Kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet vähentyneet tänä vuonna
Tammi‒elokuun välillä liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnille tuli ennakkotietojen mukaan tutkittavaksi yhteensä 116 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli 123 henkilöä. Onnettomuuksia tapahtui kaikkiaan 13 vähemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla, ja menehtyneitä oli 17 vähemmän. Onnettomuudet vähenivät eniten henkilöauto-onnettomuuksien osalta.
Tammi−elokuussa liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä 96 henkilöä oli moottoriajoneuvossa. Jalankulkijoita menehtyi 13 ja polkupyöräilijöitä 14. Luvut perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietoihin. Ennakkotiedoilla tarkoitetaan tutkijalautakuntien välittömästi onnettomuuspaikkatutkinnan jälkeen ilmoittamia tietoja. Onnettomuuksien tarkemmat taustatekijät ja tiedot eivät ole tässä vaiheessa valmiita.
Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden onnettomuuksien määrä pysyi lähes samana edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, mutta menehtyneiden ikäluokissa tapahtui muutos. Yli 64-vuotiaiden onnettomuudet vähenivät tammi−elokuussa neljän onnettomuuden verran vuoden takaiseen tarkastelujaksoon verrattuna. 46─64-vuotiaiden työikäisten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat kaksinkertaistuivat kuudesta onnettomuudesta kahteentoista.
”Kuolemaan johtaneissa jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksissa korostuvat tyypillisesti iäkkäimmät tienkäyttäjät. Iäkkäämpien ihmisten kehot eivät esimerkiksi kestä kolhuja samalla tavalla kuin nuorempien, joten kaatumiset ja yhteentörmäykset johtavat usein menehtymiseen. Tänä vuonna onnettomuuksia on kuitenkin tapahtunut poikkeuksellisesti enemmän työikäisille. Seuraamme ilmiön kehitystä; pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi vielä tehdä tämän vuoden lukujen perusteella, sillä kyse voi olla myös satunnaisvaihtelusta,” OTIn erityisasiantuntija Salla Salenius taustoittaa.
Moottoriliikenteessä yleisin onnettomuustyyppi tieltä suistuminen, nuorten kuljettajien onnettomuudet vähenivät
Tammi–elokuussa yleisin onnettomuustyyppi moottoriliikenteessä oli suistumisonnettomuus, joita tapahtui 43. Kaikkiaan kuolemaan johtaneita moottoriajoneuvo-onnettomuuksia tapahtui 89, ja niissä menehtyi 96 henkeä. Moottoriliikenteen onnettomuudet vähenivät erityisesti henkilöauton kuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien osalta, joita tapahtui 21 vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.
Nuorten kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet vähenivät viime vuoteen verrattuna. Alle 25-vuotiaiden kuljettajien aiheuttamia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui 11 vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. Nuorten kuolonkolareita tapahtui tämän vuoden elokuun loppuun mennessä 16.
”Nuorten tienkäyttäjien turvallisuus on ajankohtainen aihe. Elokuun loppuun mennessä kuolinonnettomuudet jatkoivat vähentymistään, mutta määrätietoista turvallisuustyötä on aktiivisesti jatkettava kohti nollavisiota. Liikennekuolemien lisäksi vakavista vammautumisista tarvitaan yksityiskohtaisempaa tietoa, jotta turvallisuustoimenpiteitä voidaan kohdistaa tehokkaammin”, OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari painottaa.
Lisätietoja:
OTI-ennakkoraportti 2/2023 (pdf): tammi‒elokuun onnettomuudet sekä liite: alueelliset luvut 2/2023 (pdf)
- Erityisasiantuntija Salla Salenius, puh. 040 922 0804
- Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, puh. 050 306 9884
- etunimi.sukunimi(at)oti.fi
- Viestintä, puh. 040 450 4700
Kuvat

Onnettomuustietoinstituutti (OTI)
Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia Suomessa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Tilastotiedon määrä ja laatu ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. OTI tarjoaa tärkeää tietoa, jolla voidaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen sekä lainsäädännön että käytännön toimenpiteiden tasolla. Instituutti toimii erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa. www.oti.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Onnettomuustietoinstituutti
Poliisina onnettomuustutkinnan ytimessä jokainen yksityiskohta ratkaisee26.6.2025 06:20:00 EEST | Uutinen
Henkilöhaastattelu I Kun poliisi kohtaa liikenneonnettomuuden, hän näkee usein vain yhden hetken tapahtumaketjusta. Tutkijalautakuntatyössä näkökulma laajenee. Siinä pureudutaan syihin, seurauksiin ja mahdollisuuksiin estää vastaavat onnettomuudet tulevaisuudessa.
OTI: Mikroliikennelaki parantaa turvallisuutta – seuranta alkaa18.6.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Onnettomuustietoinstituutti tukee 17.6. voimaan tullutta mikroliikennelakia ja pitää sitä tärkeänä askeleena liikenneturvallisuuden parantamisessa. Lain vaikutuksia seurataan, ja OTI:n mukaan jatkossakin on syytä arvioida sääntelyn tarkentamistarpeita.
Veteen suistuneet autot: mitä tutkijalautakunnat kertovat?12.6.2025 11:50:00 EEST | Blogi
Onnettomuudet, joissa autot päätyvät veteen, ovat äärimmäisen vaarallisia, mutta niistä voi selvitä oikeilla ennaltaehkäisy- ja pelastautumistoimilla, kirjoittaa Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.
Ajokortti-ikä takaisin 18 vuoteen15.5.2025 07:15:00 EEST | Uutinen
Henkilöhaastattelu I Oikeuslääkäri Sanna Ahola toivoo etänä tehtyjen ajokorttitarkastusten lopettamista ja ajokortti-iän nostamista takaisin 18 vuoteen. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntajäsenenä hän korostaa, että nuorten kuljettajien riskien arviointi on epävarmaa ja usko omaan kuolemattomuuteen vahva.
Kiinnostus liikenneonnettomuuksien tutkintaan virisi jo lapsuudessa10.4.2025 07:10:00 EEST | Uutinen
Henkilöhaastattelu I Onnettomuustutkintatyö kiinnosti Visa Sarparantaa jo lapsena. Nyt hän työskentelee Kymenlaakson tutkijalautakunnan uutena käyttäytymistiedejäsenenä, ja on tehtävästä silmin nähden innostunut. Siviilityönään hän on työterveys- ja ilmailupsykologi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme