Turun kauppakamari

Turun kauppakamari: Toteutusvalmiina odottava E18-hanke ja tunnin juna ehdotuksina syksyn budjettiriiheen

Jaa

Tiistaina 19.9. käynnistyvä hallituksen budjettiriihi on virittänyt ennakkokeskustelua mahdollisuudesta jouduttaa valtion infrahankkeita tasapainottamaan rakennusalan heikkoa suhdannetilannetta. Tarve saattaa luoda mahdollisuuksia nopeille rahoituspäätöksille elinkeinoelämälle tärkeille raide- ja tiehankkeille, erityisesti kehittämisinvestointeihin ja perusväylänpitoon.

“Varsinais-Suomessakin on välittömässä käynnistysvalmiudessa olevia, elinkeinoelämän kannalta kriittisiä hankkeita, joiden nopea toteutus on tärkeää, mutta myös tässä suhdannetilanteessa järkevää”, toteaa vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, Turun kauppakamari.

Turun kauppakamari esittää, että syksyn budjettiriihessä myönnetään rahoitus ainakin E18-tielle Raision keskustaan sekä tehdään Tunnin junan toteutuspäätös ja aikataulutus, jotta päästään hakemaan Euroopan Unionin CEF-rahoitusta.

E18 liittää huoltovarmuuden kannalta kriittiset Turun ja Naantalin TEN-T satamat ja Turun TEN-T lentoaseman EU:n ydinverkkokäytävään. Lisäksi Turun kehätie yhdistää Turun kaupunkiseudun kuntien ja muiden valtateiden välistä liikennettä. Liittymien toimivuus ruuhka-aikoina on äärirajoilla ja mm. elinkeinoelämän kuljetukset sekä muu päätien liikenne joutuu toistuvasti pysähtymään. Sujuvuuden lisäksi liittymissä on turvallisuuspuutteita.

”Naantalissa Finnlinesin uudet alusinvestoinnit tuovat syksyn 2023 aikana merkittävästi lisäliikennettä kehätielle. Uusien Ropax-alusten kapasiteetti on suuri suhteessa jo nykyisellään isoon kehätien volyymiin. Liikenteen edelleen kasvaessa myös ongelmat laajenevat merkittävästi, ja tie ruuhkautuu yhä enemmän liittymien sekä kaksikaistaisten osuuksien osalta estäen sujuvaa ja turvallista liikennettä sekä haitaten erityisesti elinkeinoelämän kuljetuksia”, arvioidaan Turun kauppakamarissa.

Hanke on toteutusvalmis heti ja odottaa vain rahoituspäätöstä. Tämän hankkeen toteutus laukaisee toteutuessaan välittömästi Raision keskustan kokonaisvaltaisen kehittämisen ja merkittävän täydennysrakentamisen, jotka kumuloivat vielä lisää vaikuttavuutta rakentamisen toimialalle.

”Nyt on erinomainen mahdollisuus saattaa tämä valtakunnallisestikin merkittävä väylä toimivaan kuntoon”, Ahonen sanoo.

Hallitusohjelman mukaisesti Helsingin ja Turun välinen uusi junayhteys toteutetaan siten, että hankeyhtiö vastaa rakentamisesta. Valtio varautuu pääomittamaan yhtiötä osana investointiohjelmaa. Hanketta edistetään kokonaisuutena, mutta rakennetaan vaiheittain. Budjettiriihen suora päätös toteutuksen käynnistämisestä mahdollistaa Euroopan Unionin rahoituksen hakemisen hankkeelle vielä kuluvan vuoden aikana. Lisäksi tunnin junan toteutuspäätös tulee käynnistämään radanvarsikunnissa siihen liittyvien investointien sarjan, jotka omalta osaltaan lisäävät hankkeen positiivisia työllisyysvaikutuksia.

Suomen kauppakamarit esittävät, että syyskuun 2023 budjettiriihen yhteydessä tehdään aloitus- ja valtuuspäätökset sekä varataan vuoden 2024 talousarvioon rahoitus nopealla aikataululla aloitettaville tie- ja ratahankkeille, joilla voidaan tasata rakennusalan heikkoja suhdannenäkymiä. Kauppakamarit ovat koonneet päätöksenteon tueksi listan tie- ja ratahankkeista, joiden suunnitelmavalmius mahdollistaisi niiden ripeän toteuttamisen heti kun rahoituksesta on päätetty.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Kysely: Valtaosassa varsinaissuomalaisista yrityksissä voi työskennellä vieraalla kielellä 23.8.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Turun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että monissa varsinaissuomalaisissa yrityksissä työskennellään muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä. Kesällä toteutettuun kyselyyn vastasi 172 jäsenyritystä Varsinais-Suomen alueelta. Ensimmäistä kertaa tehdyn kyselyn tarkoituksena oli selvittää varsinaissuomalaisten yritysten valmiuksia palkata vieraskielisiä työntekijöitä ja kysyä samalla palkkaamisen mahdollisista esteitä. Vieraskielinen työvoima on tärkeä komponentti maakunnan yrityksiä vaivaavan työvoimapulan ratkaisussa.

Varsinais-Suomessa on edelleen vaikea löytää osaajia11.7.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Turun kauppakamari kysyi Varsinais-Suomen yritysten toimitusjohtajilta, mitkä asiat vaikuttavat eniten yritysten sijaintiin ja toimintaedellytyksiin. Kärkikaksikko on selkeä: 61,1 % toimitusjohtajista kertoo, että yritykselle sopivan työvoiman saatavuus vaikuttaa sijaintiin paljon tai erittäin paljon. 57,6 %:lla vastaajista sijaintipäätökseen vaikuttaa alueen hyvä saavutettavuus ja toimivat liikenneyhteydet. Nämä asiat ovat pysyneet kohtuullisen muuttumattomina vuosien saatossa, ja ne ovat olleet kahden kärjessä säännönmukaisesti. Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 172 Turun kauppakamayritystä Turun seudulta, Vakka-Suomen alueelta, Salon seudulta ja Loimaalta.

Varsinais-Suomen seutu janoaa lisää uusia investointeja: Alueen elinkeinoelämän suunnitelmissa ainakin yli 5 miljardin investoinnit lähivuosien aikana8.6.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset yritykset arvioivat investoivansa vuoteen 2030 mennessä yli 5 miljardilla eurolla. Turun kauppakamari, Turku Science Park Oy ja Varsinais-Suomen liitto keräsivät tietoa eri lähteistä ja kyselyllä Varsinais-Suomen alueelle sijoittuvista yli puolen miljoonan euron investointihankkeista aikavälillä 2023–2030. Vastaavaa tietoa ei ole aiemmin kerätty. Investointisuunnitelmien luvut ovat todennäköisesti vieläkin suurempia, sillä kaikkea tietoa ei ole saatavilla. Nyt kootut luvut antavat kuitenkin hyvän arvion suunnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme