Kirjapaja

Mari Leppänen: Kiireettömyys, levollisuus ja hiljaisuus ovat nykyajan aarteita

Jaa

”Kun kirjoittaa hengellisyydestä ja kaipauksesta, tietää, että kaikki on sanottu jo aiemmin. Sanojen kautta minäkin liityn ennen eläneiden ketjuun.” Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on kaksi vuotta virassa toimittuaan julkaissut ensimmäisen kirjansa Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta. Kirja on rakennettu Leppäsen piispavuosina kirjoittamien tekstien – kolumnien, saarnojen, sosiaalisen median päivitysten ja inspiraatiotekstien – pohjalle ja kokonaisuutta on vielä laajennettu uusilla teksteillä.

”Jokainen meistä etsii turvapaikkaa maailmassa, jossa meillä on vain väliaikainen oleskelulupa.”
”Jokainen meistä etsii turvapaikkaa maailmassa, jossa meillä on vain väliaikainen oleskelulupa.”

Kirjan rakenne noudattaa Leppäselle tärkeitä teemoja: hiljaisuutta, luontoyhteyttä, omaa tilaa, pyhiinvaellusta, yhteyttä toisiin ihmisiin, liittymistä historian ketjuun, kotikirkkoa ja vuodenkiertoa. Kirjoittamisen rinnalla hän on valokuvannut näkemäänsä ja kokemaansa merkityksellisistä paikoista ja kuvat on tuotu rytmittämään ja syventämään kirjan tekstejä.  

Teksteissään Mari Leppänen korostaa sitä, kuinka elämän syvät tarpeet ja kaipaukset ovat jaettuja, universaaleja kokemuksia. Ihmisen osa on liittyä historian, ennen eläneiden ja samoja asioita kaivanneiden esivanhempien ketjuun. Kirjan nimeen viitaten Leppänen toteaa, että kirjoittaminen ja kuvaaminen ovat hänelle tapoja osoittaa kuulumista tähän jaettuun maisemaan. Maisema voi olla luontoympäristö tai vaikka Turun tuomiokirkon käytävä, joka pitkän historiansa aikana on kantanut kaikkia elämänkohtaloita, toiveita ja rukouksia. ”Jokainen meistä etsii turvapaikkaa maailmassa, jossa meillä on vain väliaikainen oleskelulupa.”

Leppäsen teksteissä kulkee kantavana ajatuksena sopiva vuoropuhelu hiljaisuuden ja yhdessäolemisen välillä. Yksinoloa ja toisten ihmisten seuraa ihminen tarvitsee niin hiljaisuuden retriitissä, elämänsä pyhiinvaelluksilla, kotikirkossa kuin luontopoluillakin. Hektisessä elämässä sosiaalisten tarpeiden ja tarjonnan häly peittää alleen jokaisessa olevan hiljaisen kaipuun. Siksi sopivan hiljaisuuden etsiminen on niin uskon kuin arkielämänkin kannalta välttämätöntä. Leppäselle itselleen hiljaisuuden liikkeestä on tullut eräänlainen koti kaipauksille. ”Se on tuonut elämääni ihmisiä, joita sitoo yhteen rauhan ja levon kaipuu.”

Mari Leppänen teologian ja filosofian maisteri ja Turun arkkihiippakunnan piispa. Hän on suosittu puhuja ja toimii kolumnistina useissa medioissa. Lukuisien luottamustehtäviensä ohella hän on toiminut muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsijana vuonna 2022.

Mari Leppänen, Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta Kirjapaja 2023. 190 s. Kansi Satu Kontinen. ISBN 978-952-354-823-7. Kl 17.3 // 24.1. Ilmestyy syyskuussa 2023.

Lisätietoja ja haastattelut: Minna Vatja p. 09 6877 4543 | tai Mari Leppänen (avustaja Anna Hälli, 050 501 2748)

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Juhani Mattila: Onnellisuutta etsitään kaipausten suunnasta22.8.2023 07:59:00 EEST | Tiedote

Ihminen on etsinyt onnea aina ja vuosituhansien ajan filosofit ovat määritelleet onnen olemusta. Silti se tuntuu olevan tavallisen ihmisen elämässä usein ulottumattomissa. ”Kirjani pääidea on antaa ihmisille välineitä itsetuntemuksen lisääntymiseen, että hän ymmärtäisi ja tavoittaisi onnen kaipauksensa”, kiteyttää Onnea etsimässä -kirjassaan psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila. ”Tämä on tärkeää sen takia, että jos ihminen ei voi eri syistä kokea lainkaan onnellisuutta, hän saattaa uupua, jopa masentua.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme