EU myöntää 4,5 miljoonaa euroa biotaloushankkeelle, joka kehittää kestäviä liimoja ja pinnoitteita puunkuoresta
CBE JU:n rahoittamassa SuperBark-hankkeessa tutkitaan havupuun kuoren luonnollisia komponentteja uusien biopohjaisten liimojen ja pinnoitteiden kehittämiseksi puulevyihin ja pakkauspaperiin. Nelivuotisessa hankkeessa parannetaan liima- ja pinnoitetuotteiden kestävyys- ja turvallisuusprofiilia verrattuna fossiilisiin ratkaisuihin.

Liimat ja pinnoitteet ovat olennainen osa jokapäiväisiä puupohjaisia kulutustuotteita. Suurin osa markkinoilla tällä hetkellä olevista liimoista ja pinnoitteista valmistetaan kuitenkin fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista ja haitallisista kemikaaleista, mikä on ristiriidassa EU:n tason tavoitteen kanssa suojella kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia sekä ympäristöä.
Ratkaisuna Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) on rahoittanut SuperBark-tutkimus- ja innovaatiohanketta. Hankkeessa kehitetään turvallisia ja kestäviä liimoja ja pinnoitteita männyn ja kuusen kuoresta, jotka ovat metsäteollisuuden merkittäviä teollisia sivuvirtoja. SuperBark-hanketta koordinoi Teknillinen tutkimuskeskus VTT Oy, ja hankkeen monitieteiseen konsortioon kuuluu 12 kumppania kahdeksasta maasta. SuperBark käynnistyi 1. syyskuuta 2023 ja jatkuu elokuuhun 2027 saakka.
Hankkeen tavoitteena on kehittää, testata ja validoida liimoja ja pinnoitteita, joiden biopohjainen osuus on ≥95 % ja jotka korvaisivat huonekalu-, rakennus-, kuljetus- ja pakkausalojen kuluttajatuotteissa käytettäviä fossiilipohjaisia ratkaisuja. SuperBark käyttää tähän tarkoitukseen polyfenoleja, jotka eristetään puun kuoresta uuden emäksisen fraktiointitekniikan avulla, sekä selluloosa-nanofibrillejä, jotka eristetään selluloosapitoisista kuorijätteistä.
"SuperBark pyrkii estämään kuluttajien altistumisen formaldehydipohjaisille hartseille ja pinnoitteissa käytetyille per- ja polyfluoratuille aineille. Tutkimusta ohjaavat Safe and Sustainable by Design -periaatteet, ja tutkimuksessa sovelletaan digitaalitekniikkaa nopeuttamaan liimojen ja pinnoitteiden kehittämistä tuotteiksi, joilla on pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön", sanoo Marc Borrega, VTT:n erikoistutkija ja projektipäällikkö.
”Metsä Wood on innokkaana mukana kehittämässä entistä kestävämpiä ratkaisuja puutuotteisiin. Odotamme mielenkiinnolla SuperBark-yhteistyötä ja uskomme, että tämä on myös loistava tilaisuus jakaa tietoa ja oppia uutta konsortion asiantuntijoiden keskuudessa”, jatkaa Metsä Woodin tutkimus- ja kehitysjohtaja Milla Hintikka.
SuperBark-hankkeen aikana yhteistyökumppanit arvioivat liimojen ja pinnoitteiden turvallisuutta, kestävyyttä, teknistä ja taloudellista suorituskykyä, jotta voidaan käynnistää lisätutkimus- ja kehitystoimia kehitettyjen prosessien ja tuotteiden kaupallistamiseksi. Hankkeen tulosten on tarkoitus vähentää fossiilisiin polttoaineisiin perustuvien, vaarallisten kemikaalien ja polymeerien kysyntää, joita nykyisin käytetään puupohjaisissa tuotteissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marc BorregaErikoistutkija ja projektipäällikköTeknillinen tutkimuskeskus VTT Oy
Puh:+358 40 4820 837marc.borrega@vtt.fiLaura TurpeinenViestintäkoordinaattori, BiotalousCLIC Innovation Oy
Puh:+358 50 557 9317laura.turpeinen@clicinnovation.fiLisätietoja
SuperBark on nelivuotinen hanke, jota CBE JU rahoittaa 4,5 miljoonalla eurolla Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Hanke alkoi 1. syyskuuta 2023. SuperBark-hanketta koordinoi Teknillinen tutkimuskeskus VTT Oy, ja konsortiossa on 12 kumppania kahdeksasta eri maasta. Kumppaneiden profiileihin kuuluu neljä teollista kumppania: Adler-Werk Lackfabrik Johannberghoffer GmbH & Co KG, Metsä Group, Goricane Tovarna Papirja Medvode d.d, Kastamonu Entegre, kuusi tutkimus- ja teknologiaorganisaatiota: Fraunhofer Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung EV, Rigas Tehniska Universitate, Holzforschung Austria Osterreichische Gesellschaft Fur Holzforschung, Luxembourg Institute Of Science And Technology, Institut Za Celulozo In Papir, Fundacion Tecnalia Research & Innovation, ja yksi pk-yritys: CLIC Innovation Oy.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy
Suomesta Euroopan johtava vetytalous – Vetyklusteri julkistaa vetytalousstrategian27.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomi kiihdyttää Euroopan johtavaksi korkean jalostusarvon vetytaloudeksi vuoteen 2035 mennessä. Hyödyntämällä kilpailukykytekijänsä Suomi voi silloin tuottaa kolme miljoonaa tonnia vetyä vuodessa, mistä syntyy 33 miljardia euroa vuosittaista uutta liikevaihtoa.
Finland to become the leading hydrogen economy in Europe – H2 Cluster Finland publishes a hydrogen economy strategy27.6.2023 08:00:00 EEST | Press release
By leveraging its competitive advantages, Finland aims to produce 3 million tons of hydrogen annually by 2035, generating €33 billion in new annual revenue.
Näin Suomi tarttuu vetytalouden mahdollisuuksiin – Suomen vetytalousstrategian julkistus 27.6.2023 Vetyareenalla13.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen vetyklusteri julkaisee Suomen vetytalousstrategian 27. kesäkuuta 2023 klo 13 Porissa.
Suomen ja Viron yhteinen vetylaaksohanke käynnistyy1.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
BalticSeaH2-projektissa luodaan Itämeren alueelle laaja, rajojen yli ulottuva vetylaakso, jonka keskus asettuu Etelä-Suomen ja Viron alueelle.
Hydrogen valley project starting between Finland and Estonia1.6.2023 08:00:00 EEST | Press release
BalticSeaH2 project creates a large-scale, cross-border valley around the Baltic Sea. The main valley is between southern Finland and Estonia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme