Sähkön hinta nousee syksyä kohti – millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt?
Monessa kotitaloudessa pohditaan parhaillaan, minkälaiseen sähkösopimukseen kannattaa tarttua tulevaksi talveksi. Tampereen Energian asiantuntijan mukaan tärkeintä on arvioida sitä, miten hyvin sietää epävarmuutta.
Viime vuoteen verrattuna sähkömarkkinoiden näkymät ovat valoisat. Olkiluoto 3 -ydinvoimala on toiminnassa ja Euroopassa kaasuvarastojen tilanne on hyvä. Kuten viime viikot ovat osoittaneet, sähkön hinnassa tapahtuu kuitenkin muutoksia jopa päivätasolla. Vuodenaikojen välinen vaihtelu sen sijaan on tuttu ilmiö jo ajalta ennen energiakriisiä.
– Viime vuoteen verrattuna hinnat ovat tulleet alaspäin, mutta tyypillisesti sähkön hinta nousee syksyä kohti sitä mukaa, kun sähkön käyttö lisääntyy. Johdannaismarkkinalla tulevat talvet hinnoitellaan noin kaksi kertaa yhtä kalliiksi kuin tämä ja tuleva kesä, kertoo Tampereen Energian asiakkuusjohtaja Mikko Erma.
Vaikka talven hinnat näyttävät viime vuotta maltillisemmilta, lopullista hintatasoa on tällä hetkellä mahdoton ennustaa. Erman mukaan se tulee määräytymään pitkälti syksyn ja talven säiden perusteella.
– Markkinan hintaodotukset ovat tällä hetkellä melko optimistiset, ja sen takia myös me alensimme määräaikaisten sähkösopimustemme hintoja äskettäin. Hintojen voidaan kuitenkin odottaa nousevan, jos loppuvuosi toteutuu normaalia kuivempana ja pohjoismaiset vesivarannot laskevat tai talvesta tulee odotettua kylmempi. Vaikka sähköomavaraisuutemme on parantunut, eli muun muassa tuulivoimaloita on rakennettu lisää, olemme silti kovimman kulutuksen hetkillä riippuvaisia tuontisähköstä. Se näkyy suurina hintavaihteluina.
Minkälainen sähkösopimus on paras valinta tulevaan talveen?
Epävarmasta tilanteesta huolimatta tulevan talven sähkösopimuksia tehdään kotitalouksissa juuri nyt. Mikko Erman mukaan valintaa kannattaa tehdä tämän päivän spot-hinnan sijaan sen perusteella, minkälaista riskiä uskoo sietävänsä läpi talven.
– Moni meistä pohtii parhaillaan, suojaako sähkön hinnan määräaikaisella sopimuksella vai valitseeko pörssisähkön. Tärkeintä on tunnistaa oma riskinsietokykynsä ja valita siihen sopiva tuote. Myös kotitalouden sähkönkulutustottumukset ja asumismuoto vaikuttavat valintaan.
Erman mukaan määräaikainen tuote on turvallinen valinta silloin, kun kotitalous haluaa varmistaa sähkön hinnan koko sopimuskaudelle.
– Määräaikaisella sopimuksella suojaudut mahdollisilta hintapiikeiltä, joita sähköntuotannon näkökulmasta epäsuotuisat sääolosuhteet voivat tuoda tullessaan.
Erityisesti maalämpö- tai sähkölämmitteisissä kiinteistöissä, jossa kulutus painottuu voimakkaasti vuoden kylmimpään ja kalleimpaan ajanjaksoon, määräaikainen sopimus voi tuoda mielenrauhaa.
– Jos taas sähkön kulutus on läpi vuoden tasaista, pidemmän aikavälin keskihinta myös pörssisähkössä jää todennäköisesti matalaksi. Esimerkiksi kaukolämmitetyssä kerrostaloasunnossa kulutus on vuoden ympäri melko maltillista, Erma toteaa.
Määräaikaisissa sopimuksissa on myös eroja niiden pituuden suhteen. Pisin mahdollinen määräaikaisuus on hyvä valinta silloin, jos haluaa tietää sähkön hinnan pitkäksi aikaa eteenpäin.
– Esimerkiksi Tampereen Energialla on tällä hetkellä myynnissä kahta eri mittaista määräaikaista sopimusta, joista kuluttaja voi valita itselleen sopivamman, Erma kertoo.
Määräaikainen sähkösopimus vai pörssisähkö?
- Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta on sama koko sopimuskauden. Kiinteä hinta helpottaa sähkölaskun loppusumman ennustamista, mutta laskun lopulliseen suuruuteen voi vaikuttaa vain omaa kulutusta pienentämällä.
- Spot- eli pörssituotteessa sähkön hinta muuttuu kerran tunnissa pörssinoteerauksen mukaan. Kotitalous hyötyy sopimuksesta eniten silloin, kun se pystyy ohjaamaan kulutusta edullisimpiin tunteihin ja kun sähkön pörssihinta on alhaisimmillaan.
Yhteyshenkilöt
Mikko ErmaAsiakkuusjohtajaTampereen Energia Oy
Puh:0500748699mikko.erma@tampereenenergia.fiKuvat
Myötävoimalla muutamme maailmaa
Tampereen Energia on monipuolinen energiatalo, jossa työskentelee lähes 400 uusiutuvan energian ammattilaista. Tehtävämme on etsiä ratkaisuja, joiden avulla lämpöä, jäähdytystä ja sähköä tuotetaan, jaellaan ja käytetään vastuullisesti. Visiomme mukaan tamperelaiset kodit ja kiinteistöt lämpiävät hiilinegatiivisesti viimeistään vuonna 2040.
Tampereen Energia on kaupungin omistama energiayhtiö. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Tampereen Energia Oy:n lisäksi Tampereen Energia Sähköverkko Oy, Tampereen Vera Oy sekä Tammervoima Oy, jonka toinen omistaja on Pirkanmaan Jätehuolto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen Energia Oy
Tampereen Energia avaa Nokialle vihreän kullan varaston10.9.2024 08:32:00 EEST | Tiedote
Tampereen Energia rakentaa Nokian Kolmenkulmaan bioterminaalin. Kun 23 hehtaarin suuruiseen terminaalin ensimmäinen vaihe valmistuu, sinne mahtuu jopa kolmasosa kaikesta puupolttoaineesta, joka Tampereen lämmittämiseen vuosittain kuluu.
Sähkökattilalaitosta ja kaukolämpöakkuja aletaan rakentaa Tampereen Lielahteen12.7.2024 11:26:17 EEST | Tiedote
Merkittävät uusiutuvan energian investoinnit pienentävät entisestään tamperelaisen kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä.
Tampereen Energia on saanut muutosneuvottelut päätökseen5.6.2024 13:10:12 EEST | Tiedote
Tampereen Energia on saanut muutosneuvottelunsa päätökseen. Neuvottelujen tavoitteena oli varmistaa yrityksen kilpailukyky ja kannattavuus muuttuneessa markkinassa. Neuvottelujen lopputuloksena yhtiö arvioi saavuttavansa tavoitellut viiden miljoonan euron vuosittaiset säästöt.
Aikapommi tikittää monen tamperelaisen taloyhtiön lämmönjakohuoneessa – ”Korjaantuu pikkurahalla ja säästää”22.5.2024 07:43:29 EEST | Tiedote
Lämmönjakokeskuksen voi modernisoida mihin vuodenaikaan vain, mutta otollisin hetki on lämmityskauden ulkopuolella. Asiantuntijan mukaan monessa tamperelaisessa taloyhtiössä juuri nyt olisi hyvä hetki uusia lämmönjakokeskus.
Tampereen Energia selvittää paikkaa hiilidioksiditerminaalille3.4.2024 12:25:30 EEST | Tiedote
Terminaalissa varastoidaan kaukolämmön tuotannosta syntyvää hiilidioksidia ennen kuin se siirretään lopulliseen varastoon tai hyötykäytettäväksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme