Onnettomuustietoinstituutti

Kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet vähentyneet tänä vuonna

Jaa

Tammi‒elokuun välillä liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnille tuli ennakkotietojen mukaan tutkittavaksi yhteensä 116 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli 123 henkilöä. Onnettomuuksia tapahtui kaikkiaan 13 vähemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla, ja menehtyneitä oli 17 vähemmän. Onnettomuudet vähenivät eniten henkilöauto-onnettomuuksien osalta.

Tammi−elokuussa liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä 96 henkilöä oli moottoriajoneuvossa. Jalankulkijoita menehtyi 13 ja polkupyöräilijöitä 14. Luvut perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietoihin. Ennakkotiedoilla tarkoitetaan tutkijalautakuntien välittömästi onnettomuuspaikkatutkinnan jälkeen ilmoittamia tietoja. Onnettomuuksien tarkemmat taustatekijät ja tiedot eivät ole tässä vaiheessa valmiita.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden onnettomuuksien määrä pysyi lähes samana edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, mutta menehtyneiden ikäluokissa tapahtui muutos. Yli 64-vuotiaiden onnettomuudet vähenivät tammi−elokuussa neljän onnettomuuden verran vuoden takaiseen tarkastelujaksoon verrattuna. 46─64-vuotiaiden työikäisten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat kaksinkertaistuivat kuudesta onnettomuudesta kahteentoista.

”Kuolemaan johtaneissa jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksissa korostuvat tyypillisesti iäkkäimmät tienkäyttäjät. Iäkkäämpien ihmisten kehot eivät esimerkiksi kestä kolhuja samalla tavalla kuin nuorempien, joten kaatumiset ja yhteentörmäykset johtavat usein menehtymiseen. Tänä vuonna onnettomuuksia on kuitenkin tapahtunut poikkeuksellisesti enemmän työikäisille. Seuraamme ilmiön kehitystä; pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi vielä tehdä tämän vuoden lukujen perusteella, sillä kyse voi olla myös satunnaisvaihtelusta,” OTIn erityisasiantuntija Salla Salenius taustoittaa.

Moottoriliikenteessä yleisin onnettomuustyyppi tieltä suistuminen, nuorten kuljettajien onnettomuudet vähenivät

Tammi–elokuussa yleisin onnettomuustyyppi moottoriliikenteessä oli suistumisonnettomuus, joita tapahtui 43. Kaikkiaan kuolemaan johtaneita moottoriajoneuvo-onnettomuuksia tapahtui 89, ja niissä menehtyi 96 henkeä. Moottoriliikenteen onnettomuudet vähenivät erityisesti henkilöauton kuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien osalta, joita tapahtui 21 vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.

Nuorten kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet vähenivät viime vuoteen verrattuna. Alle 25-vuotiaiden kuljettajien aiheuttamia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui 11 vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. Nuorten kuolonkolareita tapahtui tämän vuoden elokuun loppuun mennessä 16.

”Nuorten tienkäyttäjien turvallisuus on ajankohtainen aihe. Elokuun loppuun mennessä kuolinonnettomuudet jatkoivat vähentymistään, mutta määrätietoista turvallisuustyötä on aktiivisesti jatkettava kohti nollavisiota. Liikennekuolemien lisäksi vakavista vammautumisista tarvitaan yksityiskohtaisempaa tietoa, jotta turvallisuustoimenpiteitä voidaan kohdistaa tehokkaammin”, OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari painottaa.

Lisätietoja:

OTI-ennakkoraportti 2/2023 (pdf): tammi‒elokuun onnettomuudet sekä liite: alueelliset luvut 2/2023 (pdf)

  • Erityisasiantuntija Salla Salenius, puh. 040 922 0804
  • Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, puh. 050 306 9884
  • etunimi.sukunimi(at)oti.fi
  • Viestintä, puh. 040 450 4700

Kuvat

Lähde: Mostphotos: Juha Tuomi
Lähde: Mostphotos: Juha Tuomi
Lataa

Onnettomuustietoinstituutti (OTI)

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia Suomessa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Tilastotiedon määrä ja laatu ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. OTI tarjoaa tärkeää tietoa, jolla voidaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen sekä lainsäädännön että käytännön toimenpiteiden tasolla. Instituutti toimii erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa. www.oti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Onnettomuustietoinstituutti

Onnettomuustutkinta valottaa kuolonkolarien taustoja − Ylinopeutta ajaneiden osuus turmakuljettajissa oli poikkeuksellisen korkea vuonna 202221.12.2023 07:51:00 EET | Tiedote

OTI-vuosiraportti 2022 kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista on julkaistu. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) vuosiraportteihin kootaan tiedot valmistuneista onnettomuustutkinnoista, jotka sisältävät liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tuottamaa tarkempaa tietoa onnettomuuksiin johtaneista syistä ja niiden ehkäisemisestä. Vuonna 2022 tutkijalautakunnat tutkivat kaikkiaan 189 kuolonkolaria, joissa kuoli 205 henkilöä. Ylinopeutta ajaneiden turmakuljettajien osuus kasvoi viime vuonna aiempiin vuosiin nähden poikkeuksellisen korkeaksi.

Liikenneturmia tutkiva oululainen Sari Kukkamaa haluaa Suomeen kliinisiä liikennepsykologeja15.12.2023 12:45:53 EET | Uutinen

Uutinen | Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnissa käyttäytymistiedejäsenenä kymmenisen vuotta toiminut Sari Kukkamaa toivoo Suomeen Keski-Eurooppalaisen mallin mukaista liikennepsykologijärjestelmää. Mallissa ajokieltoon määrätty saa ajokorttinsa takaisin vasta lääketieteellis-psykologisen arvion perusteella, puoltavan lausunnon myötä.

Liikennevahingot vähenivät viime vuonna, vaikeasti vammautuneiden määrä ennätyksellisen alhainen29.11.2023 07:43:00 EET | Tiedote

Liikennevakuutuksesta korvattiin 89 959 vahinkoa vuonna 2022, mikä on noin 1 500 vahinkoa vähemmän kuin vuonna 2021. Liikennevahinkojen määrä laski kaikkiaan kaksi prosenttia. Erityisesti henkilövahingot vähenivät, ja vaikeasti vammautuneiden määrä oli ennätyksellisen alhainen. Tiedot ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin julkaisemasta liikennevahinkotilastosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye