaamista, jota Suomen yritykset tarvitsevat”, sanoo Lahtinen.          

Elokuun ja huhtikuun Suhdannepulssit löytyvät kokonaisuudessaan Helsingin seudun kauppakamarin nettisivuilta.

Katso Suhdannepulssin julkistamistilaisuuden lähetys tästä. Tilaisuudessa tuloksia esittelivät Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen, Kaupunkitutkimus TA:n tutkija Seppo Laakso ja Eilakaislan toimitusjohtaja Antti Soro. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin. Helsingin seudun kauppakamari vauhdittaa yritysten ja Helsingin seudun menestystä. Kauppakamari on Pohjoismaiden suurin kauppakamari, jolla on yli 7 000 jäsentä.

Suhdannepulssi kuvaa Helsingin seudun yritysten arvioita suhdanteiden nykytilasta ja näkymistä kolmen kuukauden päähän. Suhdannepulssi julkaistaan kolme kertaa vuodessa. Suhdannepulssiin vastaajina oli 292 yritysten toimitusjohtajaa ja ylintä johtoa eri toimialoilta ja erikokoisista yrityksistä. Suhdannepulssin tiedot kerättiin Helsingin seudun yrityksistä elokuussa 2023. Suhdannepulssin yhteydessä julkaistiin Helsingin seudun väestökatsaus, jonka tuotti Kaupunkitutkimus TA.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun kauppakamari: Hallitusohjelma vahvistaa kasvua ja kilpailukykyä16.6.2023 18:59:25 EEST | Tiedote

Hallitusohjelma vahvistaa Suomen kasvua, kilpailukykyä ja julkista taloutta. Kauppakamarin arvion mukaan uuteen hallitusohjelmaan sisältyy toimia, jotka houkuttelevat Suomeen lisää investointeja. Kilpailukykyä parannetaan lisäämällä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Korkeakoulujen aloituspaikkojen kasvattaminen ja kohdentaminen alueille ja aloille, joilla niille on suurin tarve, on Kauppakamarin pitkään ajama toive osaajapulan ratkaisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme