Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Työllisyyskatsaus elokuu: Vuoden takaiseen verrattuna työttömyys jatkaa kasvuaan ja avointen työpaikkojen määrä laskuaan (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli elokuun lopussa yhteensä 6 872 työtöntä työnhakijaa. Se on 509 (+ 8,0 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli kuitenkin elokuussa 1 773 vähemmän kuin heinäkuussa. Koko maassa työttömiä oli keskimäärin 4,3 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen toiseksi alhaisin, 6,1 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,4 %. Kokoaikaisesti lomautettuja oli elokuussa 467 eli 141 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,3 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena elokuussa 898 (- 30,8 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Elokuun aikana avoinna oli yhteensä 3 670 työpaikkaa, mikä oli 3 691 (- 50,1 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Nainen asiakaspalvelussa.
Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi kaikissa Pohjanmaan ELY-keskuksen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi kaikissa Pohjanmaan ELY-keskuksen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi Vaasan seudulla 140 henkilöllä (+ 5 %), Suupohjan rannikkoseudulla 35 henkilöllä (+ 11 %), Pietarsaaren seudulla 168 henkilöllä (+ 18 %), Kokkolan seutukunnassa 157 henkilöllä (+ 9 %) ja Kaustisen seutukunnassa 9 henkilöllä (+ 2 %). Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnista alhaisin työttömyysaste oli Suupohjan rannikkoseudulla, 4,5 %. Eniten työttömiä työnhakijoita oli Vaasan seudulla, 3065 työtöntä työnhakijaa.

Työttömyys kasvoi useimmissa ikäryhmissä vuodentakaiseen verrattuna. Elokuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 865, mikä on 133 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 261 enemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 49 henkilöllä vuoden takaisesta 716:een työttömään. Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 400 eli 2 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (35 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 942 työtöntä. Työttömistä työnhakijoista on miehiä 3 904 (57 %) ja naisia 2 968 (43 %).

Elokuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 025, mikä on 77 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 47 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 039, mikä on 69 vähemmän kuin vuosi sitten.

- Työllisyystilanne on alueellamme edelleen varsin hyvä. Lomautettujen määrä on nousussa ja se näkyy työttömyyslukujen kasvussa. Kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä on laskussa, mikä on hyvin positiivista. Toisaalta nuorten työttömyys on kasvussa ja sitä on syytä seurata, mihin lähikuukausina kehittyy, kertoo Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Juha Nummela.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nainen asiakaspalvelussa.
Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi kaikissa Pohjanmaan ELY-keskuksen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Pohjanmaan ELY-keskus tukee aluekehittämistä, kehittää kestävästi elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Den första Arbetskraftsbarometern fördjupar sig i teknologiindustrins och processindustrins arbetskrafts- och kompetensbehov på Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten)29.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har offentliggjort Arbetskraftsbarometern som granskar olika branschers arbetskrafts- och kompetensbehov och situationens utveckling under ett år. Syftet med Arbetskraftsbarometern är att producera högkvalitativ och omfattande information på kort sikt om arbetskrafts- och kompetensbehov för olika aktörer. Den viktigaste informationskällan är de regionala sakkunnigas syn på behoven inom den närmaste framtiden. På Österbottens NTM-centrals område fokuserar Arbetskraftsbarometern denna gång på teknologiindustrin och processindustrin.

Ensimmäinen Työvoimabarometri pureutuu teknologiateollisuuden ja prosessiteollisuuden työvoima- ja osaamistarpeisiin Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)29.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Työvoimabarometrin, jossa tarkastellaan eri toimialojen työvoima- ja osaamistarpeita ja tilanteen kehitystä yhden vuoden aikajänteellä. Työvoimabarometrin tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa työvoima- ja osaamistarpeista eri toimijoille ja sen keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista. Pohjanmaan ELY-keskusalueella Työvoimabarometrissa tarkastellaan tällä kertaa teknologiateollisuuden ja prosessiteollisuuden toimialoja.

Regionala utvecklingsutsikter: framtidsutsikter för den närmaste tiden i Österbotten och Mellersta Österbotten är utmanande, regionen väntar på att storinvesteringarna förverkligas23.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har gett ut översikten Regionala utvecklingsutsikter som granskar nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. Inom området för NTM-centralen i Österbotten försvåras företagens verksamhet av att kostnaderna och räntorna ökar samt av bristen på kunnig arbetskraft. Situationen anses dock vara endast temporär och på längre sikt har man höga förväntningar för att storinvesteringarna i omställningen till ren energi i landskapen skulle förverkligas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme