Kauppakamarien vientijohtajakysely: Pakotteiden kiertoyritykset kasvussa – 27 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertoyrityksiä

Jaa

Kauppakamarien uusimmasta vientijohtajille suunnatusta kyselystä selviää, että peräti 27 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Kiertämisyritykset ovat kasvussa, sillä vielä toukokuussa kiertämisyrityksiä kohtasi 17 prosenttia vastaajista. Suomalaisyritykset ovat myös jatkaneet vetäytymistään Venäjän markkinoilta. Kyselyn mukaan enää kaksi prosenttia yrityksistä kertoi harjoittavansa liiketoimintaa Venäjällä, kun vielä toukokuussa liiketoimintaa Venäjällä kertoi harjoittavansa neljä prosenttia.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo. Kuva: Elmo Eklund.
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo. Kuva: Elmo Eklund.

Kauppakamarien uusimmasta vientijohtajille suunnatusta kyselystä selviää, että peräti 27 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Kiertämisyritykset ovat kasvussa, sillä vielä toukokuussa kiertämisyrityksiä kohtasi 17 prosenttia vastaajista.  
 
Kyselyn mukaan 64 prosenttia vastanneista ei ole kohdannut pakotteiden kiertämisyrityksiä ja noin yhdeksän prosenttia ei osannut arvioida onko kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle.  
 
”EU on määrännyt Venäjälle merkittävän määrän EU:n ja Venäjän välistä kauppaa rajoittavia toimenpiteitä, mutta Venäjään kytköksissä olevat talouden toimijat ovat keksineet useita tapoja pakotteiden kiertämiseksi. Pakotteiden kiertoyrityksiä tapahtuu kuitenkin myös siitä syystä, että yritykset eivät ole ajan tasalla pakotesääntelystä”, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo sanoo.  
 
Pohjanheimon mukaan tehokkain lääke pakotteiden kiertämisyritysten estämiseksi on oikea-aikainen tiedonvälitys yrityksille sekä se, että yritykset tunnistavat oman vastuunsa. 
 
”Vastuullisen liiketoiminnan edistämiseksi tiedonsaannin on oltava oikea-aikaista ja selkeää. Yritysten on myös tunnistettava oma vastuunsa ja tiedostettava pakotteiden kiertämisyritysten vakavuus. Tässä suomalaisviranomaisilta saatava informaatio on kriittisessä asemassa”, sanoo Pohjanheimo. 
 
Suomalaisyritysten vetäytyminen Venäjältä on ollut nopeaa 
 
Kauppakamarien vientijohtajakyselyllä on selvitetty Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta lähtien suomalaisten vientiyritysten vetäytymistä Venäjän markkinoilta. Kyselyt osoittavat, että yritykset ovat tehneet Venäjän markkinoilta poistumista aktiivisesti, sillä Venäjän markkinoilla toimivien suomalaisyritysten määrä on vähentynyt tasaisesti.  
 

”Suomalaiset yritykset ovat vetäytyneet Venäjän markkinoilta kansainvälisesti vertaillen todella nopeasti, vaikka Venäjä ei ole tehnyt liiketoimintaympäristöstään irtaantumista helpoksi. Suomalaisyritykset ovat ottaneet vastuunkantajan ja edelläkävijän roolin vakavasti ja se on ollut synkässä sotatilanteessa valopilkku”, sanoo Pohjanheimo.  
 

Uusimman kyselyn mukaan enää kaksi prosenttia yrityksistä kertoi harjoittavansa liiketoimintaa Venäjällä, kun vielä toukokuussa liiketoimintaa Venäjällä kertoi harjoittavansa neljä prosenttia. Toukokuussa 2022 tehdyssä kyselyssä liiketoimintaa Venäjällä harjoitti 24 prosenttia vastaajista.  
 
Kymmenen prosenttia vastaajayrityksistä kertoi vetäytymisprosessin Venäjältä olevan kesken. 88 prosenttia ei kyselyn mukaan harjoita liiketoimintaa Venäjällä. Helmikuun kyselyyn verrattuna niiden yritysten määrä, joilla ei ole liiketoimintaa Venäjällä, on kasvanut seitsemän prosenttiyksikköä. 
 
Vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 29.–31.8.2023. Kyselyyn vastasi 99 yritystä. Kysely lähetettiin merkittäville vientiä harjoittaville yrityksille eri puolille Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Liitteenä kyselyn tulokset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme