Keskuskauppakamari budjettiriihestä: Välttämätöntä, että pohjoismainen työlinja pitää ja julkista taloutta tasapainotetaan

Jaa

Keskuskauppakamarin mukaan on välttämätöntä, että hallitus päätti budjettiriihessään pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta pohjoismaisesta työlinjasta. Työnteon kannustavuuden parantaminen ja työllisyyden vahvistaminen vaativat rakenteellisia uudistuksia sosiaaliturvaan sekä ansiotuloverojen keventämistä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala. Liisa Takala

”Kyse on johdonmukaisesta työlinjasta, ei siitä keneltä otetaan tai kenelle annetaan. Työnteon kannustimia on parannettava aktiiviväestön parissa kaikilla tulotasoilla niin ansiotuloverotusta keventämällä kuin sosiaaliturvan kannustinloukkuja leikkaamalla. Tämä oli myös IMF:n tämän vuoden maaraportin viesti Suomelle”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. 

Suomi on noin neljä prosenttiyksikköä muita Pohjoismaita perässä työllisyysasteessa. Jos hallitus saa toimenpiteillään nostettua työllisyysastetta yhdellä prosenttiyksiköllä se tarkoittaa noin 1,3 miljardin euron julkisen talouden vahvistamista nettona, Romakkaniemi muistuttaa. 

Keskuskauppakamari on huolissaan edelleen heikentyneestä julkisen talouden tilanteesta.  

”Suomi on elänyt yli varojensa jo vuosikausia. Edellisen hallituksen jäljiltä jäänyt velkavuori on valtava ja valtion korkomenojen kasvu on vakava asia. On erittäin tärkeää, että hallitus ottaa velkaantumisen taittamisen tosissaan ja sitoutuu tasapainottamaan julkista taloutta pitkällä aikavälillä”, Romakkaniemi sanoo. 

Keskuskauppakamarin mukaan on erittäin tärkeää, että vastapainoksi talouden tasapainottamiselle, hallitus panostaa kasvuun lisäämällä TKI-panostuksia sekä investoimalla kertaluonteisesti infrahankkeisiin. 

”TKI-panostusten kasvattaminen ja osaamiseen panostaminen esimerkiksi perusopetuksen määrärahoja vahvistamalla ovat hienoja uutisia. Näillä päätöksillä rakennetaan tulevaisuutta”, sanoo Romakkaniemi. 

Keskuskauppakamari kiittelee myös hallituksen infrapakettia, sillä infrahankkeiden nopealla käynnistämisellä voidaan helpottaa myös synkkää suhdannetilannetta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työn verotusta alennettava edelleen, solidaarisuusverosta luovuttava28.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee pitää hallitusohjelmassa linjaamansa kasvua tukeva veropoliittinen linja ja työn verotusta on alennettava yhä edelleen. Myös väliaikaiseksi säädetystä solidaarisuusverosta pitää luopua kokonaan. Tavoitteena tulee olla pohjoismaisen työllisyystason ohessa myös Pohjoismaiden kilpailukykyisin verotus. Keskuskauppakamari tyrmää myös budjettiriihessä väläytetyt tarpeet verosopeutuksesta puoliväririihessä 2025 ja haikailut yrittämiseen ja omistamiseen kohdistuvista veronkiristyksistä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme