Pohjois-Savon ELY-keskus

Nyt auki uusi kalastusmatkailun avustushaku – Haussa konkreettisia keinoja edistää kalastusmatkailua itäisessä Suomessa

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskuksen avustushaku kalastusmatkailun edistämiseen itäisessä Suomessa on auki 1.10-31.10.2023. Avustus kohdistuu erityisesti kalastusmatkailun edistämiseen tähtääviin koulutus-, kehittämis- ja markkinointitoimenpiteisiin sekä rajoitetusti investointihankkeisiin.   

Mies kalastamassa joella.
Kuva: Oskari Reinman

Haettavana olevat avustukset avaavat uusia mahdollisuuksia kehittää itäisen Suomen matkailullista vetovoimaa sekä elvyttää kalastusmatkailua monipuolisilla toimenpiteillä. -Itäisen Suomen matkailualan kehittäminen edellyttää investointeja matkailuyritysten kansainvälistymiseen, kansainvälisen matkailumarkkinoinnin kehittämiseen sekä alueen saavutettavuuden parantamiseen. Lisäksi tuotekehitys on avainasemassa, jotta alueen tuotetarjontaa on mahdollista nostaa esille, toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalastusbiologi Ilkka Vesikko.  

-Haettava avustus on merkittävä askel kohti kestävämpää kalastusmatkailua ja tarjoaa konkreettisia mahdollisuuksia kalastusmatkailun edistämiseen itäisessä Suomessa. Koko maassa haettavissa oleva summa on enintään 600 000 euroa, Vesikko kannustaa tarttumaan avautuvaan rahoitushakuun.   

Ennen koronapandemiaa venäläiset muodostivat suurimman osan itäisen Suomen kalastusmatkailijoista. Kuitenkin Venäjän hyökkäyssodan seurauksena tilanne on muuttunut, eikä paluuta pandemiaa edeltävään tilanteeseen ole enää näköpiirissä. Alueella ilmenee myös rakenteellisia haasteita, kuten työllisyyden ongelmat, väestön ikääntyminen ja investointien puute. Itäisellä Suomella on hyödyntämätöntä matkailupotentiaalia, johon sisältyy puhdas luonto, laadukas elinympäristö sekä monipuoliset palvelut.   

Kalatalousmatkailu avustusta haetaan sähköisesti   

Hakemukset toimitetaan Pohjois-Savon ELY-keskukselle sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta vahvaa tunnistautumista käyttäen. Hakijoiden tulee liittää hakemukseen yrityksen kalastusmatkailuun painottuva toimintasuunnitelma sekä tarkempi hankesuunnitelma.   

Avustusta voivat hakea oikeustoimikelpoiset yritykset, yhteisöt ja julkiset toimijat, jotka toimivat kalastusmatkailun parissa itäisessä Suomessa. Avustus kohdistuu erityisesti kalastusmatkailun edistämiseen tähtääviin koulutus-, kehittämis- ja markkinointitoimenpiteisiin sekä rajoitetusti investointihankkeisiin.  

Avustusmahdollisuus koskee Itä-Suomen alueen maakuntia, kuten Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa, Etelä-Savoa, Pohjois-Savoa, Pohjois-Karjalaa, Kainuuta. Lapin osalta rajaus koskee Itä-Lappia ja Pohjois-Pohjanmaan osalta Kuusamoa.  

Avustuksen kohteena oleva toiminta  

Tavoitteena on edistää kalastusmatkailupalveluiden ja tuotteiden kehittämistä, sähköisten myynti- ja varausjärjestelmien käyttöönottoa sekä tehokasta markkinointia. Avustusta myönnetään hankkeille, jotka tukevat olemassa olevia kalastusmatkailuyrityksiä ja niiden toimintaa tai luovat uusia mahdollisuuksia alalla.  Tämä voi sisältää esimerkiksi koulutushankkeita, joissa mukana on useita yrityksiä, sekä yhteistyöprojekteja eri toimijoiden kesken.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, kalastusbiologi Ilkka Vesikko, Puh. 0295 025 184, ilkka.vesikko@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.11.202330.11.2023 13:30:49 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,22. Nyt taso on enää 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on laskenut marraskuun alusta 12 cm, mutta tuo on käytännössä tapahtunut kuukauden jälkipuoliskolla. Konnuksen tulvakanava on ollut auki elokuun alusta ja Naapuskosken säännöstelypato 16.10. alkaen. Nyt ennuste on, että vedenpinta saavuttaa tavoitetason joulukuun puoliväliin mennessä ja lisäjuoksutukset lopetetaan silloin. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä luparajoissa. Nyt pakkasten jatkuessa juoksutuksia on päästy pienentämään. Talviajan säännöstely on tarkoitus hoitaa maaliskuulle asti ilman suuria pinnankorkeuden muutoksia. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoja. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 62 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihi

Työvoimabarometri syksyllä 2023: Pohjois-Savossa osaavasta työvoimasta pulaa erityisesti sosiaali- ja terveysalalla29.11.2023 10:09:13 EET | Tiedote

Tuoreen työvoimabarometrin mukaan Pohjois-Savossa on pulaa erityisesti sote-alan osaajista. Lähihoitajista on suuri työvoimapula, vaikka samaan aikaan lähihoitajia on työttöminä työnhakijoina. Ensi vuonna teknologiateollisuuden ammattien kysyntä kasvaa edellyttäen, että yritysten tilauskannat, liikevaihto ja vienti lähtevät kasvuun. Arvion mukaan pulaa tulee olemaan myös puhtaanapitotyöntekijöistä, majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialan työntekijöistä sekä varhaiskasvatuksen työntekijöistä. Tiedot käyvät ilmi 29.11.2023 ensimmäistä kertaa julkaistusta Pohjois-Savon työvoimabarometrista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme