Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Yliopistot eivät hyväksy syrjintää tai rasismia

Jaa

Yliopistot ovat avoimia ja monimuotoisia yhteisöjä ja keskeisiä kansainvälistymisen vetureita koko yhteiskunnassa. Tavoitteemme on olla turvallisia ja tasa-arvoisia ympäristöjä. Olemme sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta sekä ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassamme.

Uusi lukuvuosi on käynnistynyt yliopistoissa ympäri Suomea.

Monien muiden yhteiskunnan toimijoiden tavoin yliopistot kantavat juuri nyt suurta huolta yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymisestä, rasismista, polarisaatiosta ja tavasta, jolla tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen perustuvaa yhteiskuntaamme haastetaan.

Yliopistot eivät hyväksy syrjintää tai rasismia missään muodossa.

Yliopistot ovat avoimia ja monimuotoisia yhteisöjä ja keskeisiä kansainvälistymisen vetureita koko yhteiskunnassa. Tavoitteemme on olla turvallisia ja tasa-arvoisia ympäristöjä. Olemme sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta sekä ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassamme. Pyrimme tunnistamaan ja poistamaan käytäntöjä ja rakenteita, jotka tuottavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta. Yliopistoissa tutkitaan rasismia, ihmisten välisiä suhteita ja yhteiskunnallisia trendejä monista näkökulmista, ja tämä asiantuntemus on koko yhteiskunnan käytettävissä.

Yliopistot tunnistavat avoimesti, että ne ovat osa rakenteellisen rasismin kokonaisuutta. Tuoreen selvityksen mukaan etnisten vähemmistöjen urakehitys suomalaisissa korkeakouluissa on valtaväestöä heikompaa. Lisäksi etnisiin vähemmistöihin kuuluvat opetus- ja tutkimushenkilöstön jäsenet kokevat syrjintää ja työkulttuurin epäinklusiivisuutta. Yliopistojen täytyy työskennellä entistä päättäväisemmin sen eteen, että eri taustoista tulevat opiskelijat ja henkilöstö kokevat itsensä tervetulleiksi yliopistoyhteisöön ja että Suomeen on helppo tulla ja asettua opiskelemaan ja työskentelemään. Meidän on myös kuunneltava niitä yhteisömme jäseniä, jotka kohtaavat rasismia ja syrjintää, ja huomioitava heidän kokemuksensa. Vihapuheeseen tulee puuttua systemaattisella toiminnalla ja yhteistyöllä. Tehtävää on vielä paljon.

Suhtautumisemme muihin ihmisiin ratkaisee viime kädessä yhteiskunnan kehittymisen suunnan. Yliopistot rakentavat yhdessä muun yhteiskunnan kanssa laajapohjaista sivistystä, joka on avoimen, tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perusta.

Lisätietoja:

Unifin puheenjohtaja Jukka Kola, puh 029 450 5050

Unifin va. toiminnanjohtaja Jenni Koistinen, puh 050 5506122

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Hallituksen tärkeät panostukset yliopistojen t&k-toimintaan vahvistavat Suomen kestävää kilpailukykyä20.9.2023 16:28:29 EEST | Tiedote

Suomi ottaa harppauksen kohti kunnianhimoisten TKI-tavoitteiden toteutumista hallituksen budjettiehdotuksen myötä. Yliopistojen tohtorikoulutukseen osoitettu 262 MEUR rahoitus luo edellytykset vaikuttavalle ja pitkäjänteiselle TKI-toiminnalle tulevina vuosina. Investoinnit mahdollistavat tohtoreiden määrän nousun sekä suomalaisen tohtorikoulutuksen laajemman kehittämisen ja uudistamisen vastaamaan entistä vahvemmin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osaamistarpeita.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ei tue Suomen TKI-tavoitteita30.8.2023 07:45:53 EEST | Tiedote

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry esittää huolensa valtiovarainministeriön julkaiseman talousarvioesityksen pitkän tähtäimen vaikutuksista Suomen TKI-toimintaan ja osaamistasoon. VM:n budjettiehdotus sisältää T&K-rahoituslain mukaisen lisäyksen noin 260 miljoonaa euroa. T&K-rahoituksen kohdennusta tulee kuitenkin tarkentaa, jotta se noudattaa parlamentaarisen TKI-rahoituksen suunnitelman periaatteita ja hallitusohjelman linjauksia. Myös osaamistason nostoon tarvittavan koulutustoiminnan rahoitus tulee turvata v. 2024 ja pitkällä tähtäimellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme