KIASMA

Vuonna 2024 Kiasman ohjelmistossa käsitellään kotia, kuulumista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta

Jaa

Koti on monelle paikka, jossa asutaan vakituisesti. Kodiksi voi kutsua maata, kaupunkia tai aluetta, jossa viihtyy. Kodin rajat eivät ole tarkat. Se on paikka tai mielentila. Koti on siellä, missä sydän on. Kodilla on vahva yhteys identiteettiin. Siellä ollaan yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kotona voi olla myös yksinäinen.

Maarit Hohteri, Paula ja Miro, Kuopio, 1999.
Maarit Hohteri, Paula ja Miro, Kuopio, 1999. Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Kiasman vuoden 2024 ohjelmistossa käsitellään kuulumisen, yhteyden ja identiteetin teemoja. Missä olemme, kun olemme kotona? Entä keitä olemme ja millaisen yhteyden muodostamme toisiin? Vuoden aloittaa laaja Kansallisgallerian kokoelmista koottu näyttely, joka johdattaa katsojat pohtimaan kodin ja kuulumisen teemoja.  

Kuin kotonaan – Kiasman kokoelmanäyttely 

12.1.2024–12.1.2025  

Yhteenkuuluvuus on ihmisiä yhdistävä tarve. Miten kuulumisen kokemus heijastuu identiteettiin, suhteeseen toisiin ihmisiin ja laajemmin koko yhteiskuntaan? Kiasman kokoelmanäyttely tarkastelee kuulumista eri näkökulmista: miten ihmiset luovat yhteyttä toisiinsa ja ympäristöönsä? Toisinaan kuulumisen kokemusta leimaa kaipaus menneeseen tai taakse jätettyyn paikkaan. Näyttelyssä on mukana teoksia, joissa nousevat esille muuttoliikkeiden erilaiset vaikutukset. Kansallisuus, valtio ja kieli voivat rajoittaa tai vahvistaa kuulumisen kokemusta. Menneisyyden lisäksi teoksissa kurkotellaan kohti tulevaa: millaisista maailmoista unelmoimme?  

Simon Fujiwara   

1.3.–13.10.2024  

Simon Fujiwaran (s. 1982, Iso-Britannia) näyttely levittäytyy kuuteen huoneeseen ja kattaa taiteilijan keskeiset teokset vuosikymmenen mittaiselta ajalta. Näyttely muodostaa sarjan elämyksiä, jotka on suunniteltu erityisesti Kiasmaan ja joista moni tuodaan yhteen nyt ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä voi muun muassa piipahtaa homoeroottisessa baarissa, joka on jäljitelmä taiteilijan vanhempien omistamasta baarista Francon Espanjassa 1970-luvulla, ja tarkkailla Anne Frankista tehtyä vahanukkea valvontakameroiden alla. Näyttely huipentuu taiteilijan viimeisimpään projektiin Who the Bæriin, sarjakuvakarhuun, jolla ei ole identiteettiä, ei rotua, sukupuolta tai seksuaalisuutta, ja joka pyrkii määrittelemään itsensä kuvien maailmassa. 

Nina Beier   

22.3.–8.9.2024  

Nina Beierin (s. 1975, Tanska) veistokset perustuvat usein olemassa oleviin esineisiin: pastellinväriset pesualtaat, kauko-ohjattavat leluautot ja posliinivaasit kartoittavat reittejä alkuperäisestä kopioksi, matkaa ajasta ja tilasta toiseen, yhdestä kulttuurista tai aikakaudesta seuraavaan. Reitin varrella ja uusissa asiayhteyksissä merkitykset muuntuvat, ja toisinaan veistokset jäävät välitilaan, oman materiaalisen muotonsa ja projisoimansa kuvan välimaastoon. Esineiden sarjallisuus ja niiden esittäminen rinnakkain antavat edelleen vihjeen uusien merkitysten jatkuvasta virrasta. Myös performanssia sisältävä näyttely on retrospektiivisesti koottu ja tähän asti laajin katsaus Beierin tuotantoon.  

Pauline Curnier Jardin   

11.10.2024-23.2.2025   

Pauline Curnier Jardinin (s. 1980, Ranska) kokonaisvaltaisen elämyksellinen taide hyödyntää elokuvan kerrontaa, installaatioita, veistoksia ja performanssia. Yhteiskunnan normeja ja stereotypioita käsittelevät teokset ovat muodoltaan ja tyylikeinoiltaan usein vallattoman humoristisia ja visuaalisesti runsaita. Keskiössä on naiseen tai marginalisoituihin yhteisöihin kohdistuvat oletukset, joita taiteilija purkaa mitä moninaisimpien näyttämöllepanojen ja kertomusten keinoin. Curnier Jardinin taiteen aineksia ovat tyypillisesti historia, mytologia, uskonto tai kansanperinne.  

Planet Home 

15.11.2024-30.3.2025  

Kiasman kokoaman teemanäyttelyn lähtökohtana on maapallo yhteisenä kotinamme.   

Kiasma-teatteri 2024 

Kiasman esitysohjelmisto sukeltaa myös vuoden alusta kodin ja yhteenkuuluvuuden teemoihin. Mukana on virolaistaustaisen, mutta nomadina ympäri Eurooppaa jo vuosia eläneen koreografi Maria Metsalun uusi teos, joka on yhteistuotanto esitystaiteen talojen Kanuti Gildi Saalin (Tallinna) ja Toasterin (Kööpenhamina) kanssa. Maija Nurmio valmistelee ryhmäkoreografiaa, jossa nähdään keho ja hengitys kotina. Liisa Pentti puolestaan sukeltaa yhteenkuuluvuuden kysymyksiin yhdessä kuuden tanssijan (Hanna Ahti, Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen, Maija Mustonen, Anna Torkkel ja Masi Tiitta) kanssa. an omniscience: an atmos-etheric, transnational, interplanetary cosmist bird opera spanning seven continents and the many verses on Himali Singh Soin ja David Soin Tappeserin nykyoopperateos, jossa Etelä-Mantereelle talvehtimaan lähtevät tiirat ovat suuressa roolissa. URB-festivaali juhlii kaupunkia, sen yhteisöjä ja nuoruutta kesäkuussa. Koko vuoden ohjelmisto täydentyy tämän syksyn aikana. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuin kotonaan – Kiasman kokoelmanäyttely:
Saara Hacklin, intendentti, 0294 500 634, saara.hacklin@kiasma.fi
Satu Oksanen, amanuenssi, 0294 500 577, satu.oksanen@kiasma.fi
Saara Karhunen, amanuenssi, 0294 500 540, saara.karhunen@kiasma.fi

Simon Fujiwara:
João Laia, intendentti, joao.laia@kiasma.fi

Nina Beier:
Piia Oksanen, amanuenssi, 0294 500 538, piia.oksanen@kiasma.fi

Pauline Curnier Jardin:
Patrik Nyberg, amanuenssi, 0294 500 541, patrik.nyberg@kiasma.fi

Kiasma-teatteri:
Sanni Pajula, tuottaja, 0294 500 512, sanni.pajula@kiasma.fi

Kiasman viestintä:
Piia Laita, viestintäpäällikkö, 0294 500 507, piia.laita@kiasma.fi
Kiira Koskela, tiedottaja, 050 47 86 861, kiira.koskela@kiasma.fi

Kuvamateriaalia voi käyttää kyseistä tapahtumaa käsittelevässä tiedotuksessa. Lisää pressikuvia: https://press.kiasma.fi/

Kuvat

Maarit Hohteri, Paula ja Miro, Kuopio, 1999.
Maarit Hohteri, Paula ja Miro, Kuopio, 1999.
Lataa

Linkit

Nykytaiteen museo Kiasma

Mannerheiminaukio 2
00100 Helsinki

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Kutsu Ars Fennica 2023 -palkinnonsaajan julkistustilaisuuteen Kiasmaan keskiviikkona 22.11. klo 147.11.2023 13:01:53 EET | Kutsu

Tervetuloa kuulemaan, kuka on Suomen merkittävimmän kuvataidepalkinnon saaja. Palkittavan taiteilijan valitsee ehdokkaiden joukosta kansainvälisesti arvostettu nykytaiteen asiantuntija Anne Barlow, joka toimii johtajana Tate St Ives -museossa Isossa-Britanniassa. Julkistustilaisuudessa ovat paikalla Barlow, palkinnonsaaja sekä palkintolautakunnan puheenjohtaja Leena Niemistö. Lehdistötilaisuus järjestetään keskiviikkona 22. marraskuuta klo 14 Kiasman Seminaari-tilassa. Palkinnon julkistusta voi seurata myös verkossa. Ilmoittauduthan tilaisuuteen 20.11. mennessä: KiasmaTiedotus@kiasma.fi

Invitation to the announcement of the winner of the 2023 Ars Fennica prize at Kiasma on Wednesday, 22 November 2023, at 14:00 (UTC+2)7.11.2023 13:01:53 EET | Press Invitation

Join us in finding out who is the winner of Finland’s most prestigious visual arts award. The winner has been selected from a shortlist of candidates by Anne Barlow, Director of the Tate St Ives. The press conference will be attended by Barlow, the winner of the award, and Leena Niemistö, chair of the competition jury. The press conference will take place on Wednesday, 22 November 2023, at 14:00 (UTC+2) in the Seminar Room at Kiasma. The award ceremony can also be attended online. Be sure to register for the event by 20 November by email to KiasmaTiedotus@kiasma.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme