Raksystems Insinööritoimisto Oy

Uuden asunnon ostajat maksavat nyt kalliita oppirahoja hutiloiden tehdyistä vuositarkastuksista

Jaa

Uudisasuntoja on nyt ennätyksellinen määrä tyhjillään kauppamäärien romahdettua rakennusbuumin jälkeen. Asiantuntija varoittaa, että grynderi voi hyödyntää tilanteen omaksi edukseen vuositarkastuksissa.

Uuden asunnon ostajat maksavat nyt kalliita oppirahoja hutiloiden tehdyistä vuositarkastuksista.

’’Vuositarkastus on viimeinen hetki saada perustajaurakoitsija eli grynderi vastuuseen rakennusvirheistä. Grynderi pyrkii viemään vuositarkastusprosessin mahdollisimman nopeasti läpi, jotta korjauskustannukset jäävät osakkeenostajille. Nyt kun grynderi omistaa myymättömiä asuntoja taloyhtiössä, hän pystyy myös vaikuttamaan asiaan’’, toteaa rakennuttamisen ja valvonnan osastopäällikkö Jarno Nurminen Raksystemsiltä.

’’Viime vuosien vauhdikkaalla rakentamisella on ollut seurauksensa, ja rakennusvirheitä havaitaan yhä enemmän. Pelkästään julkisivuissa on todettu jokaisessa tarkastamassamme uudiskohteessa keskimäärin 40 puutetta. Virheellisen julkisivun korjaaminen voi maksaa jopa 500 000 euroa’’, Nurminen jatkaa.

Nurmisen vinkki uudisasunnon ostaneille onkin olla erityisen tarkkana vuositarkastuksissa ja pitämään huolta, että kaikki uuden rakennuksen virheet ja puutteet ilmoitetaan grynderille.

Grynderi on osakkeen omistaja siinä missä asunnonostajakin

Grynderi aloittaa osakkeiden myynnin asunnonostajille rakennusvaiheessa. Kiinteistö siirtyy ostajien hallintaan hallinnonluovutuskokoukseksi kutsutussa yhtiökokouksessa. Tilaisuus järjestetään rakennuksen valmistuttua.

’’Aiemmin lähes poikkeuksetta kaikki asunnot oli myyty kokoukseen mennessä. Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Myymättömien osakkeiden omistajana grynderillä on oikeus vaikuttaa taloyhtiön asioihin myös hallinnonluovutuskokouksen jälkeen’’, summaa Nurminen.

Vuositarkastuskäytänteet tutuksi

Grynderi vastaa rakentamastaan kiinteistöstä vuoden ajan. Tänä aikana grynderin kuuluu korjata vastuulleen kuuluvat rakentamisen puutteet ja virheet omakustanteisesti. Grynderi järjestää tarkastuksen asuntokauppalain mukaisesti 12–15 kuukauden päästä siitä, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi.

Osakkaan tulisi ilmoittaa oman asuntonsa ja taloyhtiön yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat puutteet. Vastuut on kirjattu asunto-osakeyhtiölakiin tai yhtiöjärjestykseen.

’’Taloyhtiöt koostuvat usein maallikoista, joilla ei ole rakennusalan kokemusta. Puolueettoman rakennusalan asiantuntijan apu tuo varmuutta prosessiin. Esimerkiksi vuositarkastuksen ennakkotarkastuksessa kolmihenkinen asiantuntijaryhmä tarkastaa kohteen ennen vuositarkastusta, jonka pohjalta laaditaan grynderille annettava puute- ja vikalista’’, sanoo Nurminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osastonjohtaja Jarno Nurminen
puh. +358 40 149 7759

jarno.nurminen@raksystems.fi

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raksystems Insinööritoimisto Oy

Rakennusalalla yli kaksi konkurssia päivässä – miksi taloyhtiöt eivät varaudu urakoitsijan maksukyvyttömyyteen?14.12.2023 07:39:00 EET | Tiedote

Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan lokakuuhun 2023 mennessä rakennustoiminnassa oli pantu vireille 654 konkurssia. Määrään lukeutuu myös hyvämaineisia rakennusliikkeitä, mikä on saanut taloyhtiöitä harkitsemaan remontin toteuttajaa entistä tarkemmin. Asiantuntija muistuttaa, että tarkasti laaditut kilpailutusasiakirjat ovat usein ainoa turva tilanteessa.

SRV hyödyntää modernia Geolo-maalämpöratkaisua Jorvin sairaalan uudistuotannossa ja vähentää merkittävästi rakennusaikaista päästökuormaa9.11.2023 07:30:00 EET | Tiedote

SRV rakentaa Espooseen Jorvin sairaalaan uutta osastorakennusta HUSin ympäristöohjelman mukaisesti vähähiilisyys huomioiden. Rakennusaikaisten päästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseksi hankkeeseen valittiin Raksystems Climate Solutions Oy:n Geolo-ratkaisu. Geolo mahdollistaa hankkeelle suunnitellun maalämpöenergian hyödyntämisen turvallisesti jo rakennusvaiheessa, sekä laadukkaan ja rakentamista vahvasti tukevan olosuhdehallinnan ympäri vuoden.

Nimitys: Katja Tähtinen Raksystems Climate Solutionsin liiketoimintajohtajaksi vahvistamaan hiilineutraalia rakentamista Geolon avulla20.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

Raksystems Climate Solutions Oy sai vahvistusta Geolo-ratkaisun kehittämiseen, kun tekniikan tohtori Katja Tähtinen aloitti 1.9.2023 yrityksen liiketoimintajohtajana. Geolo on täysin uudenlainen tapa minimoida rakennusaikaisia CO2-päästöjä ja energiankulutusta sekä optimoida rakennusaikaisia tuotanto-olosuhteita. Ratkaisun avulla rakentamisen aikaisen lämmityksen voi toteuttaa hiilineutraalisti, tai jopa täysin päästöttömästi uusiutuvan maalämmön avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye