Vaasan yliopisto

Ulkonäöllä on väliä – komea pankinjohtaja voi tienata miljoonan enemmän kuin muut

Jaa

Ulkonäöllä on merkittävä vaikutus pankinjohtajien palkitsemiseen ja palkkioiden muodostumiseen. Kasvonpiirteiltään hyvännäköiset yhdysvaltalaispankkien toimitusjohtajat ansaitsevat keskimäärin miljoona dollaria enemmän vuodessa kuin toimitusjohtajat, jotka ovat kasvonpiirteiltään vähemmän viehättäviä.

Sami Vähämaa
Professori Sami Vähämaa Kuvaaja: Harri Huusko / Vaasan yliopisto (CC BY)

Tämä selviää äskettäin Journal of Economics and Business -lehdessä julkaistusta Vaasan yliopiston ja Hankenin tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin toimitusjohtajien kasvonpiirteiden viehättävyyden ja palkitsemisen välistä yhteyttä pankkialalla.

– Keskimääräistä hyvännäköisempien pankinjohtajien vuotuinen kokonaispalkkio on noin 24 prosenttia korkeampi kuin heidän vähemmän hyvännäköisillä kollegoillaan, kertoo Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Sami Vähämaa.

Tutkimushankkeeseen ovat Vähämaan lisäksi osallistuneet laskentatoimen apulaisprofessori Mikko Ranta ja projektitutkija Shaker Ahmed Vaasan yliopistosta sekä Hankenin rahoituksen apulaisprofessori Emilia Vähämaa.

Kauneudesta on hyötyä pankkialallakin


Vähämaa kumppaneineen puhuu tutkimuksessa kauneuspreemiosta eli lisästä, joka työntekijöille maksetaan miellyttävän ulkonäön perusteella. Kun verrataan samassa ammatissa ja asemassa olevia ihmisiä, on havaittu, että hyvännäköisille työntekijöille maksetaan keskimäärin enemmän.

Tutkimusaineistoon kuului 167 yhdysvaltalaista pankkia ja 272 yksittäistä toimitusjohtajaa. Tutkijat hyödynsivät koneoppimista arvioidakseen pankkien toimitusjohtajien kasvojen ulkonäköä mahdollisimman objektiivisesti. Mikko Ranta rakensi tutkimusta varten koneoppimismallin, joka arvioi pankinjohtajan ulkonäköä asteikolla yhdestä viiteen.

Koneoppimismallin tuottama viehättävyyspisteytys perustui ihmisten subjektiiviseen käsitykseen kauniista ulkonäöstä. Koneoppimismallia varten rakennettiin harjoitusaineisto. Se koostui isosta määrä kasvokuvia ja niihin liitetyistä suuren ihmisjoukon tuottamista subjektiivisista arvioista kuvassa esiintyvän henkilön ulkonäöstä.

– Yhdysvaltalaiset pankinjohtajat ovat hyvin homogeeninen joukko ihmisiä, noin 50–60-vuotiaita valkoisia miehiä. Kokeilimme koneoppimismalliamme tätä ikäryhmää edustavan ja yleisesti hyvännäköisenä pidetyn näyttelijä George Clooneyn kuvilla, joille malli antoi 4,2-4,5 pistettä kuvasta riippuen. Pankinjohtajien kasvonpiirteiden keskimääräinen viehättävyyspisteytys puolestaan oli 2,7, Vähämaa kertoo.

Tutkimuksessa havaittiin, ettei kauneuspreemiota pankinjohtajien palkitsemisessa voi selittää demografisilla ominaisuuksilla, kuten iällä, sukupuolella tai etnisellä taustalla. Kauneuspreemio eli lisä, joka työntekijöille maksetaan miellyttävän ulkonäön perusteella, on siis olemassa myös korkeapalkkaisten toimitusjohtajien työmarkkinoilla.

– Hyvästä ulkonäöstä on hyötyä pankinjohtajille. Tutkimustuloksemme osoittavat, että ulkonäöllä on merkittävä positiivinen vaikutus pankkien toimitusjohtajien kokonaispalkkioon ja erityisesti johtajien harkinnanvaraiseen suoritusperusteiseen palkitsemiseen.

Lisätietoja:

Professori Sami Vähämaa, p. 029 449 8455, sami.vahamaa@uwasa.fi

Shaker Ahmed, Mikko Ranta, Emilia Vähämaa, Sami Vähämaa (2023) Facial attractiveness and CEO compensation: Evidence from the banking industry, Journal of Economics and Business, Volume 123, 2023  https://doi.org/10.1016/j.jeconbus.2022.106095

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Sami Vähämaa, Vaasan yliopisto.
Professori Sami Vähämaa, Vaasan yliopisto. Kuvaaja: Harri Huusko / Vaasan yliopisto (CC BY)
Lataa
Professori Sami Vähämaa
Professori Sami Vähämaa, Vaasan yliopisto. Kuvaaja: Harri Huusko / Vaasan yliopisto (CC BY)
Lataa
Sami Vähämaa
Professori Sami Vähämaa, Vaasan yliopisto. Kuvaaja: Harri Huusko / Vaasan yliopisto (CC BY)
Lataa

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Väitös: Älykkäät ratkaisut satamaverkkoihin tukevat puhtaampaa meriliikennettä1.12.2023 16:03:02 EET | Tiedote

Meriliikenteen tiukentuvien päästömääräysten vuoksi kiinnostus akkuenergiavarastojen käyttöön laivoissa kasvaa. Tämä merkitsee myös uusia haasteita satamien sähkönsyöttöjärjestelmille. Jagdesh Kumar on Vaasan yliopistoon tekemässä väitöskirjassaan kehittänyt uusia satamaverkkoratkaisuja, jotka täyttävät nykyaikaisten sähkö- tai hybridilaivojen asettamat vaatimukset.

Vaasan yliopisto mukaan kansainvälisesti arvostettuun Erasmus Mundus -maisteriohjelmaan – yhteistyökumppaneina Vaasan kaupunki ja Merinova30.11.2023 08:01:56 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateeminen yksikkö liittyy mukaan neljän eurooppalaisen yliopiston yhteiseen Smart Cities and Communities -maisteriohjelmaan. Kyseessä on Vaasan yliopiston ensimmäinen Erasmus Mundus Joint Programme -yhteisohjelma. Muut mukana olevat yliopistot ovat University of Mons Belgiasta, International Hellenic University Kreikasta sekä University of the Basque Country Espanjasta.

Kansainväliset osaajat halutaan pitää Vaasan seudulla – uusi uraohjelma auttaa puolisoita työllistymään21.11.2023 12:57:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopisto koordinoi puoliso-ohjelmaa, joka auttaa Vaasan seudulle muuttaneiden kansainvälisten työntekijöiden ja opiskelijoiden puolisoita kotiutumaan. Nyt ohjelmassa aloitetaan Career Club -toiminta, jonka tavoitteena on auttaa puolisoita löytämään oma paikkansa suomalaisesta työelämästä. Kahdeksan viikon ryhmävalmennuksessa puolisot saavat tietoa ja ymmärrystä suomalaisesta rekrytointikulttuurista ja pääsevät verkostoitumaan työnantajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme